✓ Snabba leveranser
isApp=false
Sex & relationer

Dags att ta tag i relationen? Kalle Norwald guidar

Kalle NorwaldSexolog & terapeut
Publicerad:2023-02-03
Uppdaterad:2023-02-03

Referens: 
Oscarsson, M., Carlbring, P., Andersson, G., & Rozental, A. (2020) A large-scale experiment on New Year’s resolutions: Approach-oriented goals are more successful than avoidance-oriented goals. PLOS ONE Public Library of Science.

Början av året innehåller ofta förhoppningar om hur framtiden ska bli. För det mesta handlar det om att träna mer och äta mer nyttigt. Men det kan även handla om att umgås mer med sin partner – eller i vissa fall kanske till och med göra slut. Att många funderar över sin relation i början av året är vanligt och kan leda till en separation eller en nytändning. Sexolog och terapeut Kalle Norwald guidar hur du kan tänka!

Sluta säga att du ska sluta med saker

Att få till en förändring är lätt att lova, men svårt att hålla. En studie om just nyårslöften visar att det spelar stor roll hur du utformar ett löfte – språket är nyckeln. Studien menar att löften som syftar till att undvika saker, som att sluta scrolla på telefonen, undvika att jobba på kvällarna eller bråka mindre, har större risk att brytas. Det är med andra ord lättare att misslyckas med sådant som handlar om ett undvikande. I själva verket ska det formuleras på så vis att du ska närma dig det som lockar. Börja i psykoterapi för att kunna hantera din ångest på annat vis, gå på promenad varje tisdag eller skicka in skilsmässoansökan har med andra ord större chans att hålla över tid!

Det är lättare att misslyckas med sådant som handlar om ett undvikande.

I början av året peakar skilsmässor

Att jag nämner skilsmässopapper är av en anledning. Januari är nämligen en månad där vi i Sverige ansöker om skilsmässa i större utsträckning än många andra månader under året. Att gå skilda vägar blir en verklighet när det nya året kommer, och därför kan det vara ett bra att aktivt bestämma sig för att separera och göra det på så bra sätt som möjligt. Den relation du har längst i livet är till dig själv, så det är viktigt att fokusera på ditt välmående. Genom att vara tydlig med dina behov och känslor, blir kommunikationen med en partner mer konstruktiv. Det kommer hjälpa er framåt i relationen och ger också̊ partnern en möjlighet att agera utifrån dina uttryckta behov, och vice versa såklart. Så genom att inkludera dina behov i till exempel ett nyårslöfte och närma dig det, kan det i nästa steg även påverka relationen i positiv riktning.

Den relation du har längst i livet är till dig själv, så det är viktigt att fokusera på ditt välmående.
 

Såhär kan du ta tag i relationen

  • Förkovra dig i relationskunskap genom att läsa en bok eller lyssna på en podcast (rekommenderar såklart min bok Tack, Förlåt & Skyll dig själv, men jag är ju partisk!)
  • Berätta eller visa vad du vill sexuellt för partner (och såklart först för dig själv).
  • Egentid utan partner, som att gå på bio på egen hand då och då, gå en kurs i något spännande och/eller dejta en vän.
  • Göra fler saker tillsammans med min partner, men definiera vad. Till exempel:
    • Ät middag vid middagsbordet alla vardagar. 
    • Gå på bio varannan månad. 
    • Ta en promenad på tisdagar. 
    • Hitta ett gemensamt tv-program att titta på gemensamt. 
    • Gå en kurs tillsammans. 
    • Laga mat ihop varannan lördag. 
    • Starta en egen samtalscirkel med bara ni två som medlemmar och prata om engagerade saker.

Om det inte går som det var tänkt

Om det är så att ni inte lyckas hålla er överenskommelse finns det saker att lära sig av även av det. Hur kommer det sig att ni inte äter middag vid matbordet under vardagarna utan hamnar framför TV:n trots att ni sagt att det inte ska bli så? Kanske kan det vara så att ni är så trötta för att kommunicera med varandra, och behöver återhämtning? Då kanske rutinerna behöver fokusera just på återhämtning först? Det finns inga misslyckanden, bara nya insikter. Är det årets första klyscha?