B-vitaminer
Har du koll på att vitamin B spelar en stor roll för många av kroppens funktioner och processer? Här hittar du olika typer av B-vitamintillskott!
Letar du efter något speciellt?
B-vitaminer
Vad är B-vitamin? Vitamin B består av åtta vattenlösliga vitaminer – Tiamin (B1), Riboflavin (B2), Niacin (B3), Pantotensyra (B5), Pyridoxin (B6), Biotin (B7), Folsyra (B9) och Kobalamin (B12).
Vad är B-vitamin bra för?
B-vitaminerna behövs för en rad olika funktioner och processer i kroppen. Bland annat behövs de för att dina muskler och ditt nervsystem ska fungera normalt. De har även betydelse för en optimal ämnesomsättning och energiproduktion, och bidrar även till att minska trötthet och utmattning.
I vilken mat finns B-vitamin?
- Tiamin (vitamin B1) finns i livsmedel som müsli, inälvsmat, fläskkött, vetegroddar, solrosfrön och bröd.
- Riboflavin (vitamin B2) finns i kött, fågel, inälvsmat, ägg och mjölkprodukter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter.
- Niacin (vitamin B3) finns i kyckling, fisk, kött samt jordnötter, spannmål och hårt bröd.
- Pantotensyra (vitamin B5) finns i baljväxter, fullkornsprodukter och kött.
- Pyridoxin (vitamin B6) finns i livsmedel som potatis, spannmål, bär, matbröd, kött, fågel, ägg och mjölkprodukter.
- Biotin (vitamin B7) finns i nästan all mat, dock är havregryn, vetegryn, äggula och lever speciellt innehållsrika på just biotin.
- Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin (B9). Skillnaden är att folsyra är ett konstgjort framställt folat som används i kosttillskott och vid berikning, medan folat finns naturligt i mat. Exempel på livsmedel som innehåller folat är bladgrönsaker, bönor, linser, frukt, kikärtor, yoghurt och filmjölk.
- Kobalamin (vitamin B12) finns främst i animaliska livsmedel som kött, skaldjur, fisk, lever, mjölk, ost och ägg.
Här hittar du kosttillskott med olika typer av B-vitamin.