Bebis med blöjeksem? Så lindrar och förebygger du
Har ditt barn fått röda utslag på rumpan? Då kan det vara blöjeksem, även kallat blöjutslag eller blöjdermatrit. Men lugn, det är ett vanligt hudbesvär hos barn och brukar gå bra att lindra och förebygga hemma.
Snabbt om blöjeksem
Hur ser blöjeksem ut? Utslagen är röda och sitter på huden kring blöjan.
Vad beror blöjeksem på? Blöjeksem orsakas främst av värme och fukt.
Hur behandlar man blöjeksem? Att byta blöja ofta och använda milda produkter utan parfym kan lindra och hjälpa till att hålla utslagen borta.
Hur vanligt är blöjeksem? Nästan 90% av alla spädbarn drabbas någon gång
Symtom på att ditt barn har blöjeksem
Blöjeksem visar sig genom röda utslag på huden kring blöjan. Utslagen brukar dyka upp på olika ställen där blöjan har suttit och vara olika stora. Ibland kliar och svider det också, men generellt är symtomen milda.
Vad beror blöjeksem på?
Blöjeksem beror på att det lätt blir instängt och fuktigt i blöjan. Kisset och bajset gör sitt förstås, men blöjan gör också att det blir varmt och en ständig friktion mot huden. Men det är inte hopplöst, blöjeksem har faktiskt minskat i takt med att blöjor har blivit mer absorberande och att det idag finns mer hudvård anpassad för barn. Med rätt medel går det att minska och kanske till och med slippa blöjeksem.
Vad gör man åt blöjeksem?
Det är viktigt att byta blöja ofta så att bajs och kiss inte ligger emot och irriterar bebisens känsliga hud. Barns hud är 30% tunnare än vuxnas. Det gör att deras hud är känsligare och mer genomtränglig, och därmed lättare blir torr och irriterad. Därför är det viktigt att ta hand om barns hud med omsorg och använda milda produkter utan parfym. Då minskar risken för hudbesvär, som till exempel blöjeksem. Tvätta försiktigt med ljummet vatten och babyolja och använd en mjuk tvättlapp när du byter ditt barns blöja.
5 tips för att lindra blöjeksem
Blöjbyten är ett bra tillfälle att lufta ditt barns hud. Lufta huden runt blöjan så länge det går när du byter och torka ordentligt. Det ska vara helt torrt till nästa blöja. Det är också bra att låta ditt barn gå utan blöja så mycket som möjligt.
Att byta blöja ofta gör att huden får vara torr – huden tycker inte om när det är blött och fuktigt. Ju mindre huden behöver komma i kontakt med blöjinnehållet, desto mindre risk för blöjeksem. Vid tecken på blöjeksem kan det hjälpa att byta ännu oftare.
Blöjor med bra uppsugningsförmåga gör att huden inte ligger direkt mot bajs och kiss på samma sätt. Det är också bra att inte ha för tätt åtsittande blöjor – att ha lite luft mellan blöjan och huden kan göra stor skillnad mot blöjeksem.
Libero
Touch 1 Blöjor (2-5 kg) 22 st
Libero
Touch 2 Blöjor (3-6 kg) 47 st
Libero
Touch 3 Blöjor (5-8 kg) 40 st
Minstingen
Blöjor nr 4 (7-16 kg) 50 st
Minstingen
Blöjor nr 3 (4-9 kg) 56 st
Libero
Touch (<2,5kg) Premature 24 st
Minstingen
Blöjor Newborn nr 2 (3-6 kg) 36 st
Minstingen
Blöjor nr 5 (12-25 kg) 44 st
Libero
Touch 4 Blöjor (7-12 kg) 36 st
Libero
Touch 3 Blöjor (5-8 kg) 30 st
Att bada och duscha ditt barn är förstås viktigt, men det innebär också att huden blir blöt och fuktig. Att bada ditt barn två gånger om dagen eller mer kan öka risken för blöjeksem och andra hudbesvär hos barn. Bada därför inte mer än det behövs, och använd snälla och oparfymerade produkter inom bad- och dusch för barn. Torka alltid torrt och smörj in med hudvård för barn efter badet.
Libero
Babyolja 150 ml
Libero
Baby wash 200 ml
Det går åt många våtservetter med småbarn. De är praktiska och kan användas till allt ifrån blöjbyten, till kladdiga små munnar. Men välj våtservetter som både rengör och återfuktar huden på ett skonsamt sätt. Var försiktig med kemikalier och konserveringsmedel som kan irritera små barns hud.
WaterWipes
Våtservett Plastfri 3-pack
WaterWipes
Våtservett Plastfri 60 st
Pampers
Sensitive Wipes 80 st
Huggies
Våtservetter 56 st
Natracare
Intimservetter 12 st
Sår eller blöjeksem som inte försvinner?
I de flesta fall hjälper tipsen ovan för att lindra blöjeksem. Om det inte går över eller blir värre är det dags att ta hjälp av vården.
Kontakta barnavårdscentralen, BVC, eller en vårdcentral om detta stämmer in på ditt barn:
- Utslagen minskar inte efter några dagars behandling, eller blir mer rött eller sårigt.
- Utslagen sprider sig till andra delar av kroppen utanför blöjan.
Du kan alltid ringa telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. De hjälper dig bedöma symtom och ger råd om vad du kan göra själv eller var du kan söka vård. Hos vårdappen Knodd kan du även prata med en barnsjuksköterska eller barnläkare direkt via videosamtal.