Förkylning

Förkylning

En förkylning är en infektion som ofta orsakas av ett virus i näsa, hals eller svalg. Under en förkylning går du ofta genom flera faser som snuva, hosta eller halsont, samtidigt kan du känna dig trött och hängig. Hos oss på Apohem hittar du tips, råd och produkter som kan lindra dina förkylningssymtom.

När du blir förkyld 

Förkylning är en vanlig sjukdom som drabbar en vuxen i snitt en till två gånger om året. Det är vanligast att bli förkyld under hösten och vintern eftersom vi spenderar mer tid inomhus och utsätts för dålig inomhusluft.

De första två till tre dagarna av en förkylning är det vanligt att du får ont i kroppen och känner dig trött och hängig. Förkylningen går sedan igenom olika faser när du kan känna ett eller flera av förkylningssymtomen snuva, nästäppa, halsont, hosta eller feber. Vilka symtom du upplever är individuellt och beror på vilket förkylningsvirus du har.

Några av de vanligaste förkylningssymtomen är:

Torr i näsan
Snuva och nästäppa
Halsont
Hosta
Bihåleinflammation  

Behandla förkylningen

Eftersom förkylningar orsakas av ett virus kan du inte behandla en förkylning med antibiotika då det endast hjälper mot bakterier. Däremot finns det mycket du kan göra för att lindra en förkylning. Hur du bäst lindrar din förkylning beror på vilket förkylningssymtom du har drabbats av.

Det är viktigt att komma ihåg att lyssna på kroppen och ge den ordentligt med vila redan från första symtomen på en förkylning, på så vis kan du förkorta ditt sjukdomsförlopp och undviker samtidigt att smitta andra.

Beroende på vilka förkylningssymtom du känner finns det olika receptfria läkemedel som kan lindra dina besvär.

  • Vid nästäppa kan du använda en avsvällande nässpray
  • Vid värk och feber kan du använda smärtstillande och febernedsättande tabletter
  • Vid hosta kan du ta slemlösande och dämpande mediciner för att lindra besvären
  • Vid halsont finns det lindrande halstabletter som lenar och har antiinflammatorisk effekt

Förebygga förkylningar

Förkylningsvirus finns alltid runtomkring oss, vi insjuknar dock sällan då vi redan är immuna mot många av dem. För att helt undvika att bli sjuk är ett starkt immunförsvar viktigt, det får du genom att sova ordentligt, stressa lite och motionera regelbundet. För att förebygga en förkylning finns det dessutom några saker du kan ta för vana att göra och som minskar riskerna för att smittas.

  • Ta för vana att tvätta händerna ofta
  • Använd gärna handsprit
  • Undvik att vara nära personer som är sjuka 

När ska du söka vård?

En förkylning går för det mesta över av sig själv och du behöver inte bruka söka läkarvård. Men om du upplever något att följande rekommenderar vi dig att kontakta din vårdcentral.

  • Du har en ihållande feber i mer än fyra dygn
  • Din feber kommer tillbaka efter flera feberfria dagar
  • Du får symtom även från öron, hals, luftrör eller bihålor
Läs mer Visa mindre
Filter
Sida