Allergi

6 Varor

6 Varor

 

Allergi

Allergi är en kroppslig reaktion som orsakas av att kroppen kommer i kontakt med vissa ämnen, allergen, som kickar igång kroppens immunförsvar och överreagerar.

Allergi är en av våra största folksjukdomar och ungefär var femte svensk är drabbad. De vanligaste allergierna är orsakade av pälsdjur och pollen. Symtomen vid allergi liknar symtomen du får vid en förkylning, såsom nysningar, rinnsnuva, nästäppa och att det kliar i näsa och öron.

Det finns flera olika typer av allergier, några av de vanligaste är:

Vad hjälper mot allergi?

Det bästa rådet är att försöka undvika det du är allergisk mot, vilket självklart inte alltid så lätt. Det gäller att hålla koll på pollenrapporten, vädra på kvällen eller tidigt på morgonen och undvik att ha fönster och dörrar öppna mitt på dagen. Om du varit ute, duscha och tvätta håret före läggdags. Håll fönster stängda i bilen. Undvik att klappa djur du är känslig mot (även om de är söta) och tvätta händerna efter ett besök hos en bekant med husdjur innan du rör ditt ansikte med fingrarna.

Det finns receptfria läkemedel som kan lindra dina besvär i form av tabletter, ögondroppar och nässpray. Om du vet att du kommer att utsättas för något som triggar dina allergiska besvär kan du ta antihistamintabletter i förebyggande syfte, ca. 1 timme innan.

Allergitabletter

Antihistamintabletter lindrar symtomen efter ca. 1 timme, t ex Allegra, Clarityn, Cetirizin, Desloratadin, Ebastin, Kestine och Loratadin.

Ögondroppar vid allergi

Det finns 2 huvudtyper av ögondroppar: antihistamin och kromoglikat.

Exempel på antihistamin: Livostin, lindrar besvären efter ca. 15 minuter.
Exempel på kromoglikat: Lecrolyn och Lomudal som lindrar besvären snabbt. Ta dessa regelbundet, då verkar de förebyggande. 

När bör man söka vård?

Om dina besvär är kortvariga eller lindriga kan du testa receptfria läkemedel i 2 veckor. Sök sjukvård om:

  • Receptfria läkemedel inte hjälper
  • Du får svårt att andas
  • Hostar mycket
  • Känner av allergibesvären under hela året