isApp=false
Sömn & återhämtning

Sömnproblem? Så kan du tänka kring sömnmedicin

ElinDigital redaktör
Publicerad:2023-03-22
Uppdaterad:2023-03-22

Artikeln är ett samarbete med den digitala psykologmottagningen Mindler och berör läkemedel. Tänk på att alltid läsa bipacksedeln innan du använder läkemedel. Artikeln är granskad av Michaela Skog, farmaceut på Apohem & Victoria Trepp, psykolog på Mindler.

Sömnmedicin, receptfria sömntabletter eller kosttillskott för sömnen? Om du har svårt att sova finns det hjälp att få. Sömnmedicin kan hjälpa i stunden, men ska bara tas i korta perioder – det viktiga är en beteendeförändring och att bryta ett negativt sömnmönster. Så här kan du tänka kring behandling vid sömnproblem!

Svårt att sova? Långvariga sömnproblem kan kräva behandling

Att ha svårt att sova ibland är vanligt – och helt ofarligt. Det kan såklart kännas jobbigt att vrida och vända på sig och se klockan ticka närmare och närmare ditt alarm. Men det är först när sömnproblemen blir långvariga som det kan få allvarligare effekter på din hälsa. Det finns många tips du kan prova själv om du har svårt att sova, det kan räcka för att hjälpa sömnen på traven. Men om sömnproblemen håller i sig länge kan det vara läge att söka hjälp och få behandling.

Tecken på sömnproblem:

  • Du har svårt att somna (kallas också insomni).
  • Du vaknar på natten och har svårt att somna om.
  • Du vaknar tidigt på morgonen.

Olika typer av sömnmedicin och hjälpmedel

Människor har i alla tider använt hjälpmedel för sömnen. Förr i tiden kunde det vara örter, men idag finns det allt från kosttillskott till receptfria sömntabletter och receptbelagd sömnmedicin.

Kosttillskott för normal sömn

Att äta kosttillskott för sömnen bidrar ofta till nervsystemets normala funktion och kan ha en lugnande effekt. Dessutom finns kosttillskott som bidrar till att minska trötthet och utmattning under dagen!

Receptfria sömntabletter

Idag kan du köpa växtbaserade sömntabletter receptfritt, de kan användas vid tillfälliga sömnproblem. Om du reser och får jetlag kan receptfria melatonintabletter vara ett alternativ, då hjälper melatoninet till att reglera dygnsrytmen. Receptfri sömnmedicin kan du köpa utan kontakt med läkare, men den ska tas med försiktighet och bara tillfälligt. 

Receptbelagda sömntabletter

Om du har mycket svåra sömnproblem kan du behöva receptbelagda sömntabletter under en period. Det är en tillfällig lösning då sömntabletter på recept ofta har biverkningar och kan påverka din vardag på andra sätt. Ta kontakt med en läkare om du har svåra sömnproblem, för att få recept och hjälp. 

Kom ihåg! En tumregel är att använda så låg dos sömnmedicin som möjligt, under så kort period som möjligt.

Receptbelagda sömntabletter – olika sorters medicin

Hur fungerar sömnmedicin? Det beror på! När det kommer till receptbelagd sömnmedicin finns det flera typer av sömntabletter som påverkar hjärnan och kroppen på olika sätt. Det här är några av de vanligaste sorterna:

  • Bensodiazepinliknande läkemedel – påverkar en av hjärnans signalsubstanser och används främst för insomning.
  • Melatonin – är ett hormon som hjärnan kan tillverka själv. Receptbelagda sömntabletter med melatonin kan vara ett alternativ om du har svårt att somna, vaknar ofta eller vid jetlag.
  • Alimemazin eller prometazin – båda sorterna är en form av antihistamin. Prometazin brukar fungera om du vaknar ofta på natten eller tidigt på morgonen, men tröttheten kan hålla i sig på förmiddagen.
  • Propiomazin – lugnar och dämpar vissa av hjärnans funktioner. Kan användas för olika sömnproblem men tröttheten kan hänga kvar på dagen.
  • Vissa antidepressiva mediciner – en del mediciner mot depression (som mirtazapin) kan också hjälpa om du har sömnproblem, speciellt om du dragits med problemen länge.
  • Bensodiazepiner – används sällan numera då det tar lång tid innan de går ur kroppen. Dessutom finns det risk för beroende.

Kan du inte sova trots sömntabletter? Komplettera med terapi

Kanske vet du redan att effekten av sömnmedicin kan avta med tiden? Och att en del receptbelagda sömntabletter kan vara beroendeframkallande? Därför är sömnmedicin aldrig en långsiktig lösning. Om du har svårt att sova trots sömntabletter kan du kontakta din läkare igen. Terapi kan också vara ett bra sätt att komplettera din sömnmedicin och sova bättre.

sömnproblem

Terapi är ett viktigt verktyg inom sömn då du får kunskap om hur sömn fungerar och en kartläggning och plan för vad som kan vara hjälpsamt för just dig. Det finns flera olika strategier för att förbättra sömnen.

– Victoria Trepp, psykolog på Mindler

Sluta med sömntabletter

Att sluta med sömnmedicin kan väcka oro kring sömnen på nytt och göra att du får svårt att sova tillfälligt. Även då kan terapi hjälpa dig att få bukt med oron och lösa upp knutarna i sömnproblemen, så att du kan sova gott även när du har slutat med sömntabletter.

Sov bra utan sömnmedicin – boka ett terapisamtal

Har du koll på att KBT (kognitiv beteendeterapi) är den behandling som rekommenderas i första hand när du har sömnproblem? KBT hjälper dig att sova bra utan, eller i kombination med, sömnmedicin. Du får tekniker för att slappna av lättare, motverka stress och skapa bra sömnrutiner – de tre grundpelarna för en god natts sömn! Hos Mindler kan du få hjälp med sömnproblem online inom 24 timmar hos en legitimerad psykolog. Tillsammans med psykologen lägger du upp en behandlingsplan för att långsiktigt hjälpa dig bli av med sömnproblemen. Förhoppningsvis en gång för alla!