Torr & Känslig hy

64 Varor

64 Varor

 

Torr & Känslig hy

Huden på kroppen kan emellanåt bli torr, strama och klia. Det är vanligare med torr hud på höst och vinter när luften är torr. Undvik torr och fuktfattig hud genom att smörja in dig med återfuktande krämer och salvor.

Orsaker till torr hud

Torr hud är vanligt och något som de allra flesta någon gång råkar ut för. Du kan få torr hud av yttre faktorer som väder, men även inre faktorer som stress. Under höst och vinterhalvåret är luften torrare både inomhus och utomhus. Många känner då av att huden på kroppen stramar och kliar, särskilt efter att du har duschat. Torr hud kan även bli rödaktig, fjälla och kännas ömtålig och irriterad. Du kan få torr eller känslig hud över hela kroppen, till exempel i ansiktet, på händer och fötter eller läppar.

Är huden mycket torr kan du få eksem. Läs mer om olika typer av eksem här.

Orsaker till känslig hud

Det finns flera faktorer som kan göra huden känslig, och det kan hända från det att du är bebis tills att du är pensionär. När hudens skyddsbarriär rubbas blir din hud lättare mottaglig för ämnen som kan irritera huden. Till exempel bakterier, parfymer, kemiska ämnen eller allergener. Känslig hud känns irriterad, flagnar, rodnar eller svullnar.

Återfuktning för torr och känslig hud

När du rengör och tvättar dig med tvål försvinner din huds naturliga fetter. Om du ofta får torr hud är det då bättre att tvätta dig med oljor och krämer istället för tvål. En duscholja rengör din hud utan att verka uttorkande. På så vis hålls hudens naturliga fetter kvar, samtidigt som du blir ren. Undvik även att duscha och tvätta dig i onödan om du har torr hud. Tvätta dig istället bara på de områden där du upplever att det behövs som mest.

Ta för vana att återfukta huden direkt efter att du har duschat. Om du har områden med mycket torr hud kan du smörja in det området flera gånger om dagen. Använd salvor och krämer som innehåller fuktighetsbevarande ämnen, till exempel karbamid, natriumklorid, glycerin, propylenglykol eller aloe vera.

Välj den typen av återfuktning som passar dig bäst. Produkter som är lätta går snabbt in i huden, men är samtidigt inte lika återfuktande som en fetare produkt.