isApp=false
Familj

Barnmorskan förklarar: Så ont gör en förlossning 

Michaela SkogFarmaceut
Publicerad:2021-03-10
Uppdaterad:2024-11-18

Den här artikeln är ett samarbete med på Rulla vagn och baserad på poddavsnittet med barnmorskan Johanna och vår farmaceut Michaela: "Så ont gör en förlossning (egentligen!)". Läs mer om våra experter och farmaceuter här.

Hur ont gör det egentligen att föda barn? Hur känns en värk i kroppen? Och hur i allsin dar lindrar du smärtan? När det vankas bebis är frågorna många. Här svarar barnmorskan Johanna Atling på allt kring förlossningens toppar och dalar!

Hur känns förlossningssmärta

– Smärta är individuellt och förlossningssmärta är en speciell smärta. I vanliga fall är smärta ett sätt för våra kroppar att säga att någonting är fel – att det är farligt och att vi måste söka hjälp. Förlossningssmärta går rakt emot det där, det är en smärta vi vill ska hända. Sen finns det också fysiska skillnader, alla har olika mycket nerver nere i livmodertappen vilket påverkar hur fysiskt ont det gör. Tidigare smärtupplevelser spelar också roll för hur det upplevs.

Hur känns smärtan i kroppen när man föder barn?

– Först är det en molande smärta som liknar mensvärk. I smärtväg är det ofta svårt att beskriva. Man kanske vet ungefär vilken del i kroppen det sitter, men det är diffust eftersom det händer inuti kroppen. Men det brukar vara vanligt med ont i nedre delen av ryggen och magen. När bebisen sen ska ut är det mer direkt smärta. Då kan du känna att det är underlivet och att det trycker bak mot ändtarmen. Just det senare är en komplex smärtupplevelse, med smärta och kraft i någon slags kombination. Krystfasen är också relativt kort.

Vilken del av förlossningen upplevs som mest smärtsam?

– Det är nog den aktiva fasen, innan krystfasen. När du kliver över i krystfasen blir värkarna mycket tätare och det blir mer intensivt. Vissa kan bli överrumplade över intensiteten och hur mycket fokus och koncentration det krävs för att hantera det. Därför tror jag det är bra att förbereda sig så gott det går och sätta rimliga förväntningar.

Har du koll på att... Ungefär 70% mammor tycker den aktiva fasen var jobbigare än latensfasen. Mammors uppskattning på smärtan för hela förlossningen landade på 7 av 10.*

*4000 svarade på Rulla vagns undersökning. 

Går det att förbereda sig inför en förlossning?

– Förlossningsförloppet är ett samarbete mellan kropp och bebis. Därför brukar jag prata om en mental smidighet. Precis som för Vasaloppet behöver du träna skidor innan loppet, men du kan varken veta eller styra vad det blir för väder. Det är bra och kanske till och med krävs vissa förberedelser, men det går inte att förbereda sig på precis allt. Bebisen har mycket att säga till om i förlossningen. Både hur den blir och hur den upplevs tids- och smärtmässigt. Men några saker att fundera över är: Hur reagerar jag vid stark smärta eller stress? Hur gör jag för att hålla mig lugn och avslappnad?

Bra att ha hemma för smärtan i början av förlossningen

Michaela:

– Vetekudden, den ger smärtlindring och trygghet i form av värme och tyngd. Även lite otippat, ögonmask. Det finns till och med sådana med tyngd som du kan värma!

Johanna:

– Jag skulle säga en tens-apparat. Tens står ju för ‘Transcutan elektrostimulering’. Den skickar svag ström mellan två plattor som ökar blodtillförseln, vilket är smärtlindrande och avslappnande. Det används mycket inom rehab och sjukgymnastik. Det är enkelt att använda, du placerar helt enkelt tens-apparaten där du har ont, som på mage och rygg. Det finns faktiskt de som har tens-apparat genom hela förlossningen!

Hur lindrar lustgas och epidural smärtan? 

