Så här funkar det

Här hittar du svaren på frågor om allt som rör medicin på recept.

Hittar du inte det du söker? Hör av dig, så hjälper vi dig gärna via telefon, mejl och chatt.

Hämta ut barnrecept

Om ditt barn fått ett läkemedel utskrivet på recept kan du som förälder enkelt se, beställa och hämta ut det från oss. Som vårdnadshavare behöver du ingen fullmakt för recept för ditt eget barn under 18 år.

Du kan hämta ut recept till ditt barn, samtidigt som du hämtar ut receptbelagda läkemedel till dig själv, ditt djur eller någon du har fullmakt för.

Hämta ut djurrecept

Om ditt djur har fått ett receptbelagt läkemedel utskrivet kan du som djurägare hämta ut det hos oss. Veterinären skriver ut djurets recept på ditt personnummer. Oftast skickas det som e-recept och finns direkt tillgängligt för uthämtning.

Personuppgiftsbehandling

När du handlar receptbelagda läkemedel hos oss registreras personuppgifter så som namn, personnummer, eventuellt ombud, recept och expeditionsinformation på receptet. Din identitet får endast sökas om du gett ditt samtyckte till det. Vid expedition av recept sparas dina uppgifter i 3 år, respektive 5 år för narkotikaklassade läkemedel.

Vill du läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter hänvisar vi till vår Integritetspolicy.

Resa med läkemedel

När du ska resa utomlands och behöver ta med receptbelagda läkemedel är det viktigt att ha koll på de regler som finns. Du kan nämligen behöva göra vissa förberedelser, speciellt om läkemedlet är narkotikaklassat. Kontrollera om läkemedlet är narkotikaklassat här.

Ta gärna med ett recept eller läkarintyg för att kunna visa att läkemedlet är avsett för personligt bruk och användas för att behandla en sjukdom. Du kan även ta med dig läkemedelsförpackningen och visa upp apoteksetiketten som sitter på.

Resa inom Schengen

För resor inom Schengen krävs ett Schengenintyg för narkotikaklassade läkemedel.

Ett intyg krävs för varje narkotikaklassat läkemedel du tar med på resan. Intyg för resa med narkotikaklassade läkemedel utfärdas av apoteken. Ta med dina recept eller medicinförpackningar och pass till närmaste apotek så hjälper apotekspersonalen dig med intyget. Ett intyg är giltigt i 30 dagar och får avse max 30 dagars förbrukning.

Resa utanför Schengen

För resor utanför Schengen skiljer sig reglerna för införsel av läkemedel mellan olika länder. Krav på intyg och mängd du får ta med dig kan variera. Kontrollera vilka regler som gäller i det landet du ska resa till genom att kontakta Sveriges ambassad i det aktuella landet. Här hittar du regeringskansliets diplomatlista.

Resa in till Sverige

Vid resor till Sverige med läkemedel gäller olika regler för införsel beroende på om landet ingår i det Europeiska Samarbetsområdet, EES. Reser du från ett land som ingår i EES får du ta med dig läkemedel för ett års förbrukning. Reser du från ett land utanför EES är det tillåtet att ta med dig läkemedel för tre års förbrukning.

Observera att särskilda regler gäller för läkemedel som är narkotikaklassade eller dopingklassade. Besök läkemedelsverket.se för mer information.

Läs mer här

Medicin och sprutor i handbagaget

På vissa resor kan det räcka att ta med sig handbagage. Om du ska ta med dig receptbelagd eller receptfri medicin i flytande form får du medföra så mycket du kommer behöva under resan utan begränsning. Därmed får du ta med dig över 100 ml vätska om du reser med mediciner i ditt handbagage.

Läs mer om mediciner i handbagage hos Transportstyrelsen.

Använd läkemedlets originalförpackning

Tänk på att låta dina läkemedel vara kvar i dess originalförpackning med apoteksetiketten kvar. Detta underlättar vid en eventuell tullkontroll och kan hjälpa dig om du behöver söka läkarhjälp eller få mer medicin under din resa.

Se om mitt recept kommit in

Osäker på om ditt recept kommit in? Du tar enkelt reda på det genom att logga in till “Mina recept” med hjälp av Mobilt BankID. Här får du en tydlig överblick över dina aktuella och utgångna recept.

Här hittar ser du även recept för personer du har fullmakt för, dina djur samt dina barn.

Så funkar fullmakter

Du kan låta någon annan hämta ut dina receptbelagda läkemedel genom att ge dem en fullmakt. Det innebär att de kan se, beställa och göra läkemedelsuttag åt dig. Du kan ge fullmakter åt såväl andra privatpersoner som vårdenheter. Som privatperson kan du även få en fullmakt från en anhörig.

När du loggar in på “Mina sidor” kan du enkelt beställa recept till de du har fullmakt för. För att ge en fullmakt till någon annan loggar du in med din E-legitimation och klickar på “Ge fullmakt” och följer instruktionerna.

Här kan du även ge och ta bort fullmakter du givit till andra.

Genom att registrera fullmakten bekräftar du följande:

 • Jag som fullmaktsgivare, ger härmed nedanstående person fullmakt att för min räkning på valfritt apotek
  • beställa och hämta ut receptförskrivna läkemedel eller varor
  • hämta en översikt över alla mina sparade elektroniskt sparade recept i Receptdepå human
  • lämna samtycke till registrering i högkostnadsdatabasen, 6 § lagen (1996:1156) om receptregister
  • ta del av mitt aktuella saldo och startdatum i högkostnadsdatabasen
  • lämna samtycke till att eHälsomyndigheten sparar mina recept elektroniskt , 6 § lagen om receptregister
 • Jag har tagit del av informationen om eHälsomyndighetens behandling av personuppgifter som finns tillgänglig här och ger härmed mitt samtycke till denna behandling.
 • Jag är informerad om att

  • eHälsomyndigheten är personuppgiftsansvarig för personuppgiftsbehandling i fullmaktsregistret
  • mina och fullmaktstagarens personuppgifter som jag har angett i samband med registrering av denna fullmakt behandlas och lagras i fullmaktsregistret för att eHälsomyndigheten och apoteken ska kunna kontrollera vilka som är behöriga att för min räkning vidta de åtgärder som anges ovan
  • mitt samtycke kan återkallas när som helst
 • Jag försäkrar härmed på heder och samvete att jag informerat fullmaktstagaren om behandlingen av dennes personuppgifter som framgår av följande dokument och att jag erhållit fullmaktstagarens samtycke.

Läs mer om fullmakter på eHälsomydighetens sida om fullmakter

Så funkar E-legitimation

E-legitimation är en elektronisk legitimation som du använder för att identifiera dig på Internet. Det motsvarar ett ID-kort, körkort, pass eller annan identifikationshandling.

För att beställa receptförskrivna läkemedel krävs att du legitimerar dig via Mobilt BankID. För att använda Mobilt BankID behöver du en smartphone eller surfplatta. Du laddar ner appen BankID via AppStore eller GooglePlay och hämtar ett Mobilt BankID via din internetbank.

Exakt hur du går tillväga skiljer sig åt beroende på vilken bank du har. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

Behöver du hjälp att komma igång med Mobilt BankID rekommenderar vi att du besöker BankIDs hemsida för ytterligare information och support.

Så funkar högkostnadsskyddet

Högkostnadsskyddet innebär att det finns en övre gräns som begränsar dina kostnader för receptbelagda läkemedel. Du betalar därför max 2350 kronor för mediciner som ingår i läkemedelsförmånen och stomiprodukter under en tolvmånadersperiod.

Så fungerar högkostnadsskyddet

Högkostnadsskyddet skyddar dig som privatperson mot höga kostnader för receptbelagda läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen. Högkostnadsskyddet är utformat som en rabattrappa som innebär att du får högre rabatt i takt med att dina läkemedelskostnader stiger.

Du betalar alltid upp till 1175 kronor själv, men max 2350 kronor under en tolvmånadersperiod. När du själv har betalat 2350 kronor har du rätt till ett frikort under resterande månader under samma tolvmånadersperiod. Kostnaden för dina läkemedel subventioneras då av landstinget. Frikortet gäller samtliga läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen.

Tolvmånadersperioden börjar gälla från det datum du gör ditt första uttag av receptbelagda läkemedel eller stomiprodukter.

Rabattrappa

Innan du har rätt till ett frikort betalar du själv upp till 2350 kronor för receptbelagda läkemedel under en tolvmånadersperiod. Kommer du inte upp i 2350 kronor har du rätt till rabatt enligt rabattrappan nedan.

 • Upp till 1175 kr - 0 %
 • 1175 - 1708 kr - 50 %
 • 1709 - 2189 kr - 75 %
 • 2190 - 2350 kr - 90 %
 • 2350 kr uppåt - 100 %

Nya regler för högkostnadsskyddet

Den 1/1 2020 höjdes högkostnadsskyddet från 2 300 kronor till 2 350 kronor. Om du uppnått gränsen för frikort senast den 31/12-2019 behåller du det frikortet tills att perioden tagit slut. För dig som är mitt i en pågående högkostnadsperiod blir dina köp flyttade till den nya högkostnadstrappan.

Vill du läsa mer? Surfa då in på eHälsomyndighetens hemsida.

