Akne

10 Varor

 1. Basiron AC gel 10% 40 g Läkemedel
  Basiron AC gel 10% 40 g
  139 kr Rek pris 179 kr
 2. Basiron AC gel 5% 40 g Läkemedel
  Basiron AC gel 5% 40 g
  129 kr Rek pris 159 kr
 3. Basiron AC Wash 5% gel 100 g Läkemedel
  Basiron AC Wash 5% gel 100 g
  159 kr Rek pris 189 kr

10 Varor

 

Akne

Akne är en vanligt förekommande hudåkomma i alla åldrar. Det är vanligast i tonåren men det kan även drabba en i vuxen ålder. Akne beror på en ökad talgproduktion som gör att talgkörtlarna blir inflammerade och ser ut som små upphöjda utslag i huden. Akne är vanligast i ansiktet, men kan förekomma på hela kroppen.

När du får akne, eller finnar, på kroppen är det vanligast att få det på ryggen och bröstet där hudens porer är större. Men det kan även förekomma på andra delar av kroppen som nacke, ben, armar och armhåla.

Akne beror på att kroppen har en ökad produktion av talg vilket orsakar en inflammation i talgkörtlarna. Det är vanligare med akne i tonåren när hormonerna i kroppen ökar. Därför brukar besvären med akne försvinna efter puberteten. Det är dock inte helt ovanligt att få akne på kroppen även som vuxen.

Behandla aknen

Eftersom akne ofta beror på ärftliga och hormonella faktorer kan det vara svårt att hindra uppkomsten av akne. Om du har mycket besvär kan du behandla aknen själv. Det är viktigt att komma ihåg att akne och finnar inte beror på att huden är oren och att du behöver tvätta den mer än två gånger om dagen. Tvärtom så är det bra att inte torka ut huden för mycket då det kan leda till en ökad talgproduktion.

Det kan hjälpa att byta ut din vanliga hudvård till produkter som är avsedda för att behandla akne. Dessa produkter brukar till exempel innehålla salicylsyra. Undvik även att smörja huden där du har akne med feta krämer och salvor då dessa kan täppa igen porerna ännu mer. Men var noga med att återfukta med hudkräm som är anpassad för fet och aknebenägen hud.

När bör du söka vård?

Om du har prövat att använda receptfria läkemedel mot akne, eller om du har svår akne och inte upplever att det hjälper kan du söka hjälp via din vårdcentral.