Välkommen till Apohem!

Låt oss välkomna dig till Sveriges nya nätapotek Apohem. Hos oss kan du hämta ut dina receptbelagda läkemedel samtidigt som du handlar produkter för hälsa och välmående.

Testa Apohem och få 15% rabatt. Använd kod:

AP4YME0R348A
* Koden är giltig t.o.m 30/11-2019. Gäller inte receptbelagda läkemedel/varor, modersmjölksersättning eller nedsatta produkter
Vilse i sortimentet?
Laktosintolerans

12 produkter

12 produkter

 1. Ledins LaktasLedin 90 tabletter
  5%
  Ledins LaktasLedin 90 tabletter
  118 kr Ord. pris 124 kr
 2. Lactrase Laktasenzym kapslar 10 st
  16%
  Lactrase Laktasenzym kapslar 10 st
  41 kr Ord. pris 49 kr
 3. LactaNON 4500 FCCU 90 tabletter
  5%
  LactaNON 4500 FCCU 90 tabletter
  151 kr Ord. pris 159 kr
 4. LactaNON 4500 FCCU 10 tabletter
  5%
  LactaNON 4500 FCCU 10 tabletter
  37 kr Ord. pris 39 kr
 5. Lactrase GO Laktasenzym tablett 50 st
  24%
  Lactrase GO Laktasenzym tablett 50 st
  126 kr Ord. pris 165 kr
 6. Lactrase GO Laktasenzym tablett 25 st
  30%
  Lactrase GO Laktasenzym tablett 25 st
  83 kr Ord. pris 119 kr
 7. LactaNON 4500 FCCU 30 tabletter
  5%
  LactaNON 4500 FCCU 30 tabletter
  75 kr Ord. pris 79 kr
 8. Lactrase Laktasenzym kapslar 100 st
  8%
  Lactrase Laktasenzym kapslar 100 st
  265 kr Ord. pris 289 kr
 9. Lactrase Laktasenzym kapslar 30 st
  18%
  Lactrase Laktasenzym kapslar 30 st
  97 kr Ord. pris 119 kr

12 produkter

 

Laktosintolerans

Laktosintolerans innebär att du är överkänslig mot mjölksocker. Det är inte farligt men kan medföra besvär om du drabbas. Det vanligaste är att du upplever problem med magen som gaser, diarré och uppsvälldhet efter du ätit eller druckit något som innehåller laktos.

När du är intolerant mot laktos har kroppen en brist på enzymet laktas vilket medför att mjölksockret inte kan sönderdelas och upptas av tunntarmen som det ska. Mjölksockret färdas istället vidare till tjocktarmen där bakterier bryter ner laktosen vilket orsakar smärtor och problem med magen.

Det är vanligt att förväxla laktosintolerans med mjölkallergi, vilket är felaktigt då laktosintolerans inte är en allergi. Laktosintolerans är inte farligt men men symtomen kan kännas väldigt besvärliga för den som är drabbad.

Tre typer av laktosintolerans

Det finns tre olika typer av laktosintolerans - medfödd, primär och sekundär.

Medfödd laktosintolerans är en mycket ovanlig ärftlig sjukdom. Det upptäcks redan i spädbarnsåldern då det vanligaste symtomet är diarré och magont som orsakas av mammans bröstmjölk. Denna typ av laktosintolerans är kronisk.

Primär laktosintolerans är den vanligaste typen av laktosintolerans. Det uppstår när kroppens produktion av enzymet laktas successivt avtar och tillslut upphör helt. Denna typ av laktosintolerans kan uppstå hos personer som tidigare inte har varit laktosintoleranta. Allra vanligast är att besvären börjar komma i åldrarna mellan 5-10 år.

Sekundär laktosintolerans är en tillfällig laktosintolerans som uppstår i samband med andra mag- och tarmsjukdomar eller obehandlad glutenintolerans. Eftersom denna typ av laktosintolerans är tillfällig brukar problemen upphöra när man behandlat det problemet som utlöst laktosintoleransen.

Symtom på laktosintolerans

Om du misstänker att du kan vara laktosintolerant är det viktigt att du är uppmärksam på kroppens signaler och vilka symtom du känner. Det är individuellt när symtomen framträder. Hos vissa kan symtomen komma direkt medan det tar några timmar för andra.

Vanliga symtom vid laktosintolerans:

 • Gaser i magen
 • Diarré
 • Magsmärtor
 • Uppsvälld mage

Behandla laktosintolerans

Om du har primär eller medfödd laktosintolerans bör du utesluta laktos helt från din kost för att uppleva mindre besvär från magen. Det går inte att medicinera bort laktosintolerans.

Vid tillfällig laktosintolerans är det viktigt att hitta orsaken till besvären och behandla dessa. Under tiden kan det vara bra att undvika laktos helt för att inte irritera slemhinnan i onödan. När din slemhinna har läkt och återgått till det normala går det att äta laktos igen.

När bör du söka vård?

Om du misstänker att du har laktosintolerans bör du kontakta en vårdcentral. Vanligtvis konstateras laktosintolerans genom ett blodprov.