✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept
Livsstil

Psykologerna: Sluta sikta mot stjärnorna, hitta ditt sätt att motiveras

Johan WaaraPsykolog, universitetslärare och föreläsare
12 mars 2021
Mattias LundbergPsykolog, docent i psykologi och författare

Lyssnar du på vissa inspirationsföreläsare och självhjälpsboksförfattare, räcker det med att ”tänka positivt”, ”tro på dig själv” och ”sikta mot stjärnorna” för att överkomma utmaningar och hitta motivationen. Riktigt så enkelt är det inte. Här får du konkreta tips på hur du hittar din motivation!

Vad motiverar just dig?

Det finns mycket som påverkar ditt liv som inspirationsföreläsaren eller självhjälpsförfattaren inte känner till, därför passar deras råd inte alltid dig. Däremot finns det gott om stöd för hur du kan tänka om du frågar forskningen, till exempel hur du sätter motiverande mål. Det behöver inte vara avancerat, det viktiga är att det är något du faktiskt vill göra.

Så sätter du motiverande mål

1.Sätt rimliga mål

Vill du åstadkomma någon form av förändring eller orka hålla i, är det viktigt att sätta rimliga mål och delmål. Tänk på att ett för högt satt mål (“sikta mot stjärnorna!”) ofta blir en bromskloss. På något plan inser du nämligen att det är ouppnåeligt och lägger helt enkelt av att försöka.

2.Se till att målet motiverar

Klassisk motivationsteori är enkel, men effektiv. För att hålla motivationen uppe är det viktigt att målet antingen innebär att du får någon form av belöning, eller undviker någon form av bestraffning. Att börja träna kan göra att du orkar mer (belöning), eller att du undviker att gå upp i vikt (undvikande av bestraffning). Fundera över vilken belöning eller undvikande av bestraffning som motiverar dig mest.

3.Hjälps åt

Ensam är sällan stark. Därför kan det vara bra att dela ditt mål eller din situation med någon annan. Det kan räcka att ha någon att prata med om det känns tungt eller motivationen tryter. Ibland kan det också vara lättare att hålla i om du vet att någon är beroende av dig eller förväntar sällskap, så gör det tillsammans med någon!

4.Var snäll mot dig själv

Många fastnar i fällan att se det som ett totalt misslyckande om de bryter mot sin plan vid ett enstaka tillfälle. Du kanske struntar i löprundan, äter den där skräpmaten, eller helt enkelt inte orkar ta tag i den där städningen du hade planerat. Det är okej! Kom ihåg att det inte är någon katastrof att misslyckas, det betyder inte att allt är misslyckat. Däremot kan det vara bra att fundera på varför det var extra tungt den gången. Då kanske du kan undvika liknande situationer längre fram.