Svamp i underlivet
 

Svamp i underlivet

Svamp i underlivet är ett ofarligt men vanligt besvär som ofta drabbar kvinnor. Det kliar, svider och du får mer flytningar från slidan än vanligt. Svamp i underlivet går ofta över utan behandling. Men om svampen inte går över eller om det svider och kliar mycket finns det receptfria läkemedel som snabbt lindrar besvären.

En svampinfektion orsakas av en jästsvamp som är ofarlig och vanligtvis finns i tarmen hos de flesta. Jästsvampen kan av olika orsaker börja föröka sig vilket orsakar en inflammation i slemhinnan. Både kvinnor och män kan få svampinfektioner, men det är vanligare bland kvinnor.

Symptom på svamp i underlivet

Om du får svamp i underlivet är det tydligaste tecknet att det börjar klia och svida kring slidöppningen och på blygdläpparna. Du kan även få tjocka, vita och gryniga flytningar. Eftersom svamp i underlivet orsakas av en inflammation i slemhinnan kan du även uppleva svullnad, vilket kan leda till smärta vid toalettbesök och vaginala samlag.

Orsaker till svamp i underlivet

Det är inte fastställt vad svamp i underlivet beror på. Men några faktorer som kan orsaka svamp i underlivet är:

  • En antibiotikabehandling då antibiotika slår ut de viktiga mjölksyrabakterierna i underlivet
  • Ett nedsatt immunförsvar, till exempel vid sjukdom eller stress
  • En ökning av hormoner i kroppen påverkar slemhinnorna och underlivets immunförsvar. Därför är det vanligt att få svampinfektioner i samband med en menstruation eller graviditet.
  • Ärftliga faktorer kan ha viss betydelse för hur lätt du har att drabbas av en svampinfektion.
  • Cykling och vaginala samlag kan orsaka små sår eller sprickor i underlivet vilket gör att svampen lättare kan få fäste.

Behandla svamp i underlivet

Svamp i underlivet går ofta över av sig själv utan behandling. Men om svampen inte går över och du behöver lindring finns det receptfria läkemedel och krämer som du kan använda.

Innan du använder ett receptfritt läkemedel mot underlivssvamp bör du vara helt säker på att du har svamp. Om du behandlar svamp för ofta eller behandlar utan att ha svamp kan slemhinnorna i underlivet bli sköra och torka ut. Det kan göra så att du lättare får små sår vilket i sin tur leder till att du blir mer infektionskänslig i underlivet.

Du bör därför endast använda receptfria läkemedel när du har samtliga symtom:

  • En kraftig klåda från slidan
  • Röda blygdläppar
  • Vita och gryniga flytningar från slidan

När bör man söka vård?

Om du är osäker på om det är svamp du har kan du kontakta din vårdcentral för ett test innan du börjar behandla med receptfria läkemedel.

Kontakta även vårdcentral om:

  • Du har provat receptfria läkemedel utan att märka någon förbättring
  • Du har svamp i underlivet fler än två gånger inom loppet av ett halvår