Rosacea & rodnad

Rosacea & rodnad

Rosacea är en hudsjukdom som ofta drabbar huden i ansiktet. Du upplever rodnad, utslag och det kan sticka och kännas varmt i huden. Med receptfria läkemedel kan du lindra dina besvär vid rosacea.

Vid rosacea är det viktigt att endast använda milda produkter som är anpassade för känslig hud. Detta för att inte irritera huden i ansiktet ytterligare. Rosacea smittar inte till andra och försvinner ofta efter behandlig. Det är dock inte ovanligt att du får det igen om du en gång haft det. Om du har haft rosacea och hudrodnad kan du undvika sådant som kan ge dig besvär. Till exempel sol och värme, kyla, alkohol, varma drycker och stress.

Symtom vid rosacea

Vilka och hur mycket symtom du kan få är individuellt. Precis som alla sjukdomar kan man få olika mycket besvär. Det allra vanligaste är att besvären uppträder i pannan, på kinder, näsa eller haka.

Vanliga symtom är: 

  • En stickande och varm känsla i huden
  • Att huden rodnar och blir rödare än vanligt
  • De ytliga blodkärlen syns tydligare
  • Knottor och varfyllda små blåsor 

I vissa fall kan du även drabbas av ögonbesvär. Ögonen blir torra, röda och irriterade. Vid svårare rosacea kan även näsan svullna och få en ojämn textur.

Ta hand om huden

Eftersom rosacea är en hudsjukdom som gör huden extra känslig är det bra att endast använda produkter som är milda och skonsamma mot huden. Genom att vårda och skydda huden kan du lindra den stickande känslan samtidigt som din hud blir återfuktad. Tänk på att undvika starka produkter såsom tvål, peeling och ansiktsvatten som innehåller alkohol. Då det kan irritera huden och förvärra besvären. Undvik även parfymerade produkter av samma anledning.

För att skydda huden mot solens UV-strålar bör du ta för vana att alltid använda en solkräm med hög SPF, gärna 30 eller högre.

Behandla din rosacea

Ett första steg vid mild till måttlig rosacea är att behandla den med receptfria läkemedel. Använd krämerna tills du märker att besvären försvinner och fortsätt även en tid efter besvären försvunnit. Om du inte märker någon skillnad efter tre månaders receptfri behandling kan du söka vård hos en läkare för rådgivning om fortsatt behandling.

Läs mer Visa mindre