Allergi

51 produkter

51 Varor

 1. Clarityn Sirap 1 mg/ml 100ml Läkemedel
  Clarityn Sirap 1 mg/ml 100ml
  93 kr Rek pris 119 kr
 2. Nozoil Eukalyptus nässpray 10 ml
  Nozoil Eukalyptus nässpray 10 ml
  73 kr Rek pris 99 kr
 3. Cetirizin Sandoz 10mg 30 st Läkemedel
  Cetirizin Sandoz 10mg 30 st
  24 kr Rek pris 29 kr
 4. Loratadin Orifarm Tablett 10 mg 30 st Läkemedel
  Loratadin Orifarm Tablett 10 mg 30 st
  19 kr Rek pris 39 kr
 5. Lomudal Ögondroppar 5 ml Läkemedel
  Lomudal Ögondroppar 5 ml
  44 kr Rek pris 44 kr
 6. Orimox Nässpray 50 mikrogram/dos, 140 doser Läkemedel
  Orimox Nässpray 50 mikrogram/dos, 140 doser
  49 kr Rek pris 199 kr
 7. Orimox Nässpray 50 mikrogram/dos, 60 doser Läkemedel
  Orimox Nässpray 50 mikrogram/dos, 60 doser
  39 kr Rek pris 99 kr
 8. Nasacort Nässpray 20 ml Läkemedel
  Nasacort Nässpray 20 ml
  149 kr Rek pris 149 kr

51 Varor

 

Allergi

En allergi är kroppens sätt att reagera när du kommer i kontakt med ämnen som kroppen inte tål. När det sker kickar ditt immunförsvar igång och kroppen överreagerar. Oftast med symtom som påminner om en klassisk förkylning.

Ungefär var femte svensk är allergisk mot något, det allra vanligaste är pollen, kvalster och pälsdjur som katt, hund och häst. När du varit i kontakt med en allergen är det vanligt att nysa, få rinnsnuva eller nästäppa samt att det kliar i näsa och ögon. Men du kan även få utslag och eksem.

Vad hjälper mot allergi?

Det bästa rådet är att försöka undvika det du är allergisk mot, vilket inte alltid inte är så lätt och kräva lite tid och planering. Är du till exempel allergisk mot pollen räcker det gott med att hålla koll på pollenrapporten och anpassa dig efter när det är mycket pollen i luften. Skulle du vara pälsdjursallergiker är det allra bästa att undvika att klappa och gosa med sällskapsdjur även om det kan kännas svårt. Försök även att komma ihåg att tvätta händerna efter ett besök hos en bekant med husdjur innan du rör ditt ansikte med fingrarna.

Medicin vid allergi

Det finns receptfria läkemedel i form av tabletter, ögondroppar och nässpray som kan användas för att lindra dina allergibesvär.

Allergitabletter

Tabletter med antihistamin lindrar symtomen efter ungefär 1 timme. Till exempel Allegra, Clarityn, Cetirizin, Desloratadin, Ebastin, Kestine och Loratadin.

Ögondroppar mot allergi

Det finns två sorters ögondroppar, antihistamin och kromoglikat. Ögondroppar med antihistamin är till exempel Livostin, dessa lindrar dina besvär efter ungefär 15 minuter. Exempel på ögondroppar med kromoglikat är Lecrolyn och Lomudal som ger snabb lindring. Tas regelbundet för att förebygga framtida besvär.

När bör du söka vård?

Är besvären lindriga och kortvariga kan du testa att använda receptfria läkemedel under omkring två veckor. Blir besvären värre eller om de receptfria alternativen inte räcker till rekommenderar vi att du söker hjälp hos läkare eller vårdcentral.

Sök även vård om du:

 • Du får svårt att andas
 • Hostar mycket
 • Känner av allergibesvären under hela året