Förkylning hos barn

41 Varor

 1. Nasaline Salt 20 g
  Nasaline Salt 20 g
  46 kr Rek pris 46 kr
 2. Renässans Näsdroppar 40 ml
  Renässans Näsdroppar 40 ml
  29 kr Rek pris 45 kr
 3. Physiomer Baby mist 115 ml
  Physiomer Baby mist 115 ml
  69 kr Rek pris 99 kr
 4. Happynose Elektronisk nässug
  Happynose Elektronisk nässug
  295 kr Rek pris 379 kr
 5. Nasaline Nässköljare
  Nasaline Nässköljare
  95 kr Rek pris 95 kr
 6. Coldy Halsspray 30 ml
  Coldy Halsspray 30 ml
  109 kr Rek pris 149 kr
 7. ColdyHoney Oral suspension 30 ml
  ColdyHoney Oral suspension 30 ml
  79 kr Rek pris 89 kr
 8. Klaricare Mini nässpray 2,3% 30 ml
  Klaricare Mini nässpray 2,3% 30 ml
  39 kr Rek pris 39 kr
 9. Otribaby Otri-baby nässug
  Otribaby Otri-baby nässug
  72 kr Rek pris 99 kr
 10. Gunry Mumin näsduk 6 st
  Gunry Mumin näsduk 6 st
  17 kr Rek pris 17 kr
 11. Zyx Mint sugtablett 3 mg 20 st Läkemedel
  Zyx Mint sugtablett 3 mg 20 st
  69 kr Rek pris 80 kr
 12. Quilla Simplex 300 ml Läkemedel
  Quilla Simplex 300 ml
  69 kr Rek pris 69 kr
 13. Coldamin Munhålepsray 1,5mg/ml, 30ml Läkemedel
  Coldamin Munhålepsray 1,5mg/ml, 30ml
  149 kr Rek pris 199 kr

41 Varor

 

Förkylning hos barn

När ditt barn visar symtom på en förkylning beror det oftast på smittan från ett virus. Viruset orsakar en infektion i de övre luftvägarna, vilket gör att slemhinnorna sväller och barnet får därför ofta symtom från näsa, hals och svalg. 


Det finns hundratals olika virustyper som lätt sprids genom små droppar i luften och överförs via nysningar, hosta, kroppskontakt eller att barnet helt enkelt stoppar något i munnen.

Små barn har inte hunnit utveckla sitt immunförsvar och det är därför vanligt med flera perioder av förkylningar under ett år. Barn under sex månader kan däremot ha ett visst försvar mot olika förkylningsvirus eftersom de fått en del antikroppar överförda under tiden i mammans mage.

Symtom vid förkylning hos barn

När ditt barn blivit förkyld kan du redan efter något dygn se symtom. Vanligt är att barnet får en täppt eller snorig näsa, nysningar, lindrig hosta, svårigheter att svälja, irriterad hals och ibland även feber. Symtomen brukar vara värst de två första dagarna och förkylningen kan sitta kvar mellan en till två veckor. Snoret brukar till en början vara genomskinligt men kan sedan skifta i färg och även bli tjockare.

Förebygg förkylningen

Det är svårt att undvika en förkylning hos ditt barn på grund av att det lätt smittar och eftersom barn ofta är i kontakt med både vuxna och andra barn. Det finns dock sätt att minska spridningen. Ett virus sprids till exempel lättast inomhus och det kan därför vara bra att barnet får spendera mycket tid utomhus, även under höst och vinter.

 • Tänk på att tvätta händerna ofta. Gärna före och efter en måltid. Tvätta både dina egna och ditt barns händer
 • Eftersom virus lättast fastnar i näsan eller ögonen är det bra att försöka lära barnet att inte peta sig där
 • Rengör gärna barnets näsa med isoton koksaltlösning
 • Träna på att barnet nyser i armvecket istället för rakt ut
 • Undvik miljöer där människor röker

Vad gör jag när mitt barn har fått en förkylning

När ditt barn har blivit förkyld vill du gärna göra allt för att det ska må så bra som möjligt. Det finns olika sätt att underlätta och lindra symtomen. Du kan till exempel använda receptfria läkemedel som avsvällande nässpray, hostmedicin eller febernedsättande.

