IBS

20 produkter

20 Varor

 1. ProbiMage Mjölksyrabakterier 80 st
  ProbiMage Mjölksyrabakterier 80 st
  169,20 kr Ord. pris 188 kr
 2. Proibs Kostbehandling ibs 30 st
  Proibs Kostbehandling ibs 30 st
  124 kr Rek pris 189 kr
 3. Silicea Mag-Tarm Direkt 560 g
  Silicea Mag-Tarm Direkt 560 g
  228 kr Rek pris 259 kr
 4. ProbiMage Mjölksyrabakterier 40 st
  ProbiMage Mjölksyrabakterier 40 st
  116,10 kr Ord. pris 129 kr
 5. Sunwic IBS 220 g
  Sunwic IBS 220 g
  139 kr Rek pris 229 kr
 6. Minifom Kapslar 200 mg 250 st Läkemedel
  Minifom Kapslar 200 mg 250 st
  179 kr Rek pris 199 kr
 7. Nogasin GO Matsmältningsenzym 50 st
  Nogasin GO Matsmältningsenzym 50 st
  149 kr Rek pris 179 kr
 8. i say: Ibs kapslar 30 st
  i say: Ibs kapslar 30 st
  129 kr Rek pris 149 kr
 9. Lactiplus 60 kapslar
  Lactiplus 60 kapslar
  168 kr Rek pris 168 kr
 10. Silicea Mag-tarm 225 ml
  Silicea Mag-tarm 225 ml
  129 kr Rek pris 159 kr
 11. Silicea Mag-Tarm kiselgel 500 ml
  Silicea Mag-Tarm kiselgel 500 ml
  172 kr Rek pris 229 kr
 12. Lactiplus 120 kapslar
  Lactiplus 120 kapslar
  279 kr Rek pris 279 kr

20 Varor

 

IBS

Har du ofta problem med gaser och uppblåst mage? Det kan vara att du har drabbats av IBS, en funktionell störning i mag- och tarmlanalen. IBS är en utav våra stora folksjukdomar som gör att du får en extra känslig mage. IBS (Irritable Bowel Syndrome) kan orsaka magont, förstoppning, diarré, gaser och en känsla av uppblåsthet. Symtomen ställer många gånger till med mycket lidande och kan vara svåra att få bukt med på egen hand. Dock går det oftast att minska problemen med hjälp av förändringar i kosten eller receptfria läkemedel.  

Typiska symtom för IBS 

 • Magont och uppblåsthet
 • Oregelbundna toalettbesök
 • Förstoppning och/eller diarré
 • Gaser och en känsla av uppkördhet

Vad beror IBS på?

IBS innebär att mag- och tarmkanalen har en ökad känslighet. Varför så många drabbas går inte att svara på exakt. Det kan handla om flera olika faktorer som ligger bakom problemen, såsom nervstörningar i tarmen samt oro och stress. Det vi vet helt säkert är störningen påverkar oss både kroppsligt och mentalt.

Diagnos och behandling

Det uppstår inga förändringar i tarmen som syns med hjälp av tester eller undersökningar eftersom sjukdomen är funktionell. Istället ställs diagnosen med hjälp av dialog om patientens besvär. Utredning kan bli aktuellt för att utesluta att någon annan sjukdom eller allergi ligger bakom symtomen. Tyvärr så finns det ingen medicin som botar IBS, men det finns sätt som du kan lindra dina symptom. Ofta behövs det både kost- och livsstilsförändringar, och tänka på vad man äter. 

 Det här kan du testa själv för att se ifall det kan minska dina besvär:

Se över dina matvanor

Du kan testa att skriva matdagbok för att försöka få en bättre bild av vilka livsmedel som triggar dina symtom.  Det kan också vara bra att testa att äta mindre mål mer regelbundet, och tugga maten ordentligt. Många blir hjälpta av att testa FODMAP-kost, som går ut på att utesluta vissa livsmedel för att lindra symptomen.

Undvik stress

Oro och stress kan vara en av anledningarna till en orolig och känslig mage. Tänk på att äta i lugn och ro, och utöver det försöka att stressa så lite som möjligt i vardagen. 

Rör på dig

De flesta upplever att besvären kan minska vid motion och träning. Du kan exempelvis testa att ta en promenad efter maten och se ifall det hjälper dig.

Testa probiotika

Probiotika är goda magbakterier som kan hjälpa en orolig mage att komma i balans. Dem stärker nämligen tarmens bakterieflora. 

Försök att gå på toaletten regelbundet

Det bästa är om du kan få in en vana att gå på toaletten varje dag och vid ungefär samma tid. Besvär vid IBS minskar ofta efter att du varit på toaletten. Det är inte lätt att styra över, men försök att ta dig god tid och inte stressa när du behöver gå på toaletten. 

Ta hjälp av receptfria läkemedel

Det finns receptfria läkemedel mot diarré, förstoppning, gaser och smärta. Rådgör med din läkare vad som kan vara aktuellt för dig att testa, beroende på vilka symtom som är jobbigast.  

Behöver du mer hjälp?

Alla kan ha problem med magen någon gång då och då, det är helt normalt. Att du blir förstoppad, får diarré eller känner dig gasig i magen behöver inte betyda att du har någon sjukdom. Men, ifall dina besvär är ihärdiga och återkommande under längre perioder så rekommenderar vi att du söker vård. Går problemen inte över av sig själv efter två till tre månader bör du söka hjälp av en läkare.