- Hem
- Mage & tarm
- Halsbränna & sura uppstötningar
Halsbränna & sura uppstötningar
Halsbränna kan bero på en rad olika saker. Här hittar du receptfria läkemedel som kan lindra och hjälpa vid halsbränna och sura uppstötningar.
Lindra halsbränna med ändrade vanor och receptfri medicin mot halsbränna
Har du en brännande känsla i bröstet? Det är första tecknet på halsbränna och sura uppstötningar. Något som oftast är ofarligt, men såklart obehagligt. Flera saker kan orsaka din halsbränna – graviditet, stress, övervikt och rökning är några av bovarna. Men du kan själv lindra halsbrännan genom bland annat receptfria mediciner som du hittar här! Att undvika fet mat, kaffe och alkohol är också bra tips mot halsbränna och sura uppstötningar. Testa dig fram vad som fungerar bäst för just dig.
Receptfri medicin mot halsbränna
Det finns olika typer av receptfri medicin mot halsbränna och sura uppstötningar:
- Antacida läkemedel, som neutraliserar magsyran.
- Läkemedel som innehåller alginsyra, som förhindrar refluxen.
- Histamin-2-blockerare, som minskar saltsyran.
- Protonpumpshämmare, som minskar saltsyran.
Neutralisera magsyran – med antacida läkemedel
Vid tillfälliga besvär finns antacida läkemedel, de lindrar genom att neutralisera magsyran, och ger snabb lindring med direkt effekt.
Stoppa refluxen – med alginsyra
Receptfria läkemedel med alginsyra fungerar som en skyddande film mellan magen och matstrupen. Alginsyran bildar som en barriär som hindrar magsyran från att tränga upp och skapa sura uppstötningar. På så vis minskar besvären under ungefär tre timmar. Läkemedel med alginsyra kan användas i kombination med anticida läkemedel (som neutraliserar magsyran), men kom ihåg att ta läkemedlet med alginsyra först, 30 minuter innan du tar det anticida läkemedlet.
Minska saltsyran – med histamin-2-blockerare
Histamin-2-blockerare, eller H2-blockerare, minskar produktionen av saltsyra i magen. Det kan användas vid lindriga till måttliga besvär vid halsbränna. Även H2-blockerare kan användas tillsammans med antacida läkemedel som neutraliserar magsyran.
Minska saltsyran – med protonpumpshämmare
Protonpumpshämmare är en annan typ av läkemedel som minskar produktionen av saltsyra i magen. Även det verkar effektivt, men inte lika snabbt som histamin-2-blockerare. Protonpumpshämmare finns receptfritt. Det kan ta några dagar innan full effekt uppnås med protonpumpshämmare, så vill du ha snabbare lindring kan du istället välja anticida läkemedel mot halsbränna, som neutraliserar magsyran.
Halsbränna under graviditeten?
Antacida läkemedel, läkemedel med alginsyra och protonpumpshämmare kan användas av dig som är gravid och har problem med halsbränna. Läs bipacksedeln noga innan användning. Undvik dock histamin-2-blockerare, eller rådfråga din barnmorska innan användning. Är du gravid och osäker på vilken receptfri medicin du kan använda mot halsbränna? Du kan alltid rådfråga våra farmaceuter via kundtjänst.
Tänk på att... Läkemedel mot halsbränna kan påverka effekten av vissa andra läkemedel om de tas för tätt inpå varandra, läs i bipacksedeln innan användning. Du kan även rådfråga våra farmaceuter om du har frågor kring läkemedel.
Då ska du söka vård för halsbränna
Om halsbrännan inte ger med sig trots behandling i två till tre veckor, eller om du märker symtom som svårigheter att svälja, viktnedgång eller återkommande problem, bör du kontakta en läkare.
Teva
Omeprazol Teva 10 mg 28 kapslar
Novalucol
100 tuggtabletter
Samarin
Dospulver 4g 36 dospåsar
Rennie
680 mg/80 mg 96 tuggtabletter
Gaviscon
Tuggtablett 20 st
Gaviscon
Mixtur, 400 ml
Pepcid
10 mg 24 st
Benegast
Reduflux Peppermint Mot Sura Uppstötningar 20 tuggtabletter
Rennie
680 mg/80 mg 48 tuggtabletter
Galieve
Pepparmint 48 tuggtabletter
Losec
10 mg Omeprazol 14 tabletter
Rennie
680 mg/80 mg 24 tuggtabletter
Galieve
Dospåsar 12 st