Glutenintolerans

1 Vara

1 Vara

 

Glutenintolerans

Glutenintolerans är en tarmsjukdom som innebär att din kropp inte tål proteinet gluten. Vanliga symtom på glutenintolerans är bland annat problem med gaser, diarré och trötthet. Glutenintolerans går inte att behandla, därför behöver mat som innehåller bland annat vete, råg och korn uteslutas ur kosten.

Glutenintolerans kallas även celiaki och kan drabba både barn och vuxna. Det är lättare att diagnostisera barn då symtomen oftast är tydligare hos barn än vuxna. Glutenintolerans går inte över och kan behandlas på något annat sätt än att du helt utesluter gluten ur din kost. Gluten är ett protein som finns i mat som innehåller spannmålen vete, råg, korn, dinkel, kamut och rågvete.

Om du är glutenintolerant och äter mat som innehåller gluten skadas tunntarmens slemhinna. Kroppens immunförsvar aktiveras när det finns gluten i tarmen och tunntarmens slemhinna blir inflammerad vilket på sikt förstör tarmluddet. För att du ska få i dig näring av den mat du äter behövs tarmludd, om det försvinner så får din kropp svårt att ta upp näringsämnena från maten du äter.

Det är först när du utesluter gluten ur kosten som tunntarmen kan återhämta sig. Det kan ta flera månader innan tarmen har läkt helt, men du känner ofta att dina mag- och tarmproblem förbättras redan efter några dagar.

Symtom på glutenintolerans

Om du misstänker att du kan vara intolerant mot gluten är det viktigt att få din diagnos ställd av en läkare. Vi har självtest som du kan ta hemma vid misstänkt glutenintolerans. Om testet skulle ge ett positivt utslag bör detta följas upp av en läkare så att du kan få en korrekt diagnos.

Vanliga symtom vid glutenintolerans är:

  • Mag- och tarmbesvär. Som diarré och gaser
  • Omväxlande lös och hård avföring
  • En oförklarlig trött- och nedstämdhet
  • Viktnedgång
  • Värk i muskler, leder och skelett
  • Illamående och kräkningar
  • Blåsor på munnen och huden
  • Svårigheter att få barn

Glutenfri kost

Om du är glutenintolerant är det viktigt att äta mat som är helt fri från gluten. Det finns även glutenfria alternativ, som bröd, brödmixer och mjöl. Om du nyligen har diagnostiserats med glutenintolerans är det viktigt att ta för vana att alltid kontrollera innehållsförteckningen för att undvika att du får i dig gluten av misstag. Om du råkar äta gluten kan du få en tillfällig inflammation i tarmen.

Mat som är fri från gluten är bland annat:

  • Mejeriprodukter som mjölk, ost och ägg
  • Kött och fisk
  • Grönsaker, frukt, rotfrukter, bär och potatis

När bör du söka vård?

Om du misstänker att du har glutenintolerans bör du kontakta din vårdcentral för en utredning.