- Hem
- Magazine
- Sjukdomar & besvär
- Bihåleinflammation – symtom, lindring och tips
Bihåleinflammation – symtom, lindring och tips
Artikeln är skriven av en av våra farmaceuter, läs mer om våra farmaceuter här. Artikeln berör CE-märkta medicintekniska produkter, läs bruksanvisning noga före användning. Artikeln berör även receptfria läkemedel, läs bipacksedel noga före användning.
Bihåleinflammation kan ge symtom som svullna bihålor och tryckande smärta. Det är ofta ett förkylningsvirus som spökar, och då behövs sällan behandling. Men du kan lindra besvären medan du väntar på att bli frisk. Då kan du testa allt från högläge i sängen till nässköljning för bihålorna. Här får du tips och råd om bihåleinflammation!
Först och främst, vad är en bihåla?
Bihålorna finns i pannan, kring näsroten och bakom kinderna närmast näsan. Inuti bihålorna finns slemhinnor som hela tiden transporterar bort virus, bakterier och smuts via näsan.
Vad är bihåleinflammation?
Om du har otur kan bihålorna svullna upp, till exempel när du är förkyld. Då bildas segt slem och vätska som har svårt att rinna ut genom näsan. Bakterier och virus kan få fäste i de svullna bihålorna, och vips kan en bihåleinflammation bryta ut!
Symtom på bihåleinflammation
Ibland kan det vara svårt att veta om du har symtom på bihåleinflammation eller bara en gammal hederlig förkylning. Här är några vanliga symtom på bihåleinflammation:
- Tryck och svullnad i bihålorna, som kan kännas värre när du lutar dig framåt.
- Täppt i näsan.
- Snor rinner bak i svalget, istället för ut genom näsan.
- Luktsinnet blir annorlunda eller sämre.
- Du kan få feber och känna dig trött, men du kan ha bihåleinfektion utan feber.
- Du kan få ont i tänderna i övre käken vid bihåleinflammation, speciellt när du lutar dig framåt.
- Barn kan bli röda runt ögonen och näsroten om de har bihåleinflammation.
Ont i bihålorna utan förkylning
Bihåleinflammation orsakas vanligtvis av virus, som ett förkylningsvirus. Men ibland kan man få bihåleinflammation utan förkylning, det kan bero på bakterier eller svamp.
Kan man ha bihåleinflammation utan snuva och nästäppa?
Om du misstänker bihåleinflammation utan snuva och nästäppa, så är det möjligt att dina symtom beror på något annat besvär som kan ge liknande symtom som bihåleinflammation. Det kan till exempel vara migrän, spänningshuvudvärk eller en tandinfektion som hälsar på.
Smittar bihåleinflammation?
Bihåleinflammation i sig smittar inte, utan det är förkylningsviruset som smittar.
Gravid och bihåleinflammation?
Du som är gravid kan lättare få bihåleinflammation (orättvist, eller hur!) och det beror på att kroppens slemhinnor svullnar och att immunförsvaret försämras under graviditeten. Som gravid är det vanligt att bli täppt i näsan, och för att lindra besvären kan du prova en nässpray med kortison. Men tänk på att välja en nässpray som kan användas under graviditet (en del nässprayer ska nämligen inte användas av gravida). Är du osäker på vilken nässpray du kan använda som gravid? Fråga din barnmorska eller läkare. Kom ihåg att alltid bipacksedeln noga innan användning.
Behandling av bihåleinflammation
Som tur är behöver bihåleinflammation sällan någon behandling, hos varken vuxna eller barn, utan den brukar ge med sig av sig själv inom ett par veckor.
Kontakta vården om du har symtom på bihåleinflammation som inte blivit bättre efter 10 dagar. Ibland kan en läkare behöva spola bihålorna eller behandla med antibiotika eller kortison, beroende på vad som orsakat bihåleinflammationen.
Har du koll på att… Antibiotika inte hjälper mot virus, vilket ofta är orsaken till bihåleinflammation.
Går det att lindra besvär i bihålorna snabbt?
Bihåleinflammationen beror som sagt oftast på virus och då finns det (dessvärre!) inget du kan göra själv för att snabba på läkningen. Det du kan göra är att lindra besvären i bihålorna tills du blir frisk. Här är några tips:
- Vila! Kroppen behöver återhämtning om du känner dig sjuk.
- Sov med huvudet högt. Det kan minska svullnaden i bihålorna och näsan.
- Håll dig på fötterna istället för att bli sängliggande, det kan också minska svullnaden i bihålorna.
- Fimpa cigaretterna. Att sluta röka kan göra slemhinnan i bihålorna mindre svullen.
- Gör en nässköljning med koksalt, det kan lösa upp segt slem.
- Receptfri nässpray. Avsvällande nässpray kan minska svullnaden i näsan, men det ska användas högst 10 dagar. Det finns även nässpray med koksalt om du vill skölja näsan. Det finns även nässpray med kortison, som kan hjälpa till att dämpa inflammation och minska svullnaden. Tänk på att inte spreja direkt mot nässkiljeväggen, ett bra tips för att spreja rätt, är att spreja med motsatt hand. Så med höger hand till vänster näsborre, och tvärtom. Kom ihåg att även skaka flaskan innan användning.
Nässpray
Renässans
Nässpray plus 30 ml
Nässköljning för bihålorna – såhär gör du
Det kan vara skönt att göra en nässköljning om du misstänker bihåleinflammation, det kan hjälpa till att rensa näsa och svullna bihålor på slem. Här hittar du allt du behöver för nässköljning för bihålorna – och såhär gör du.
Gör antingen ditt eget koksalt eller använd en färdig lösning.
Vinkla huvudet åt ena hållet och tryck försiktigt pipen på kannen mot den övre näsborren så att det sluter tätt.
Koksaltlösningen rinner ut genom den andra näsborren. Andas normalt med munnen medan du sköljer.
Att skölja en näsborre brukar ta max 10 sekunder. Fortsätt sedan med nästa näsborre på samma sätt.
Snyt försiktigt ut det sista vattnet ur näsan. Du kan även vicka lite på huvudet för att få ut vatten som blivit kvar. Sedan är nässköljningen klar!
Hur lång tid tar det att bli frisk från bihåleinflammation?
Bihåleinflammation brukar oftast gå över av sig själv inom 2-3 veckor, men det kan ta längre tid om bihåleinflammationen är svårare.
När ska jag söka vård för bihåleinflammation?
De flesta som får bihåleinflammation behöver inte söka vård, eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Men om besvären inte blir bättre inom 10 dagar, ska du kontakta din vårdcentral. Du kan alltid ringa till 1177 vårdguiden om du behöver hjälp med sjukvårdsrådgivning.
Kontakta genast en vårdcentral om du eller ditt barn har något av nedan symtom:
- Ont i bihålorna tillsammans med trötthet, svaghet och väldigt stel nacke. Nacken är så stel att du inte kan röra hakan mot bröstet.
- Feber och kraftig värk över pannan.
- Ont i bihålorna, hög feber och är väldigt sjuk.
- Ditt barn får feber och blir samtidigt svullen och röd runt ena ögat, eller i ena ögonvrån.