Ansiktsvatten

Ansiktsvatten

Efter att du har tvättat rent ansiktet med rengöring kan du använda ett ansiktsvatten. Det tar bort de sista resterna från din rengöring och balanserar din hy. Ansiktsvattnet bör väljas utifrån din hudtyp då de kan ha olika egenskaper.

När du har rengjort ditt ansikte med en rengöring är nästa steg i hudvårdsrutinen att använda ansiktsvatten. Det används för att ta bort de sista resterna från rengöringen men kan även ta bort smuts som rengöringen har missat. De kan även hjälpa till att återställa hudens pH-balans och verka porsammandragande. Samt förbereder huden för nästa steg i hudvårdsrutinen som är återfuktning.

Läs mer om rengöring här.

Välj ansiktsvatten efter din hudtyp 

Om du har fet, torr, mogen eller normal hy spelar roll när du väljer ditt ansiktsvatten. Olika hudtyper har olika behov. Medan en torr hy kan behöva mer fukt kan en fet hy behöva stabiliseras.

  • Vid torr eller känslig hy är det viktigt att inte välja ett ansiktsvatten som innehåller alkohol då det torkar ut huden ytterligare. Välj istället ett ansiktsvatten som är milt och återfuktande för att återställa och stärka fuktbalansen i din hy.
  • Vid fet eller aknebenägen hy bör du välja ett ansiktsvatten som stabiliserar och reglerar produktionen av talg i huden. Utan att för den sakens skull verka uttorkande.
  • Mogen hy är ofta fuktfattig och har ett behov av återfuktande produkter. Då kan du välja ett ansiktsvatten som boostar huden med fukt.

Ansiktsvatten med aktiva ingredienser

Om du har specifika önskemål med din hudvård kan du välja ett ansiktsvatten eller toner med aktiva ingredienser. Då exfolieras döda hudceller bort effektivt samtidigt som cellförnyelsen påskyndas. Vanliga syror i ansiktsvatten är BHA, AHA och hyaluronsyra.

  • BHA (Beta Hydroxy Acid) är samma sak som salicylsyra. Det används främst på aknebenägen hy för att lösa upp talg i porerna och exfoliera hudytan.
  • AHA (Alpha Hydroxy Acid) peelar effektivt bort gamla hudceller och påskyndar cellernas förnyelse. Det fungerar bra på pigmenterad, solskadad och torr hud.
  • Hyaluronsyra bidrar till att hålla hudens fuktbalans på en bra nivå och har en förmåga att binda vatten till sig och passar därför på torr och mogen hy.

När du använder syror i ansiktet är det viktigt att komma ihåg att använda dig av solskyddsprodukter eftersom hudens solkänslighet ökar när du använder syror i ansiktet.

Läs mer Visa mindre
Sida