Deodorant

Deodorant

Använd en deodorant när du vill du förhindra svett och svettlukt från armhålorna. Svett är helt naturligt och uppstår när kroppen reglerar temperaturen. 

Orsaker till svett

Alla människor svettas och det är helt naturligt. Det är kroppens sätt att reglera temperaturen på och kyla ner sig. När du anstränger dig fysiskt, vid värme, ansträngning eller feber svettas du mer än vanligt. Det beror på att du blir varmare än vanligt och kroppen arbetar hårdare med att temperaturen nere. 

Du kan även svettas extra mycket om du äter vissa mediciner eller är överviktig. Men även på grund av hormoner och sjukdomar. Tonåringar svettas ofta mer eftersom hormonerna i kroppen ökar.

Förhindra svettlukt och håll dig torr

Det är vanligt att känna sig obekväm och osäker över dålig doft i samband med svettningar. Anledningen till att svettlukt uppstår är att svetten kommer i kontakt med bakterier på vår hud. Till exempel i armhåla och under fötterna. Bakterierna ökar när det är fuktigt och kan därför bidra till att doften blir starkare.

Förhindra lukten

För att förhindra dålig doft finns det några saker du kan göra.

Välj rätt deodorant

Det finns en hel uppsjö av olika deodoranter och det kan vara svårt att veta skillnaden. Vi reder ut skillnaden och gör ditt val lättare.

Deodorant

En deodorants främsta uppgift är att ta bort den dåliga lukten som kan uppstå. Men en deodorant förhindrar inte svettningar. En del deodoranter innehåller bakteriehämmande medel som minskar uppkomsten av bakterier på huden. En deodorant innehåller alkohol och parfym eller naturliga dofter som döljer doften av svett.

Antiperspirant 

En antiperspirant är dels bakteriehämmande och dels avsedda för att minska produktionen av svett. Därför kan de användas om du vill ha ett effektivare skydd mot svettningar än vad en deodorant kan ge dig.

Extra effektiv antiperspirant

Om du har extra stora besvär med svettningar kan du använda dig av en antiperspirant som är extra effektiv. Då behandlar du området där du svettas mest för ett långvarigt resultat. Om du har en känslig hud bör du vara försiktig eftersom dessa produkter vanligtvis är väldigt starka.

Läs mer Visa mindre