När du får smärta någonstans skickas det till ryggraden för att kopplas om, för att gå upp till huvudet. Det är då du bestämmer dig ‘Aj, jag slog i vänster tumme’. På samma sätt är det med förlossningssmärta. Från livmodertappen går det nerver upp till ryggraden som kopplas om till huvudet som säger ‘Aj, jag har ont i det här bandet runt mage och rygg’. Lustgas och epidural är också två helt skilda smärtlindringar, då lustgasen inte bedövar några nerver medan epiduralen gör det.

Vad är skillnaden mellan sammandragning, förvärk och förlossningsvärk?

Sammandragning

Från vecka 20 har man sammandragningar. Har du det tidigare än så eller upplever att det känns som mensvärk, prata med din barnmorska på mödravården.

Sammandragningar har att göra med att livmodern består till största del av muskelfibrer och behöver träna, det är en övning inför förlossningen. En sammandragning gör att magen bli hård vilket kan vara obehagligt eller knappt kännas. Många kan känna det om de springer till en buss eller går fort. Då blir det som en sten i magen och man måste stanna och ta några djupa andetag innan man kan gå vidare igen.

Förvärk

Förvärkar är något som omföderskor upplever mer än förstföderskor. Förvärkarna brukar komma någonstans runt vecka 35-36. Ju närmre förlossning, desto mer förvärkar kan du få. Ibland kan vissa nästan tro att det är dags. Det är inte riktigt föda barn-värkar, men det är nåt på gång. Det kan hålla på i några timmar och så lägger det av. Och så kan det dröja två dagar och så kommer det igen.

Förlossningsvärk

En förlossningsvärk är precis samma sak, sammandragningar. Det är en muskelsammandragning. En värk jobbar dock lite mer bestämt för vad den vill göra, den vill trycka bebisen nedåt. Den vill försöka öppna livmodertappen. Både med ett mekaniskt tryck, att den faktiskt trycker bebisen huvud ner mot livmodertappen.

Vad hjälper för att hantera smärtan?

– Allt kan egentligen hjälpa. Tycker du om yoga eller självhypnos sedan tidigare, kommer det att funka. Det vi framför allt vill åstadkomma på förlossningen är att du ska känna dig lugn och trygg. Att rädsla och stress ska vara så långt borta som möjligt. Därför pratar vi mycket om andning och avslappning. Är du avslappnad och jobbar med andningen är det väldigt svårt att att vara stressad och rädd.

Johanna tillägger:

– Sen kommer det att pendla, du kommer inte kunna sitta i någon yogaställning och andas ut en bebis. Du kommer också komma till en punkt i förlossningen när det är som mest intensivt och du ångrar dig. Där du tycker att det här med att föda barn är en skitdålig idé. Alla gör det. Därmed inte sagt att du inte kommer klara det här. För det gör du och du kommer över det. Just där och då kommer det vara svårt att komma ihåg hur du ska yogaandas eller vad det är. Men har du en partner eller annan stödperson under förlossningen som är lite insatt i det du har hållit på med innan och som vet vad som funkar för dig kommer det hjälpa dig.

Innan förlossningen, fråga dig själv: 

  • Vad är mina starka sidor? 
  • Vad är jag bra på? 
  • Vad kan jag behöva påminnas om under förlossningen? 
  • Hur brukar jag klara av de här sakerna som ändå är jobbiga? Du har förmodligen redan strategier du använder dig av! 
  • Vad är mina fallgropar? När kommer jag in i tankebanor som inte hjälper mig? Vad kan vi göra för att bryta det? 

Är “att föda barn som att springa ett maraton”?  

Johanna: 

– Tja, ett maraton kan du kliva av. Det kan du inte vid en förlossning. Där är du med hela vägen. Det kan kännas skrämmande, men jag brukar säga att du ska hämta kraft från det: Du kommer fixa det! Du har inget val. Du kommer vara med tills den här bebisen är ute – och du kommer få träffa din bebis. På ett eller annat sätt kommer bebisen komma ut. Försök hämta kraft och mod i det.