isApp=false

Hemorrojder

Hemorrojder är ett vanligt och ofarligt problem som de allra flesta kan råka ut för någon gång i livet. Här hittar du salvor som lindrar besvären och minskar klådan.

 

Om du känner att det kliar och svider kring ändtarmsöppningen kan det vara hemorrojder du drabbats av. Även om det är ofarligt kan du känna både smärta och obehag.

 

Symtom och orsak till hemorrojder

 

Det finns två typer av hemorrojder - inre och yttre hemorrojder. De inre hemorrojderna bildas i analkanalen som sitter i de nedre delarna av ändtarmen. Inuti analkanalen sitter små kuddar som består av bindväv, dessa kuddar kallas för analkuddar. Analkuddarna kan svälla upp och förstoras så pass mycket så att de pressas ut genom analöppningen, vilket kan leda till både obehag och smärta.

 

Yttre hemorrojder är flikar som bildas i de yttre delarna av ändtarmsöppningen upplevs ofta inte som lika smärtsamt som inre hemorrojder. Ofta drabbas man av både inre och yttre hemorrojder samtidigt.

 

Vanliga symtom

 

Vanliga symptom som du som drabbats av hemorrojder kan uppleva är klåda och irritation i analöppningen, lättare blödningar i samband med toalettbesök och smärta vid torkning efter ett toalettbesök. Du kan även känna en lätt utbuktning vid analöppningen.

 

Det är vanligt med hemorrojder och ungefär hälften av oss drabbas av det någon gång. Många har så pass lindriga problem att de inte märker att de har fått hemorrojder, medan andra kan uppleva ett stort obehag och smärta. Orsaken till hemorrojder är flera, det allra vanligaste är dock att drabbas i samband med en graviditet, lider av långvarig förstoppning eller om du är överviktig eller mycket stillasittande.

 

Vissa läkemedel kan ha en förstoppande effekt som biverkning och kan bidra till att du blir förstoppad och får problem med hemorrojder. Det gäller till exempel läkemedel som används för smärtlindring, psykiska sjukdomar, högt blodtryck och sur mage.

 

Hemorrojder vid en graviditet

 

Ungefär hälften av alla kvinnor får hemorrojder i samband med sin graviditet. När du är gravid har du en ökad blodmängd i kroppen samtidigt som din livmoder växer för att barnet ska få plats. Det medför ett tryck på blodkärlen i buken vilket gör det svårare för blodet att cirkulera normalt. Det leder till ett ökat tryck på ändtarmen vilket kan orsaka hemorrojder.

 

Under en graviditet är det även vanligt att känna sig förstoppad på grund av de hormonförändringar som sker i kroppen. Vilket är är en vanlig orsak till bildandet av hemorrojder. Efter förlossningen kan hemorrojderna bli värre innan problemet successivt minskar och försvinner helt.


Behandling av hemorrojder 

 

Vid lindrigare besvär av hemorrojder har vi på Apohem receptfria läkemedel, som salvor och stolpiller, som kan lindra dina besvär. Även om dina hemorrojder är små och kanske inte ger några besvär så kan det ändå vara bra att behandla dem medan besvären fortfarande är små.

 

Det finns olika typer av behandlingar som hjälper till vid olika symptom. En del lindrar smärtan och stillar klådan kring hemorrojderna. Medan andra innehåller ämnen som dämpar inflammationen eller drar samman blodkärlen.

 

Se över dina kostvanor

 

Om du ofta drabbas av förstoppning och får hemorrojder till följd av detta kan du ändra dina kostvanor och undvika mat som orsakar hård avföring. Det kan därför vara bra att byta ut matprodukter med ett högt innehåll av vitt mjöl mot alternativ med ett högre innehåll av fibrer. Du kan även tänka på att alltid dricka ett glas vatten till varje måltid.

 

  • Byt ut vitt bröd mot fullkornsbröd.
  • Välj müsli med mycket fibrer istället för flingor till frukost.
  • Välj grönsaker som bönor, ärtor, potatis, broccoli och blomkål istället för sallad, tomat och gurka.

 

Det kan ta tid för kroppen att ställa om sig i samband med den nya kosten, tänk därför på att det kan ta upp till sex veckor innan du upplever en förändring. I kombination med att du ändrar dina kostvanor kan det även vara bra att röra på sig mer för att få igång magen.

 


När ska man söka vård? 

 

Om du har provat receptfria läkemedel men inte upplever att de hjälper rekommenderar vi att du rådgör med din läkare. Läkare kan skriva ut receptbelagda läkemedel som kan vara effektivare vid behandling av hemorrojderna.

 

Du bör även söka vård om:

 

  • Det kommer blod från ändtarmen
  • Du upplever smärta i eller kring ändtarmsöppningen
  • Du besväras av att det kliar runt ändtarmsöppningen i mer än en vecka
  • Det läcker slem eller avföring från ändtarmen

 

Den här kategorin innehåller receptfria läkemedel. Tänk på att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel.

7 produkter

Hemorrojder

Den här kategorin innehåller receptfria läkemedel. Tänk på att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel.