isApp=false

Metoprolol

Shanna JalalFarmaceut
Publicerad:2023-11-29
Uppdaterad:2024-11-12

Granskad av Shanna Jalal, farmaceut. Läs mer om våra farmaceuter och experter här.

Har du fått Metoprolol utskrivet? Metoprolol är ett läkemedel som sänker blodtrycket och skyddar hjärtat. Här hittar du svar på några av de vanligaste funderingarna kring Metoprolol, men kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln noga innan användning.

Har du recept på Metoprolol?

Här kan du hämta ut Metoprolol och få din medicin levererad snabbt och smärtfritt – direkt hem till dörren. Du får alltid fri frakt när du hämtar ut recept hos oss på Apohem.

Vad är Metoprolol och vad används det för?

Metoprolol är en receptbelagd medicin som innehåller den aktiva substansen metoprolol, vilken tillhör en grupp läkemedel som kallas betablockerare. Metoprolol används främst för att behandla högt blodtryck, kärlkramp och för att skydda hjärtat efter en hjärtinfarkt. Det kan även användas för att behandla oregelbundna hjärtslag och för att förebygga migrän.

Läkemedel med samma substans som Metoprolol

I vissa fall kan vi på Apohem rekommendera andra mediciner med samma verksamma ämne, styrka och beredningsform som det du fått utskrivet. Det gör vi om det finns billigare, likvärdiga alternativ till den medicin du fått utskriven.

Tips! Logga in på Mina recept för att se dina recept och eventuella likvärdiga alternativ till de mediciner du fått utskrivna. Fråga våra farmaceuter om du har funderingar.

Ger Metoprolol några biverkningar?

Som med alla läkemedel kan användning av Metoprolol orsaka biverkningar. Det är väldigt individuellt om du får biverkningar eller hur du upplever dem. Vanliga biverkningar är trötthet, yrsel och huvudvärk. Andra vanliga biverkningar är kalla händer och fötter samt magbesvär som illamående. 

Se fler möjliga biverkningar i bipacksedeln. Kontakta gärna våra farmaceuter om du har frågor om biverkningar av Metoprolol.

Dosering av Metoprolol

Doseringen av Metoprolol bestäms alltid av din läkare. Dosen beror på vilken sjukdom du har och hur allvarlig den är.

När ska man undvika Metoprolol?

Undvik att ta Metoprolol om du är allergisk mot Metoprololeller andra innehållsämnen i läkemedlet. Du bör även undvika Metoprolol om du har vissa hjärtproblem, obehandlad överaktiv sköldkörtel eller allvarlig lungsjukdom. Var även försiktig om du har dålig blodcirkulation, diabetes eller leversjukdom. Rådgör alltid med din läkare innan du använder Metoprolol.

Kan man ta Metoprolol om man är gravid eller ammar?

Metoprololkan användas under graviditet om det är absolut nödvändigt, men läkaren kommer att väga riskerna noggrant. Läkemedlet passerar över i bröstmjölken och bör inte tas om du ammar om det inte är absolut nödvändigt. Rådgör alltid med din läkare innan du använder Metoprolol om du är gravid eller ammar.

Kan man köra bil om man tar Metoprolol?

Metoprolol kan orsaka yrsel, trötthet och nedsatt syn vilket kan påverka din förmåga att köra bil. Känner du av dessa biverkningar bör du vara försiktig med bilkörning. 

Kan man dricka alkohol om man tar Metoprolol?

Metoprolol och alkohol kan förstärka varandras tröttande effekter. Alkohol kan även stanna längre i kroppen och påverka dig mer än vanligt. Du bör därför vara försiktig med alkohol om du tar Metoprolol.

Förvaring av Metoprolol

Metoprolol ska förvaras i rumstemperatur och utom räckhåll för barn. Metoprolol är ljuskänsligt och ska förvaras i originalförpackningen.

Kom ihåg! För att skydda miljön ska du aldrig kasta överbliven medicin i sopor eller avlopp. Lämna istället in överblivna läkemedel på apotek. Läs mer om hur du lämnar in överbliven medicin hos oss på Apohem.

Läs bipacksedeln innan användning

Läs alltid bipacksedeln noga innan du använder Metoprolol. Du hittar mer information på Fass.se. Vill du prata med en farmaceut? Kontakta oss så hjälper vi dig.