Svamp i underlivet

Svamp i underlivet

Svamp i underlivet är ofarligt men kan vara besvärligt eftersom det både svider och kliar. Det drabbar allra oftast kvinnor, men även män kan få svamp på penis. Svampen går ofta över av sig själv på bara några dagar, men om symtomen känns för mycket kan går det att behandla med receptfria läkemedel. 

Svamp i underlivet orsakas av att en jästsvamp förökar sig och orsakar en inflammation i slemhinnan. Det finns flera faktorer som kan öka risken för en svampinfektion. Bland annat:

  • Vid behandling med antibiotika
  • Nedsatt immunförsvar
  • Hormonella förändringar i kroppen som mens eller graviditet
  • Skav mot underlivet som efter vaginalt samlag och cykling

Symptom på svamp i slidan

Det allra vanligaste symtomet på en svampinfektion är att det kliar och svider runt slidans öppning och på blygdläpparna. Ibland blir flytningarna även vita och gryniga, men de kan även vara precis som vanligt.

Eftersom du drabbas av en inflammation i slemhinnan så svullnar de upp och blir ömma vilket orsakar smärta när du kissar och har sex. Inflammationen kan även göra att blygdläpparna får en mörkare röd nyans. Det är även vanligt att få en vit hinna i vecken mellan de inre och yttre blygdläpparna som är svårare att tvätta bort än vanlig smegma.  

Vad du kan göra själv vid svamp i underlivet

En svampinfektion går ofta över av sig själv inom några dagar utan att den behöver behandlas. Men om vid har mycket besvär av att det kliar och svider i kombination med att blygdläpparna är mörkt röda går det att behandla svampinfektionen med receptfria läkemedel. 

Det finns flera typer av receptfria läkemedel du kan använda för att behandla din svampinfektion. Gemensamt för samtliga är att de löses upp eller smälter i slidan vilket kan svida och irritera innan det börjar kännas bättre. 

Efter en behandling brukar alla symtom försvinna helt, skulle de inte göra det är det viktigt att gå till botten med vad som orsakar besvären. Det kan nämligen vara så att det är en annan sjukdom som orsakar dina besvär, därför rekommenderar vi att du besöker din gynekolog för att utreda besvären. 

Använd inte läkemedel mot svamp för ofta

Eftersom receptfria läkemedel kan torka ut slidans slemhinnor är det viktigt att inte använda dem för ofta. Det kan nämligenleda till att slemhinnorna blir sköra vilket gör att du får små sår i slidan där nya svampinfektioner lättare får fäste, det blir som en ond cirkel som kan vara svår att bryta. 

Därför rekommenderas det att du inte använder receptfria läkemedel mer än två gånger per halvår. Skulle du få problem med svamp i underlivet oftare än så rekommenderar vi att du söker hjälp hos din gynekolog.  

När bör du söka vård

Om du känner igen dig i följande beskrivningar rekommenderar vi att du kontaktar en vårdcentral eller gynekolog: 

  • Du har använt receptfria läkemedel utan att svampen i slidan har blivit bättre
  • Du har återkommande problem och har haft svampinfektion fler än två gånger under ett halvår
  • Du är osäker på om dina symtom beror på svamp i underlivet
Läs mer Visa mindre