Dålig andedräkt

Dålig andedräkt

Dålig andedräkt

Har du dålig andedräkt? Då är du inte ensam! De allra flesta känner nog med sig att de någon gång upplever att andedräkten luktar sämre än vad man är bekväm med. Ofta är det relaterat till kosten, men en del sjukdomar kan också orsaka dålig andedräkt. 

Dålig andedräkt är ingenting att skämmas utan det är helt naturligt och något som vi alla drabbas av flera gånger i livet. Men det är inte helt ovanligt att uppleva att problemen är så pass stora att man inte känner sig helt bekväm. För en frisk och fräsch andedräkt finns det en hel del hjälp att få, oavsett vad den orsakats av.

Orsaker till dålig andedräkt

De allra flesta fall av dålig andedräkt kommer från munnen och är kopplad till att vi ätit eller druckit något. Men det kan även bero på bristfällig munhygien, sjukdomar och användning av vissa mediciner.

När vi äter eller dricker bildas bakterier i munnen som frigör svavelföreningar som bryter ner proteiner i maten. Det ger den utmärkande lukten som många förknippar med dålig andedräkt. När vi äter bildas även bakterier i form av plack och på tungan. Du kan även få sämre andedräkt om du lider av muntorrhet eftersom bakterier trivs bättre när produktionen av saliv är reducerad. 

Undvik dålig andedräkt

För att undvika dålig andedräkt är det allra bästa du kan göra att ha en god tandhygien. Eftersom mängden plack minskar i munnen ger du bakterierna mindre chans att få fäste och uppkomsten till dålig andedräkt minskar. Med tiden sjunker antal bakterier i munnen och den illaluktande doften minskar.

Se till att borsta tänderna med tandborste och tandkräm på morgon och kväll, komplettera med en munskölj och mellanrumsrengöring. Samt att emellanåt använda en tungskrapa eller borsta lätt med tandborsten på tungan, då det ofta samlas mycket bakterier just där. 

Du kan även använda tuggummi och sugtabletter för att rengöra tänderna och tillföra fluor mellan tandborstningarna. Har du dålig salivproduktion kan du använda tabletter som ökar salivproduktionen.

Dålig andedräkt av mediciner och sjukdomar

Vissa mediciner och sjukdomar kan ge dig dålig andedräkt. Det är ofta på grund av att medicinen gör så att du får en ökad muntorrhet och bakterietillväxten i munnen därmed blir större. Men det finns även mediciner som orsakar att illaluktande ämnen utsöndras från lungorna och ger en dålig andedräkt. 

Om du har diabetes, njursvikt eller skrumplever är det också vanligt att du upplever problem med dålig andedräkt.

När bör jag söka vård?

I vissa fall räcker det inte att enbart ha en god munhygien. Kontakta din tandläkare om: 

  • Du upplever stora problem med dålig andedräkt
  • Du har beläggningar på tungan som du inte får bort på egen hand
  • Du har problem med långvarig eller svår muntorrhet

Om du misstänker att du fått dålig andedräkt av den medicin du äter bör du i första hand kontakta den läkare som förskrev receptet för rådgivning.

Läs mer Visa mindre