Hälsporre & Hallux valgues

7 Varor

 1. Mabs Hälinlägg large 2 st
  Mabs Hälinlägg large 2 st
  92,65 kr Ord. pris 109 kr
 2. Mabs Hälinlägg medium 2 st
  Mabs Hälinlägg medium 2 st
  92,65 kr Ord. pris 109 kr
 3. Mabs Hälinlägg small 2 st
  Mabs Hälinlägg small 2 st
  92,65 kr Ord. pris 109 kr
 4. Mabs Tåspridare 11 g
  Mabs Tåspridare 11 g
  29,75 kr Ord. pris 35 kr
 5. Mabs Skydd för hallux valgus
  Mabs Skydd för hallux valgus
  84,15 kr Ord. pris 99 kr
 6. Compeed Fotkräm för hälsprickor 75 ml
  Compeed Fotkräm för hälsprickor 75 ml
  38,25 kr Ord. pris 45 kr

7 Varor

 

Hälsporre & Hallux Valgus

Ibland kan du få problem med fötterna som både gör ont och tar lång tid att få bukt med. Både hälsporre och hallux valgus orsakar smärta i fötterna. Hitta hjälpmedel som kan lindra dina besvär här.

Hallux valgus 

Vad är hallux valgus?

När stortån börjar bli sned och peka mot de andra tårna kan det vara ett tecken på att du har hallux valgus. Hallux valgus är latin och betyder just sned stortå. Med tiden bildas det en knöl på foten som gör att det kan vara svårt att hitta skor som passar. Knölen kan även smärta när det blir ett tryck på den, som från skor som du använt under en hel dag. För att ge foten ordentligt med utrymme är det därför bra att välja en rymlig sko där foten får plats. 

Varför får jag hallux valgus?

Det är framförallt kvinnor som drabbas av hallux valgus. Besvären är som allra vanligast i medelåldern men man kan få det redan i tonåren. I en del fall kan vara att ärftliga faktorer påverkar. Vissa menar att trånga och spetsiga skor kan ha ett finger med i spelet, det finns det dock inga vetenskapliga belägg för. 

Behandla och förebygg hallux valgus

För de allra flesta räcker det med att använda inlägg som lyfter fotvalvet mellan stortå och lilltå. Det finns även tryckavlastande hjälpmedel som kan vara till stor hjälp. Tänk även på att ta för vana att byta skor och ofta använda skor där hela foten får ordentligt med utrymme.

Vid svåra problem kan du behöva en operation. Misstänker du att du behöver det bör du ta kontakt med din vårdcentral. De hjälper dig och kan skicka dig till en ortoped där du kan få hjälp med dina besvär. 

Hälsporre 

Vad är hälsporre?

I hålfoten under din fot sitter en bred och tjock sena som stöttar foten. Om den senan blir överbelastad kan du få ont i senans fäste. I vissa fall bildas då en påbyggnad av benet på hälens undersida, detta kallas för hälsporre. Hälsporre får man vanligtvis för att du har gått mycket i dåliga skor med dålig dämpning under hälen.

Symtom på hälsporre

Gör det ont under eller på sidan av hälen? Brukar den smärtan gå över efter en stunds promenad? Då kan du ha drabbats av hälsporre. Smärtan du känner kommer från senfästet och inte hälsporren. Ofta går problemet över av sig själv, men för att dämpa smärtan finns det inlägg för skorna du kan använda. De är stötdämpande och kan både hjälpa vid aktuella som framtida besvär med hälsporre.