- Hem
- Magazine
- Sjukdomar & besvär
- Orsaker till huvudvärk & farmaceutens råd om smärtlindring
Orsaker till huvudvärk & farmaceutens råd om smärtlindring
Artikeln är skriven av en av våra farmaceuter, läs mer om våra farmaceuter här. Artikeln berör receptfria läkemedel, läs bipacksedeln noga före användning.
Ont i huvudet? Det finns många olika anledningar till huvudvärk och det kan vara svårt att bena ut vad det beror på. Men genom att förstå din huvudvärk bättre kan du försöka förebygga huvudvärken innan den slår till. Här får du veta mer om olika typer av huvudvärk – och läsa farmaceutens råd om smärtlindring.
Olika typer av huvudvärk och hur de känns
Hur känns din huvudvärk och när dyker den upp? Det finns nämligen många olika typer av huvudvärk, därför kan det vara bra att försöka förstå vilken sorts huvudvärk du har, så att du kan behandla huvudvärken på rätt sätt.
Spänningshuvudvärk är vanligast
När man har spänningshuvudvärk brukar det göra ont på båda sidor av huvudet. Du kan också få ont kring nacken, käkarna eller tinningarna. En del beskriver känslan av spänningshuvudvärk som att man har ett trångt band runt huvudet som ger tryckande smärta.
Huvudvärk vid förkylning och andra infektioner
Har du fått huvudvärk och förkylning? Det är vanligt att få ont i huvudet när du blir förkyld, har influensa eller någon annan infektion i kroppen. När du har bihåleinflammation kan trycket i bihålorna bland annat ge värk i pannan.
Migrän ger kraftig huvudvärk
Alla som någon gång haft migrän vet hur ont det kan göra… Migrän är en intensiv och till en början ensidig huvudvärk som kan bli långvarig. Det kommer som ett anfall och brukar hålla i sig mellan 4 timmar och 3 dygn. Det kan kännas som att huvudvärken pulserar och man kan bli känslig för ljus och ljud. En del får påverkad syn och andra mår så dåligt att de kräks. Om du misstänker migrän är det viktigt att söka vård så att du kan få rätt behandling.
Klusterhuvudvärk börjar i ena ögat
Intensiv huvudvärk som börjar i eller bakom ena ögat? Det kan röra sig om klusterhuvudvärk. Huvudvärken sprider sig sedan från ögat till tinningen, pannan och käken på samma sida av huvudet. Klusterhuvudvärk kommer i upprepade attacker och är ökänt som huvudvärken som gör ondast. Varför man får klusterhuvudvärk vet inte forskarna ännu. Men om du misstänker klusterhuvudvärk är det viktigt att söka vård så att du kan få rätt behandling.
Vanliga anledningar till huvudvärk
Det finns många anledningar till att man får huvudvärk. Den vanligaste sortens huvudvärk är spänningshuvudvärk. Här är några tänkbara orsaker:
- Trötthet och brist på sömn
- Stress
- Oro och känslomässiga påfrestningar
- Intensiv koncentration
- Dålig arbetsställning
- Synfel
- Problem med käken eller bettet
Har du koll på… Att du också kan få hormonell huvudvärk som gravid, i samband med mens eller under klimakteriet.
Kan man förebygga huvudvärk?
Det finns några saker du kan tänka på för att ta hand om dig och försöka förebygga huvudvärk i vardagen. Här är några tips.
Att äta näringsrik mat på regelbundna tider är en grundpelare för att må bra. Tänk dessutom på att dricka när du är törstig – ungefär 1,5–2 liter per dygn eller mer när du svettas mycket. Urinen ska helst vara ljusgul!
Snöra på dig promenadskorna och ta dig ut i naturen. Frisk luft och rörelse gör dig gott.
Mellan 6-9 timmars sömn brukar vara bra för vuxna. Ge dig själv bästa möjliga förutsättningar för att sova bra – varva ner i god tid och lägg dig ungefär samma tid varje kväll.
För att förstå vad din huvudvärk beror på är en huvudvärkskalender bra. Skriv ner hur ofta och hur länge du har huvudvärk, och hur intensiv huvudvärken är. Efter ett tag kan du kanske se ett samband och förstå vad som triggar din huvudvärk.
Farmaceutens råd om smärtlindring vid huvudvärk
Ibland är huvudvärken besvärlig… Vid tillfällig huvudvärk kan receptfria värktabletter lindra smärtan. Både paracetamol och så kallade NSAID (till exempel ibuprofen) kan användas vid huvudvärk. Men använd dem inte under längre perioder eller för ofta, max 2–3 gånger i veckan, annars kan de faktiskt ge dig mer huvudvärk.
Brustabletter och munsönderfallande tabletter ger lite snabbare effekt än tabletter du sväljer hela. Receptfria läkemedel i flytande form kan vara ett bra alternativ för barn med huvudvärk.
Olika sorters receptfri smärtlindring
- Paracetamol vid huvudvärk – Du kan använda paracetamol för att lindra huvudvärk, det har effekt i 4–5 timmar.
- NSAID vid huvudvärk – NSAID är en sorts läkemedel som lindrar smärta och hämmar inflammation, här ingår bland annat verksamma ämnen som ibuprofen, naproxen och acetylsalicylsyra. Ibuprofen och acetylsalicylsyra har effekt i ca 6 timmar, och naproxen i ca 12 timmar. Vid första tecknet på ett migränanfall kan du ta NSAID som innehåller naproxen eller ibuprofen.
Kom ihåg! Läs alltid bipacksedeln noga innan användning av receptfria läkemedel, vissa av dem kan vara olämpliga att ta på grund av ålder, andra läkemedel och sjukdomar. NSAID ska till exempel inte användas av gravida och ammande. Fråga våra farmaceuter eller kontakta 1177 om du är osäker på vilket läkemedel som passar. Det är dessutom viktigt att aldrig ge barn under 6 månader någon form av läkemedel utan att konsultera vården innan.
När är det läge att söka vård för huvudvärk?
Oftast går huvudvärk över av sig själv. Vid svår huvudvärk kan du behöva receptbelagda läkemedel eller annan typ av behandling, därför är det bra att ha koll på när det är dags att söka vård för huvudvärken. Kontakta en vårdcentral om något av det här stämmer:
- Huvudvärken går inte över och lindras inte av receptfria läkemedel.
- Du använder läkemedel för huvudvärk flera gånger i veckan.
- Din huvudvärk har ändrat karaktär.
- Du är över 50 år, har huvudvärk och har inte haft det tidigare.
- Du har huvudvärk och cancer samtidigt.
- Du har huvudvärk och upplever att din personlighet förändrats.
- Du har huvudvärk och går ner i vikt.
- Du har huvudvärk och yrsel, smärta i tinningen eller synförändring.
Kontakta genast vården om något av det här stämmer:
- Du har huvudvärk, feber, känner dig sjuk och är stel i nacken.
- Du får intensiv huvudvärk plötsligt.
- Du har huvudvärk som blir värre när du hostar eller krystar.
- Du har huvudvärk och känner dig svag eller tappar känsel någonstans i kroppen.
- Du har huvudvärk och ryckningar eller skakningar.
- Du använder blodförtunnande läkemedel och har huvudvärk.
- Du har huvudvärk efter slag mot skallen och känner dig slö.