Sårvård
Sida

Artiklar 1-80 av 152

 1. CCS Burn gel 50 ml
  CCS Burn gel 50 ml
  99 kr Rek pris 149 kr
 2. Salvemed Aqua maxi cover 5 st
  Salvemed Aqua maxi cover 5 st
  22 kr Rek pris 29 kr
 3. Salvequick Aqua cover kids 5 st
  Salvequick Aqua cover kids 5 st
  25 kr Rek pris 32 kr
 4. Salvequick Aqua resist medium 20 st
  Salvequick Aqua resist medium 20 st
  19 kr Rek pris 24 kr
 5. Salvemed Plåster mix 26 st
  Salvemed Plåster mix 26 st
  20 kr Rek pris 25 kr
 6. Salvemed Maxi cover 5 st
  Salvemed Maxi cover 5 st
  23 kr Rek pris 27 kr
 7. Salvequick Plåster med Minions 20 st
  Salvequick Plåster med Minions 20 st
  19 kr Rek pris 32 kr
 8. Salvequick Aqua resist 12 st
  Salvequick Aqua resist 12 st
  19 kr Rek pris 25 kr
 9. Salvequick Plåster med Frozen 14 st
  Salvequick Plåster med Frozen 14 st
  21 kr Rek pris 29 kr
 10. Desivon Sårtvätt 125 ml Läkemedel
  Desivon Sårtvätt 125 ml
  21 kr Rek pris 25 kr
 11. Leukoplast Textilhäfta 1,25 cm x 5 m
  Leukoplast Textilhäfta 1,25 cm x 5 m
  16 kr Rek pris 20 kr
 12. Leukosilk Silkeshäfta 2,5 cm x 5 m
  Leukosilk Silkeshäfta 2,5 cm x 5 m
  36 kr Rek pris 39 kr
 13. 3M Kirurgtejp 2,5 cm x 5 m
  3M Kirurgtejp 2,5 cm x 5 m
  69 kr Rek pris 72 kr
 14. Fixomull Självhäftande väv stretch
  Fixomull Självhäftande väv stretch
  57 kr Rek pris 65 kr
Sida

Artiklar 1-80 av 152

 

Sårvård

När du får ett sår är det första du måste tänka på är att tvätta rent såret. Om du har ett sår som blöder är det även viktigt att se till så att blödningen stoppas. Skulle det göra mycket ont kan du behandla området med bedövningsmedel innan du lägger ett förband eller plåster.

Om såret ömmar, är rött eller svullet kan det vara symtom på en infektion. Då bör du rengöra såret upprepade gånger under några dagar. Skulle det efter det fortfarande smärta, vara och ha växt i storlek bör du kontakta vården.

Börja med att rengöra såret

Det första och viktigaste man ska tänka på är att göra rent såret eftersom smuts riskerar att orsaka en infektion. Ett sår läker även snabbare och bättre när det är rent. När du rengjort såret ska du låta det lufttorka. Ta av förband om möjligt och låt såret torka. Var då noggrann med att se till så att såret inte skaver mot något.

Skrubbsår kan vara lite svårare att göra rent eftersom att det kan finnas jord, grus och annan smuts i såret. Men du bör ändå försöka göra det så rent som möjligt genom att plocka bort med pincett eller borsta rent med en mjuk tandborste.

Om du får en blåsa är det viktigt att komma ihåg att inte ta sönder den. Blåsan fungerar nämligen som ett skydd för den nya huden som skapas under blåsan.

Att stoppa en blödning

Om du har fått ett blödande sår är det viktigt att se till att stoppa blödningen så snabbt som möjligt. Försök hålla den skadade kroppsdelen högt för att minska den mest akuta blödningen. Tryck med ihoprullad kompress eller rent tygstycke mot såret tills det slutar blöda, när det slutar blöda kan du försiktigt göra rent såret.

Om såret smärtar eller gör ont kan du bedöva det innan du rengör. Bedövningsmedlet måste sitta mellan 5-10 minuter innan det verkar fullt. Bedövningssalvor får inte användas på barn under 1,5 år utan rekommendation av läkare.

Skurit dig på glas?

Försök ta bort glasbitar ur såret. Sätt på hudvänlig häfta eller sårtejp på såret så att det läker finare och huden håller ihop. Vid mindre skärsår bör du låta det blöda en stund, för att rensa såret på smuts, men bör sedan spola rent under rinnande vatten, sårtvätt är alternativ till vatten.

Plåster och förband

Har du fått ett mindre sår räcker det att lägga om det med ett vanligt plåster. Det finns vattentäta plåster som skyddar och samtidigt låter såret andas. Vid större sår kan man använda kompresser och fixera med en elastisk gasbinda eller kirurgisk tejp. Det finns olika slags kompresser och du bör välja en som passar beroende på vilket typ av sår du har.

När plåstret eller förbandet blivit smutsigt eller fuktigt är det dags att byta det. I samband med att du lägger om såret med ett nytt plåster eller förband bör du passa på att kontrollera det så att det inte har blivit mer rött eller varigt. Kom ihåg att inte byta förband i onödan eftersom det kan fördröja läkningen.

Brännsår

Brännskador finns i olika grader.

 • Den lindrigaste brännskadan kallas första graden, då är huden röd och irriterad, som man blir om man legat för länge i solen.
 • Andra gradens brännskada innebär blåsor på huden.
 • Vid tredje graden är huden vit, brun eller svart och känns hårdare än vanligt.

Oftast drabbas man av ytliga brännskador som man själv kan sköta och som läker snabbt. Hur allvarlig brännskadan är beroende på hur stor, djup och var den sitter på kroppen.  

När bör man söka vård?

 • Såret ligger nära leder och senor (tex skärsår som är mer än en centimeter)
 • Såret sitter i ansiktet
 • Såret efter flera dagar är rött, ömt, svullet, gör ont och kanske blivit större och även varar.
 • Du får feber