Nagel & Fotsvamp

23 Varor

23 Varor

 

Nagel- & Fotsvamp

Nagelsvamp och fotsvamp orsakas av samma typ av svamp. Under gynnsamma förhållanden kan de växa i antal och orsaka problem för dig. Du kan ofta lätt behandla din nagelsvamp eller fotsvamp hemma.

Symtom vid fotsvamp

Fotsvamp är vanligast att få mellan tårna. Svampen frodas i fuktiga och varma miljöer och det är allra vanligast att det sprids i duschar och omklädningsrum, till exempel på gymmet eller i simhallen. Använd därför gärna badskor eller badtofflor när du duschar i gemensamma utrymmen.

De vanligaste symtomen på fotsvamp är att huden mellan tårna och vid sidan av foten spricker och börjar klia. Du kan känna en lätt svidande känsla och i vissa fall spricker även huden kring området där svampen sitter. 

Förhindra uppkomsten av fotsvamp

Förutom att alltid ta för vana att använda badtofflor i omklädningsrum finns det några enkla knep som du kan ta till för att förhindra uppkomsten av fotsvamp. Eftersom svampen trivs och frodas i fuktiga och varma miljöer är ett generellt tips att undvika just detta.

  • Tvätta dina fötter varje dag med tvål och vatten. Var noggrann med att rengöra mellan tårna
  • Torka fötterna helt med en handduk efter att de har varit blöta
  • Byt strumpor varje dag och använd gärna lätta strumpor som andas
  • Tvätta strumporna i minst 60 grader för att ta död på svampbakterierna
  • Använd gärna luftiga skor och undvik stängda skor och gummistövlar 

Symtom på nagelsvamp

Eftersom fotsvampen är så pass smittsam kan den även sprida sig till nageln och orsaka nagelsvamp. Det är en infektion i själva nageln som du ofta inte märker förrän svampen fått fäste på riktigt.

Om dina naglar blir missfärgade, gula, förtjockade och spröda kan det tyda på att du har drabbats av nagelsvamp. Nagelsvamp är väldigt smittsamt och bör behandlas då det i värsta fall kan leda till att nageln släpper från nagelbädden och trillar av.

Behandling av fotsvamp och nagelsvamp

Eftersom fotsvamp kan leda till nagelsvamp är det alltid viktigt att behandla fotsvampen i tid. Om du har svamp på ett litet område kan du börja att använda ett receptfritt läkemedel för att behandla svampen med. Om du inte märker någon skillnad efter behandlingen, eller om svampen är utspridd över ett större område bör du ta kontakt med din läkare eller vårdcentral.

Misstänker du att du kan ha drabbats av nagelsvamp rekommenderar vi alltid att du tar kontakt med din vårdcentral eller läkare. De kan hjälpa dig att ställa rätt diagnos och avgöra hur du bäst behandlar dina naglar.

Om du är gravid, ammande eller har ett barn som är under 10 år och visar symtom på fotsvamp eller nagelsvamp bör du ta kontakt med en läkare innan du påbörjar en behandling själv.

Vid frågor och råd kan du alltid kontakta våran kundservice.