Munsår

10 Varor

 1. Zovirax Kräm 5% tub 2 g Läkemedel
  Zovirax Kräm 5% tub 2 g
  80,75 kr Ord. pris 95 kr
 2. Anti kräm 5% tub 2 g Läkemedel
  Anti kräm 5% tub 2 g
  75,65 kr Ord. pris 89 kr
 3. Coldy Sorefix Prevent 8 ml
  Coldy Sorefix Prevent 8 ml
  67,15 kr Ord. pris 79 kr
 4. Coldy Sorefix Rescue 6 ml
  Coldy Sorefix Rescue 6 ml
  67,15 kr Ord. pris 79 kr
 5. Herstat munsårssalva
  Herstat munsårssalva
  62,90 kr Ord. pris 74 kr
 6. Manuka Fill sårsalva 42.50 g
  Manuka Fill sårsalva 42.50 g
  92,65 kr Ord. pris 109 kr
 7. Compeed Invisible munsårsplåster 15 st
  Compeed Invisible munsårsplåster 15 st
  62,90 kr Ord. pris 74 kr
 8. Zoviduo 2g kräm hydrokortison tub Läkemedel
  Zoviduo 2g kräm hydrokortison tub
  92,65 kr Ord. pris 109 kr
 9. Salva vid munsår, 20g Läkemedel
  Salva vid munsår, 20g
  41,65 kr Ord. pris 49 kr
 10. Florealis Liljeria Munsår Kräm 10 ml
  Florealis Liljeria Munsår Kräm 10 ml
  114,75 kr Ord. pris 135 kr

10 Varor

 

Munsår

Munsår orsakas av ett virus som ger blåsor och sår på läpparna. Det är vanligt att du känner att det börjar klia och sticka under läppen innan munsåret blommar ut. Redan från första symtomet kan du börja behandla ditt munsår. Hos Apohem hittar du receptfria läkemedel som kan behandla ditt munsår.

Munsår, eller munherpes, orsakas av viruset herpes simplex. Ungefär en fjärdedel av Sveriges befolkning är smittade av viruset och det är vanligt att smittas redan som barn. Viruset ger inte alltid några symtom, vilket innebär att man kan vara bärare av viruset utan att veta om det.

Symtom på munsår

Om du har haft munsår tidigare känner du säkert igen den stickande känslan som du kan få i läppen någon dag innan munsåret blommar ut. Huden kan även börja klia, svullna upp eller till och med göra ont. När du får munsår för första gången är det även vanligt att du får feber.

Några dagar efter de första symtomen bildas det blåsor på läpparna. Ofta sitter blåsorna i klungor och är vätskefyllda. Du kan känna smärta och att blåsorna ömmar. För att lindra besvären är det bra att regelbundet smörja munsåret med en munsårskräm. På så vis mjukgör du skorpan och risken för att den spricker minskar.

Efter att munsåren har spruckit torkar munsåret och en skorpa bildas. Den kan klia, spricka och vara smärtsam. Ditt munsår läker ofta av sig själv inom några dagar, då trillar skorpan av och huden kan kännas lite irriterad innan den återgår till det normala.

Orsaker till munsår

När du väl har blivit smittad av herpesviruset ligger det latent i kroppen, vilket innebär att viruset ligger vilande och kan ge upphov till nya utbrott. När du har ett försvagat immunförsvar brukar det vara vanligt att få munsår.

Andra utlösande faktorer är:

 • Stress
 • Förkylning
 • Menstruation
 • Graviditet
 • Stark sol
 • Kyla eller värme

Förebygg smitta

Munsår är mycket smittsamt och därför är det viktigt att vara försiktig för att inte smitta andra. Du smittar mest när du har ett aktivt munsår då viruset överförs genom huden eller slemhinnan. Det är då bra att undvika pussar, kyssar och oralsex. Undvik även att dela bestick och läppcerat under ett utbrott.

Du kan även överföra smittan till andra delar av kroppen. Du bör därför undvika att peta på dina munblåsor och vara noggrann med din handhygien efter att du har rört vid munblåsan.

Behandling av munsår

Munsår kräver ofta inte behandling utan läker ut av sig själva. Men det kan vara både smärtsamt och kännas jobbigt att få ett munsår. Det finns ingen behandling som tar bort viruset helt.

Däremot finns det krämer som hindrar virusets förökningsförmåga och som lindrar smärtan. Salvorna hindrar därmed spridningen av munblåsor och påskyndar läkningen. För att få bäst effekt kan du påbörja behandlingen redan vid första symtomen.

När bör du söka hjälp?

Om du upplever något av följande rekommenderar vi att du söker vård på en vårdcentral.

 • Du har fått feber samtidigt som munsåret
 • Du upplever varbildning i munsåret
 • Ditt munsår har inte läkt på två veckor
 • Du upplever återkommande besvär med munsår