✓ Snabba leveranser
isApp=false

Vätskeersättning för barn

Här hittar du vätskeersättning som passar att ge till barn. Välj mellan olika smaker från flera olika varumärken.

9 produkter

Vätskeersättning för barn

När ditt barn förlorar mer vätska än vanligt kan vätskeersättning hjälpa till att återställa vätskebalansen och förhindra uttorkning. Några tillfällen när kroppen förlorar mer vätska än normalt är till exempel vid feber, magsjuka eller diarré. Till skillnad från vanligt vatten eller annan dryck innehåller nämligen vätskeersättning salt, socker och ämnen som bidrar till att återställa och balansera kroppens pH-värde. På så vis hjälper vätskeersättning till att återställa kroppens saltbalans och förhindra uttorkning. Därför kan det vara att alltid ha vätskeersättning hemma.

Vätskeersättning för barn

Eftersom barn är mer känsliga för uttorkning än vuxna är det viktigt att hålla koll på vätskenivåerna. Ju yngre barn, desto mer känslig för uttorkning. Dock kan det vara svårt för små barn att få i sig så mycket vätska som de behöver, särskilt när de är sjuka. Försök då att ge ditt barn lite vätska i taget, till exempel genom att mata med vätska på en tesked. Du kan även använda små plastsprutor som du fyller med vätskeersättning och försiktigt droppar mot insidan av kinden. Viktigt bara att inte droppa direkt i gommen eftersom det kan ge kväljningar. Om du ska ge ditt barn vätskeersättning är det viktigt att du köper en vätskeersättning anpassad för barn och den ålder ditt barn är i, läs på produkten.

Ge inte barn söt, smaksatt vätskeersättning

Undvik att ge smaksatt vätskeersättning till barn under ett år. Detta eftersom vissa smaksatta vätskeersättningar innehåller mer socker än vad barn tål, och för mycket socker under kort tid kan ge diarré vilket leder ännu mer förlorad vätska. I värsta fall kan barnet drabbas av vad som kallas för hyperton vätskebrist eller riskfylld vätskebrist. Tecken på att ditt barn har drabbats av detta är att barnet blir lättirriterat och att huden blir kladdig. Misstänker du detta ska du genast kontakta vården. Även barn över ett år är känsliga mot socker och vissa smaksatta vätskeersättningar. Undvik därför att ge för mycket smaksatt vätskeersättning under kort tid. Tecken på att de har fått i sig för mycket socker är att de blir tröttare och hängigare än normalt.