Menskopp

10 Varor

10 Varor

 

Menskopp

En menskopp är ett mensskydd som kan användas av alla kvinnor. Till skillnad från bindor, tamponger och trosskydd kan en menskopp användas flera gånger och är därför bra både för miljön och plånboken. Här har vi samlat användbara tips och råd så att du kan du hitta en menskopp som passar dig.

Användning av menskopp

När du börjar använda menskopp kan det kännas lite svårt och ovant, men du vänjer dig snabbt. Innan du sätter in din menskopp är det viktigt med en god hygien för att bakterier inte ska föras in i slidan. Tvätta därför både dina händer och din menskopp noggrant innan du för in den.

För att få din menskopp på plats viker du den dubbelt och för in den på samma sätt som en tampong. När koppen är på plats kan man rotera den lätt för att den ska veckla ut sig. Det bildas då ett lätt vakuum och menskoppen hålls på plats av muskulaturen i slidans väggar. Om du skulle uppleva att du har svårt med insättningen av din menskopp kan du använda dig av vattenbaserat glidmedel för att underlätta insättningen.

När du ska tömma din menskopp trycker du på sidan av koppen för att bryta förseglingen och för sedan ut den försiktigt. Vissa menskoppar har en ring eller en pigg som du kan greppa om för att lättare få ut och tömma den. En menskopp kan användas när du tränar, sover och badar och kan användas i upp till 12 timmar.

Fördelar med menskopp

Menskoppen är ett mensskydd som du kan använda under flera år. Den kostar något mer vid första inköpet, men i längden sparar du både pengar och minskar det avfall som uppstår i samband med användning av bindor och tamponger.

Vid användande av tamponger kan underlivets naturliga fuktbalans rubbas vilket kan medföra problem med svampinfektioner. En menskopp samlar upp vätskan utan att torka ut underlivets slemhinnor och kan därför vara bra för kvinnor som ofta får svampinfektioner.

Skötselråd för menskopp

Det är viktigt att hålla en god hygien för att inte riskera att sprida bakterier i ditt underliv. Eftersom menskoppar kan återanvändas är det extra viktigt att rengöra dem mellan gångerna.

Vid varje tömning rekommenderas att du tvättar din menskopp med en mild oparfymerad tvål innan du sätter in den igen. Har du inte tillgång till tvål kan du skölja av den med vatten för att tvätta den noggrannare när du väl har tillgång till tvål.

Efter en menstruation är det viktigt att koka menskoppen för att förhindra bakterietillväxt till det att det är dags att använda den nästa gång. Rengör den därför noggrant med mild tvål och vatten innan du kokar den i cirka 20 minuter. Förvara sedan din menskopp i en liten tygpåse tills det är dags att använda den nästa gång.