isApp=false
Sjukdomar & besvär

Manukahonung på sår? Så hjälper Manuka Fill vid sårläkning

ElinDigital redaktör
Publicerad:2023-04-05
Uppdaterad:2023-04-05

Artikeln är ett annonssamarbete med MGO. Överdriven konsumtion av honung kan innebära hälsorisker.*Manuka Fill är en CE-märkt medicinteknisk produkt, läs alltid bruksanvisningen noga innan användning.

 

Aj, aj! Har du fått ett sår? Det kan göra riktigt ont och ta tid att läka, men genom att använda Manuka Fill, en sårsalva med manukahonung, kan du hjälpa såret att läka. Manuka Fill är en medicinsk manukahonung som kan användas direkt på sår. Såhär gör du!

Först och främst, vad är manukahonung bra för egentligen?

Den nyzeeländska manukahonungen har traditionellt sett använts vid bland annat lindriga sår, eksem och insektsbett. Men vad är det som gör den så speciell? Jo, den innehåller höga halter MGO (methylglyoxal). MGO är ett ämne som har visat sig kunna förhindra  bakterier från att fästa på celler.  Dessutom har manukahonung ett lågt pH-värde och innehåller antioxidanter. En riktig dunderhonung! 

Därför är manukahonung bra på sår 

Manuka Fill* är en medicinsk sårsalva med manukahonung som du kan använda direkt på sår – allt från småttingarnas skrubbsår till djupa och svårläkta sår eller brännskador. Den innehåller ingenting annat än manukahonung. Manuka Fill bidrar till sårläkning  på flera sätt:

  • Den verkar antiseptiskt, antibakteriellt och antiinflammatoriskt.
  • Den höga sockerhalten hjälper till att dra upp skadlig vävnad från såret.
  • Såret får en fuktig miljö vilket påskyndar läkningen. 

Manuka Fill är en medicinteknisk produkt som kan användas både av vuxna och barn från 3 år.

Så använder du Manuka Fill på sår

1.Tvätta såret med ljummet vatten

Att hålla såret rent är A och O för snabb läkning! Börja med att tvätta händerna, skölj sedan såret med ljummet vatten och eventuellt lite  flytande tvål. Har du smuts eller grus i såret som inte försvinner? Borsta försiktigt bort det med en fuktig kompress eller mjuk borste under rinnande vatten. Du kan också lägga fuktiga kompresser på såret en stund för att lösa upp smutsen, och sedan skölja igen. När såret är rent låter du det lufttorka.

2.Stryk Manuka Fill direkt på såret

Pressa ut lite Manuka Fill och stryk salvan med manukahonung direkt på såret, hela såret ska vara täckt med salva. Det får bakterierna att vantrivas och ger såret en bra miljö att läka i! Om såret vätskar sig kan du stryka på Manuka Fill  varje dag för att behålla en bra mängd honung på såret.

3.Skydda såret med ett förband eller plåster

Lägg på ett förband, kompress eller ett vanligt plåster som känns skönt. Det skyddar såret från friktion, smuts och infektion – och ger det lugn och ro att läka. Dessutom är Manuka Fill lite klibbigt och då gör ett täckande förband susen.

4.Byt förband och stryk på mer Manuka Fill

Stryk på mer Manuka Fill på såret när du byter förband. En bra tumregel är att byta förband eller plåster först när det blir smutsigt eller fuktigt, att byta för ofta kan nämligen fördröja läkningen. När såret fått en skorpa behöver du inte skydda det längre, men du kan fortsätta stryka på Manuka Fill tills såret är helt läkt.

Kom ihåg! Om du har diabetes rekommenderas du att övervaka dina blodsockernivåer om du använder Manuka Fill.

Manuka Fill på munsår och hudsprickor 

Munsår och hudsprickor kan kännas tråkigt att dras med – och trixigt att bli av med. Testa att stryka lite Manuka Fill på munsåret eller hudsprickorna. Det låga pH-värdet motar bort bakterier och ger såret eller sprickan en bra miljö att läka i. Känns det kladdigt? Sätt ett litet plåster ovanpå för att skydda! 

Manukahonung vid halsont eller sår i munnen

Ett sår eller en blåsa inuti munnen kan svida rejält, och alla vet vi hur jobbigt det är med halsont! Istället för Manuka Fill (som bara ska användas på huden) kan du ta en sked MGO Manukahonung eller suga på en MGO halstabletter för att lena skönt i halsen, munnen och svalget. De innehåller också MGO (samma verksamma ämne som i Manuka Fill). Manukahoungen och halstabletterna har olika mängd MGO: 100+, 300+ eller 600+. Ju högre siffra, desto mer MGO har honungen.

MGO Manukahonung och halstabletter