✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept
Familj

Barn med svinkoppor? Farmaceuten om behandling och symtom

Niki MiglisFarmaceut
02 november 2023

Artikeln är skriven av en av våra farmaceuter, läs mer om våra farmaceuter här. Artikeln berör receptfria läkemedel. Läs bipacksedel noga före användning.

Svinkoppor hos barn smittar lätt. Väldigt lätt! Det ger utslag, blåsor och sår på huden som kan svida och klia på småttingar. Lyckligtvis räcker det oftast att behandla barns svinkoppor hemma. Men hur gör man? Vår farmaceut Niki guidar! 

Snabbt om svinkoppor hos barn

Symtom: Utslag, blåsor och gyllene sårskorpor. Ofta kring mun och näsa. 

Behandling: Du kan behandla hemma genom tvätt och receptfria läkemedel. Ibland behövs antibiotika.

Stanna hemma: Små barn stannar hemma tills utslagen torkat helt. Skolbarn kan gå tillbaka tidigare.

Hur vet jag om mitt barn har svinkoppor?

Det är vanligast att barn under 6 år får svinkoppor. I början ser svinkopporna ut som ett eller flera små utslag. De dyker oftast upp på huden runt munnen eller näsan, men kan även finnas någon annanstans på kroppen. Utslagen övergår sedan till vätskefyllda blåsor, som slutligen blir till kletiga sår eller gyllene skorpor, som är karakteristiska för svinkoppor. Dessutom kan svinkoppor klia och svida!

Symtom på svinkoppor

  • Utslag eller prickar på huden.
  • Utslagen blir till vätskefyllda blåsor. 
  • Blåsorna blir till gyllene sårskorpor på huden. 
  • Huden runt svinkopporna kan rodna, men det syns mest på ljus hud.
  • Nya utslag och blåsor uppstår ofta intill de första.
  • Svinkopporna kan klia och svida.

Har du koll på att… Svinkoppor heter impetigo på läkarspråk!

Farmaceuten guidar: Behandla svinkoppor hemma

Även om det kan vara besvärligt med svinkoppor kan det vara skönt att veta att de oftast går att behandla hemma genom att tvätta utslagen. Då brukar svinkopporna försvinna inom några veckor. Det går alltså inte att bli av med svinkoppor snabbt, utan det krävs oftast lite tålamod. Såhär behandlar du svinkoppor hemma!

1.Tvätta svinkopporna

Mild flytande tvål och vatten är dina bästa vänner när ett barn fått svinkoppor. Tvätta utslagen noggrant med tvål och vatten både morgon och kväll. Använd gärna engångshandskar under hela behandlingen. Fortsätt tvätta två gånger om dagen tills såren torkar ut och försvinner.

2.Ta bort sårskorporna

När du tvättar utslagen är det bra att ta bort sårskorporna också. Om de är envisa kan du lägga på en ljummen, blöt kompress en stund för att luckra upp dem.

3.Badda torrt med papper

Använd ett mjukt papper för att badda huden torr och släng pappret direkt när du är klar. Undvik att använda handdukar eftersom bakterierna kan fastna i tyget.

4.Receptfria läkemedel om det behövs

Du kan också testa att badda svinkopporna med receptfri klorhexidinlösning några gånger om dagen, det motar bort bakterier och kan hjälpa såret att läka. Det finns även receptfritt läkemedel mot svinkoppor, det är en form av kräm som innehåller bakteriedödande väteperoxid, som smörjs på rengjord och torr hud några gånger om dagen.

5.När är det läge att söka vård?

Oftast läker svinkoppor ut inom några veckor. Men ibland kan det behövas behandling med antibiotika. Sök vård om ditt barns sår inte läkt efter 1 vecka eller om ditt barn har svinkoppor och feber samtidigt. Sök även vård om svinkopporna sitter på ett stort hudområde eller om utslagen blir fler och sprider sig över kroppen.

Hur smittar barns svinkoppor?

Svinkoppor smittar dessvärre lätt. Besvären beror nämligen på bakterier (streptokocker eller stafylokocker) som skapar en infektion i kroppen. Svinkoppor smittar så länge såren vätskar eller är fuktiga, och smitta kan till exempel spridas genom: 

  • Hudkontakt med någon som har svinkoppor. Barn smittar ofta varandra eftersom de leker tätt ihop. 
  • Föremål som en person med svinkoppor tagit i. Till exempel leksaker eller dörrhandtag. 
  • Badvatten som en person med svinkoppor suttit i. 

Kan barn gå till förskolan med svinkoppor?

Nej, om du har ett litet barn med svinkoppor är det faktiskt läge att stanna hemma från förskolan eftersom bakterierna sprids så lätt. När ditt barn inte längre får nya svinkoppor och såren är helt torra kan ditt barn gå tillbaka till förskolan  igen.

Äldre barn som klarar av tvätta händerna noga kan gå tillbaka till skolan även om såren är fuktiga. Men skippa idrott, hemkunskap och bad där smittorisken är högre. 

Kan barn smitta vuxna med svinkoppor? 

Ja, barn kan (tyvärr!) smitta vuxna med svinkoppor, men det är inte lika vanligt.

Så minskar du risken för att svinkoppor smittar

Det finns flera knep att ta till för minska risken att svinkoppor smittar. Här är några:

  • Tvätta händerna ofta! Det gäller både barn med svinkoppor och andra i familjen. 
  • Använd gärna engångshandskar, och tvätta händerna noga med tvål och vatten efter att du har behandlat eller rört svinkoppor.
  • Skippa gemensamma handdukar eftersom bakterierna kan sätta sig i dem. Använd papper istället! 
  • Torka av ytor som barn med svinkoppor rört vid. Allt från dörrhandtag till leksaker. 
  • Byt barnets kläder och sängkläder varje dag. Tvätta i 60 grader för att bli av med bacillerna. 
  • Klipp naglarna på ditt barn, då blir det lättare att hålla bra handhygien. 
  • Lär ditt barn att inte klia eller pilla på svinkopporna. 

Skillnad på höstblåsor och svinkoppor

Funderar du på om ditt barn har svinkoppor eller höstblåsor? Symtomen liknar varandra, men det finns saker som skiljer besvären åt. Även om höstblåsor också orsakar blåsor och sår, så brukar höstblåsorna inte ge samma kletiga och gyllenbruna sårskorpa som svinkoppor. Höstblåsor är dessutom vanligast inuti munnen (även om det också kan ge utslag på kroppen).