Muntorrhet

23 Varor

23 Varor

 

Muntorrhet

Känslan av att vara torr i munnen kan uppstå om du har för lite saliv eller om själva konsistensen på saliven har blivit annorlunda. Muntorrheten märker du oftast genom att det börjar bli besvärligt att äta, svårare att prata, du kan ha fått dålig andedräkt eller att din tandhälsa försämrats.  

Ditt saliv är munnens eget försvar. Den smörjer munslemhinnan, motverkar bakterier, spolar rent tänderna och neutralisera syra vilket förebygger att vi får karies. Den är också nödvändig för att vi ska kunna tugga, svälja och känna smak men även för att vi ska kunna prata. Muntorrhet ökar därför riskerna för framtida problem med hål i tänderna, inflammation i tandkött och munslemhinna samt tandlossning.

Vad beror muntorrhet på?

Det kan finnas flera orsaker till din muntorrhet. Är den lindrig kan den till exempel bero på stress, nervositet, att du är uttorkad eller andas med munnen men den kan även ha uppkommit på grund av en sjukdom eller vissa läkemedel. De läkemedel som kan orsaka muntorrhet som en biverkning kan vara mot magkatarr, psykiska sjukdomar, allergi, klåda eller mot astma. Risken för muntorrhet ökar om du tar flera olika läkemedel, vilket är vanligt hos äldre personer. Ett exempel på en sjukdom är Sjögrens syndrom.

Vad kan jag göra för att motverka muntorrhet?

Du kan behandla din muntorrhet genom att lindra symtomen samt förebygga de åkommor som den kan orsaka.

Några enkla sätt är till exempel att:

  • Skölja munnen med vatten.
  • Tugga sockerfritt tuggummi.
  • Välja mat med tuggmotstånd, det ökar salivutsöndringen.
  • Använda receptfria salivstimulerande produkter

Här på Apohem hittar du flera olika produkter, i olika former som stimulerar salivproduktionen beroende på vad som passar dig bäst. En del av produkterna innehåller fluor för att skydda tänderna mot karies. Fråga oss gärna om råd.

När bör man söka vård?

Vid muntorrhet är det extra viktigt att göra regelbundna kontroller hos din tandläkarmottagning. Är du osäker på vad din muntorrhet beror på och om du använder läkemedel bör du ta kontakt med din läkare.