✓ Snabba leveranser
isApp=false

Högkostnadsskydd

läkemedel

Högkostnadsskyddet skyddar dig som privatperson mot höga kostnader för receptbelagda läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen. Med andra ord finns det en gräns för hur mycket du behöver betala för receptbelagda läkemedel. Du betalar som mest 2850 kronor för mediciner som ingår i läkemedelsförmånen och stomiprodukter under en tolvmånadersperiod.

Vem har rätt till högkostnadsskyddet?

Om du är bosatt i Sverige har du rätt till högkostnadsskyddet. Även personer som har anställning i Sverige, men inte är bosatta här, har rätt till de flesta delarna av högkostnadsskyddet.

För att du ska få rätt till prisreduktion via högkostnadsskyddet kan du välja att vara med i högkostnadsdatabasen. Alla apotek i Sverige är anslutna och ditt receptuttag registreras automatiskt oavsett vilket apotek du handlar på. De flesta är redan anslutna till högkostnadsdatabasen och behöver inte ens tänka på det. Är du inte ansluten till högkostnadsdatabasen kan du kontakta vår kundservice, så hjälper de dig.

Så fungerar högkostnadsskyddet

Högkostnadsskyddet är utformat som en rabattrappa, där du får högre rabatt i takt med att dina läkemedelskostnader stiger. Du betalar alltid upp till 1425 kr själv, men max 2850 kr under en period om 12 månader. Tolvmånadersperioden börjar gälla från det datum du gör ditt första uttag av receptbelagda läkemedel eller stomiprodukter. När du har kommit upp i 2850 kronor har du rätt till ett frikort under resterande månader under samma period. Kostnaden för dina läkemedel subventioneras då av landstinget. Frikortet gäller alla läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen.

Läkemedelskostnad vs. din rabattnivå

Belopp du själv betalar 

Upp till 1 425 kr - 0 %

0 - 1 425 kr

1 426 - 2 720 kr - 50 %

1 426 - 2 072 kr

2 721 - 5 054 kr - 75 %

2 073 - 2 655 kr

5 055 - 6 993 - 90 %

2 656 - 2 850 kr (maxbelopp) 

6 994 kr uppåt - 100 %

FRIKORT 

Som rabattrappan visar betalar du som apotekskund aldrig mer än 2 850 kr under en tolvmånadersperiod för läkemedel och andra produkter som omfattas av högkostnadsskyddet. De köp som du redan har gjort under innevarande högkostnadsperiod tar du med dig till den nya högkostnadstrappan.

Visste du att... I tjänsten Läkemedelskollen kan du se ditt högkostnadsskydd och hur mycket du har betalat under högkostnadsperioden. Du kan också begära ut ett registerutdrag ur högkostnadsdatabasen från E-hälsomyndigheten. Läs mer om högkostnadsskydd hos E-hälsomyndigheten

Vad ingår i läkemedelsförmånen?

Vilka läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen beslutas av Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV). Idag ingår:

  • De flesta receptbelagda läkemedel
  • En del receptfria läkemedel om de förskrivs på recept
  • Förbrukningsartiklar vid stomi
  • Förbrukningsartiklar som behövs för att ta vissa mediciner
  • Förbrukningsartiklar för egenkontroll av medicinering

Regler och undantag för högkostnadsskyddet

Preventivmedel

Det finns särskilda regler för receptbelagda preventivmedel. Det regleras utifrån din ålder och var du bor och är inte en del av det vanliga högkostnadsskyddet.

Alla kvinnor under 21 år får hämta ut receptbelagda preventivmedel utan kostnad. Om du ingår i den gruppen visas det i vår kassa på Apohem. Beroende på vilken region du tillhör kan du som är kvinna mellan 21-26 år även få subventionerade preventivmedel. Om du uppfyller du kraven för subvention så ändras ditt pris i samband med att din beställning färdigställs hos oss.

Livsmedel till barn under 16 år

Vid vissa sjukdomar subventioneras särskilda livsmedel till barn under 16 år om de skrivs ut av en läkare. Du betalar 120 kr per expedition för upp till 3 månaders förbrukning. Denna kostnad ingår inte i högkostnadsskyddet.

Barn under 18 år

Alla läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen är kostnadsfria för barn under 18 år.

Hur mycket och ofta får jag hämta?

Du kan hämta ut receptbelagda läkemedel när du vill, så länge du har ett recept. Men för att det ska ingå i högkostnadsskyddet kan du som mest hämta ut upp till 90 dagars förbrukning vid samma tillfälle. Om du hämtar ut recept igen bör större delen av tiden (minst ⅔) som det tidigare uttaget var avsedd för ha passerat. Hämtar du till exempel ut en förpackning med 100 tabletter och ska ta en om dagen måste minst 67 dagar ha gått innan du kan göra ett nytt uttag med högkostnadsskydd.