Det är även vanligt att ge honung vid en förkylning men här är det viktigt att komma ihåg att aldrig ge det till ett barn som är under ett år! I honung kan det nämligen finnas en viss typ av sporer från en bakterie och dessa kan i sin tur orsaka en mycket allvarlig sjukdom. Äldre barn och vuxna kan inta honung utan risk, då de hunnit bygga upp ett naturligt försvar.

Nästäppa vid förkylning

När ditt barn har en förkylning är  täppt näsa ett vanligt symtom. Det beror på att infektionen gör att slemhinnorna blir infekterade och sväller, då bildas mer slem än vanligt och näsan blir täppt. Ett sätt att minska svullnaden i näsans slemhinnor är att hålla barnets huvud högt. Du kan till exempel försöka höja huvudändan på sängen eller lägga en extra kudde under bäddmadrassen när det är dags att sova.

Koksaltlösning: För att rengöra barnets näsa och få snoret tunnare kan du använda isoton koksaltlösning (0,9%). Koksaltlösning eller koksaltdroppar har samma saltkoncentration som vi har i kroppen och är därför skonsamt mot slemhinnorna. Du kan använda dem så ofta och länge som det behövs, även i förebyggande syfte. Koksaltdropparna går bra både till spädbarn, barn och vuxna.

Näsdroppar: Om ditt barn är över ett år kan du ge avsvällande nässpray eller droppar för att minska svullnaden i näsan. Vi har flera märken av nässprayer från olika åldrar. Det är bra att vara uppmärksam på förpackningens anvisningar vad gäller ålder och dosering. Tänk på att inte använda eller ge ditt barn avsvällande nässpray eller näsdroppar i mer än tio dagar i följd.

Hosta vid förkylning

Hosta är ett vanligt symtom vid en förkylning och brukar ofta börja som torr och irriterande men kan ibland övergå till slemhosta. Hostan hjälper till att få upp slemmet från halsen och rensa luftrören. Det är vanligt att hostan kvarstår upp till några veckor efter att förkylningen gått över. Om ditt barn har slemhosta i samband med en förkylning är det bra att ge extra mycket att dricka. Vätskan tunnar ut slemmet vilket gör det lättare att hosta upp.

Feber vid förkylning

Feber hos ett barn brukar ligga runt 38,0 grader Celsius eller högre men kan variera hos olika barn beroende på den normala kroppstemperaturen. Temperaturhöjningen är kroppens sätt att bekämpa virus och infektioner. Du behöver därför inte alltid behandla febern när ditt barn är förkyld. Viktigast är att vara uppmärksam på allmäntillståndet. Märker du att ditt barn mår märkbart dåligt, är mer ledset än vanligt eller inte vill äta kan det däremot vara bra att ge febernedsättande läkemedel.

Apohem har receptfria, febernedsättande läkemedel i olika märken, former och doseringar beroende på barnets ålder och vikt. Läkemedel innehållande paracetamol kan till exempel ges till barn från tre månader och som väger över 5 kilo. Är ditt barn under sex månader bör du dock alltid kontakta vården innan du ger något läkemedel. Läs alltid förpackningsanvisningarna noga. Känner du dig osäker, fråga oss gärna om råd kring vad som skulle passa just ditt barn.

När bör jag söka vård?

En förkylning kan pågå upp till två veckor men barnet brukar oftast vara piggare redan efter ett par dagar. Blir förkylningen inte bättre inom en vecka eller försämras kan barnet ha fått en infektion eller följdsjukdom som behöver behandlas. Det vanligaste följdsjukdomen är öroninflammation. Om ditt barn är snorigt eller täppt i endast den ena näsborren kan det till exempel bero på bihåleinflammation. I båda fallen bör vårdcentral eller jourmottagning kontaktas.