Ekologiskt

Ekologiskt

Ekologiska produkter framställs med hänsyn och omtanke till vår planet. Det ställs högre krav på produktionen av ekologiska produkter, bland annat att det ska ske på ett hållbart och långsiktigt sätt. På så vis kan vi lämna ett mindre avtryck inför kommande generationer. I vårt sortiment hittar du allt från ekologisk hudvård till ekologisk mat.

För att en produkt ska klassas som ekologisk finns det en rad olika krav på hur produktionen skett. Det skiljer sig något åt beroende på vilken typ av produkt det handlar om. Men generellt så handlar det om att de ingredienser och råvaror som används vid framställandet ska ha odlats på ett sätt som nyttjar naturresurserna på ett långsiktigt och hållbart vis. Det kan till exempel handla om att värna om energi, mark, vatten, biologisk mångfald och djurens välmående.

Vad är ekologiska varor?

Brukar du fundera på om det verkligen är värt att lägga några extra kronor på ekologiska varor? Många av oss vet om att det är bra, men kanske inte varför det är bra med ekologiskt. Men faktum är att det finns flera bra anledningar att välja mer ekologiskt.  

Ekologisk odling

Vad som även kan vara bra att komma ihåg är att ekologiska varor är dyrare att producera, och att det därför blir något högre pris för oss som konsumenter. Jordbrukarna odlar med grödor som ofta ger lägre avkastning men som är mer motståndskraftiga. Detta för att man ska slippa använda bekämpningsmedel mot både skadedjur och ogräs. Istället använder man sig av manuella metoder, vilket innebär en högre arbetsbelastning för jordbrukarna.

Det ställs även höga och stränga krav på de ingredienser som används. Smakförstärkare, aromämnen och konserveringsmedel är till exempel några av de saker som inte är tillåtet inom utvecklingen av ekologiska produkter.

Allt detta innebär att slutprodukten blir en mer naturlig vara som har framställts med så liten påverkan och stor omtanke på miljö och djurliv som möjligt.

Känner du dig osäker på hur du vet om en produkt är ekologisk eller inte? Håll utkik efter följande märkningar:

  • EU-ekologiskt - En gemensam EU-lag som reglerar produktionen av ekologiska livsmedel
  • KRAV - Svensk märkning där grunden är ekologisk men kraven på djurhållning, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan är högre.

Ekologisk hud- och kroppsvård

Huden är som bekant vårt största organ. Den behöver omtanke och omvårdnad för att må och kännas bra. Genom att använda ekologiska produkter för hud- och kroppsvård ger du din hud de allra bästa. Ekologisk hudvård innehåller inga ämnen som är skadliga för varken människa eller natur.

Den största skillnaden mellan ekologisk hudvård och övrig är de ingredienser som används i produkterna och hur de framställs. Produkterna framställs med naturliga ingredienser och är fria från syntetiska och miljöfarliga kemikalier. Vilket i värsta fall kan orsaka både allergier, hormonstörningar och reproduktionsskador.

Det kan kännas lite knepigt och svårt att veta vilka ingredienser som man ska hålla koll på.

Därför kan du hålla utkik efter följande märkningar:

  • Natrue - En märkning för hud- och skönhetsprodukter innebär att produkterna endast innehåller naturliga ingredienser. Det innebär att produkterna inte innehåller syntetiska dofter eller färgämnen, silikoner samt att de inte testas på djur.
  • EcoCert - Är en av de största certifieringarna för hud- och kroppsvårdsprodukter. För att en produkt ska få EcoCert märkningen måste innehållet bestå av minst 95% naturliga ingredienser varav 10% ska komma från ekologiska jordbruk. Produkterna får inte innehålla GMO-ämnen, parbener eller syntetiska ämnen. Samt inte vara testade på djur.

Skillnad mellan naturligt och ekologiskt

Ekologiska produkter odlas med stor omtanke om djur, människa och planet. Det är därför vanligt att tro att en ekologisk produkt även är naturlig, vilket i vissa fall är sant men inte behöver vara samma sak.

En naturlig produkt är av naturligt ursprung, som till exempel vatten. Medan en ekologisk produkt har odlats fram med ekologiska metoder.

Naturlig eller ekologisk kosmetik

På samma sätt är det med kosmetiska produkter.

Naturlig kosmetik

  • Innehåller en viss andel naturlig råvara
  • Kan, men måste inte innehålla ekologiska ingredienser

Ekologisk kosmetik

  • Innehåller en viss andel ekologisk råvara
  • Innehåller naturlig råvara
Vi har samlat alla våra ekologiska varor under samma kategori så att du lätt ska kunna hitta de produkter som du är ute efter. 
Läs mer Visa mindre
Filter
Sida