Allergi

Allergi

En allergi är kroppens sätt att reagera när du kommer i kontakt med ämnen som kroppen inte tål. När det sker kickar ditt immunförsvar igång och kroppen överreagerar. Oftast med symtom som påminner om en klassisk förkylning.

Ungefär var femte svensk är allergisk mot något, det allra vanligaste är pollen, kvalster och pälsdjur som katt, hund och häst. När du varit i kontakt med en allergen är det vanligt att nysa, få rinnsnuva eller nästäppa samt att det kliar i näsa och ögon. Men du kan även få utslag och eksem.

Vad hjälper mot allergi?

Det bästa rådet är att försöka undvika det du är allergisk mot, vilket inte alltid inte är så lätt och kräva lite tid och planering. Är du till exempel allergisk mot pollen räcker det gott med att hålla koll på pollenrapporten och anpassa dig efter när det är mycket pollen i luften. Skulle du vara pälsdjursallergiker är det allra bästa att undvika att klappa och gosa med sällskapsdjur även om det kan kännas svårt. Försök även att komma ihåg att tvätta händerna efter ett besök hos en bekant med husdjur innan du rör ditt ansikte med fingrarna.

Medicin vid allergi

Det finns receptfria läkemedel i form av tabletter, ögondroppar och nässpray som kan användas för att lindra dina allergibesvär.

Allergitabletter

Tabletter med antihistamin lindrar symtomen efter ungefär 1 timme. Till exempel Allegra, Clarityn, Cetirizin, Desloratadin, Ebastin, Kestine och Loratadin.

Ögondroppar mot allergi

Det finns två sorters ögondroppar, antihistamin och kromoglikat. Ögondroppar med antihistamin är till exempel Livostin, dessa lindrar dina besvär efter ungefär 15 minuter. Exempel på ögondroppar med kromoglikat är Lecrolyn och Lomudal som ger snabb lindring. Tas regelbundet för att förebygga framtida besvär.

När bör du söka vård?

Är besvären lindriga och kortvariga kan du testa att använda receptfria läkemedel under omkring två veckor. Blir besvären värre eller om de receptfria alternativen inte räcker till rekommenderar vi att du söker hjälp hos läkare eller vårdcentral.

Sök även vård om du:

  • Du får svårt att andas
  • Hostar mycket
  • Känner av allergibesvären under hela året
Läs mer Visa mindre