Länk: https://www.ehalsomyndigheten.se/tjanster/privat/e-recept/hogkostnadsskydd/

Vad ingår i Läkemedelsförmånen?

Vilka läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen beslutas av Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV).

Idag ingår:

 • De flesta receptbelagda läkemedel
 • En del receptfria läkemedel
 • Förbrukningsartiklar vid stomi
 • Förbrukningsartiklar som behövs för att ta vissa mediciner
 • Förbrukningsartiklar för egenkontroll av medicinering

Hur mycket och ofta får jag hämta?

Du kan alltid hämta ut receptbelagda läkemedel när du vill. Men för att de ska ingå i högkostnadsskyddet kan du hämta ut upp till 90 dagars förbrukning vid samma tillfälle. När du hämtar ut receptförskrivna läkemedel igen bör minst 2 /3 av tiden som det tidigare uttaget var avsedd att räcka för ha passerat.

Hämtar du till exempel ut en förpackning med 100 tabletter och ska ta en om dagen måste minst 67 dagar ha gått innan du kan göra ett nytt uttag med högkostnadsskydd.

Särskilda regler för preventivmedel

Det finns särskilda regler för receptbelagda preventivmedel. Den regleras av ålder och vilket landsting man bor i och är inte en del av det vanliga högkostnadsskyddet.

Alla kvinnor under 21 år får hämta ut receptförskrivna preventivmedel utan kostnad. Om du ingår i den gruppen visas det i kassan. Beroende på vilket landsting du tillhör kan du som är kvinna mellan 21-26 år även få subventionerade preventivmedel. Även detta visas i kassan.

Livsmedel till barn under 16 år

Vid vissa sjukdomar subventioneras även speciallivsmedel till barn under 16 år om de skrivs ut av en läkare. Du betalar 120 kronor per expedition för upp till 3 månaders förbrukning. Denna kostnad ingår inte i högkostnadsskyddet.

Högkostnadsskydd för barn under 18 år

Alla läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen är kostnadsfria för barn under 18 år.

Har jag rätt till högkostnadsskyddet?

Om du är bosatt i Sverige, arbetar i Sverige eller har ett europeiskt sjukförsäkringskort har du rätt till högkostnadsskyddet. Recepten måste dock vara utskrivna i Sverige.

För att du ska få rätt till prisreduktion kan du välja att vara med i högkostnadsdatabasen. Alla apotek i Sverige är anslutna och ditt receptuttag registreras automatiskt oavsett vilket apotek du väljer att handla på. De allra flesta är redan anslutna till högkostnadsdatabasen. Är du inte ansluten till högkostnadsdatabasen är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice.

Utbyte av läkemedel

När du hämtar ut ett receptbelagt läkemedel kan du bli erbjuden ett annat läkemedel än det som är föreskrivet dig. Det kallas för generiskt utbyte och innebär att vi byter ut det läkemedel som står på ditt recept till ett likvärdigt läkemedel med samma verksamma ämne. Alla utbytbara läkemedel granskas av Läkemedelsverket. Därför kan du vara säker på att det läkemedel som vi erbjuder dig som utbyte har en likvärdig effekt.

Alla apotek är skyldiga att erbjuda dig ett utbyte om det finns ett billigare alternativ. Du kan alltid välja att få det läkemedel som din läkare föreskrivit dig. Men då betalar du själv mellanskillnaden mellan läkemedlet och det billigare alternativet. Den mellanskillnaden ingår inte i högkostnadsskyddet.

Skulle du hellre vilja ha ett annat utbytbart alternativ än de du fått förskrivet eller det billigare alternativet kan du även välja det. Då får du dock stå för hela kostnaden själv.

Det kan variera vilken vara som är billigast och som blir erbjuden dig. Därför kan det skilja sig från månad till månad vilket läkemedel vi erbjuder dig i utbyte. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) beslutar vilket läkemedel som ska vara billigast och som apoteken ska erbjuda dig. TLV utser den billigaste varan en gång i månaden.

Hur beställer jag?

Din läkare skickar ett e-recept utskrivet till ditt personnummer. Kort därefter blir receptet tillgängligt för beställning på Apohem och andra apotek. För att se om ditt recept är tillgängligt och beställa det loggar du in med ditt mobila BankID.

Gör såhär för att beställa:

 • Gå till “Aktuella recept” för att se de receptbelagda läkemedel du kan beställa
 • Klicka på “Köp” för att lägga läkemedlet i varukorgen
 • Du kan beställa andra varor precis som vanligt på samma order
 • Gå därefter till kassan och slutför din beställning

Behöver du hjälp med din beställning kan du alltid kontakta vår kundservice.