Fakta om getingstick – vanliga symtom och hur du lindrar sticket

getingstick

Getingstick gör ont som tusan. Dessvärre är de också lååångt ifrån ovanliga i sommartider. Getingarna dras till allt från mat och dryck till klädsel och lukt. De blir också mer aggressiva av plötsliga rörelser... Lyckligtvis hör allergiska reaktioner till följd av ett getingstick till ovanligheterna. Men! Det är ändå bra att veta när det är dags att söka vård för getingstick. 

Här läser du mer om getingstick. Allt ifrån symtom, till lindring och förebyggande tips.

Symtom vid getingstick (så vet du att du blivit stucken av en geting!)

Det typiska symtomet vid ett getingstick är en intensiv och pulserande smärta i området där du blivit stucken. Även rodnad och svullnad brukar uppstå. Symtomen ökar något under det första dygnet för att sedan börja avta.

Ibland kan gadden sitta kvar. Då kan det vara bra att skrapa med till exempel en nagel eller en matkniv kring getingsticket. Den kan nämligen tillföra mer gift som förvärrar symtomen. 

Symtom för getingstick i korthet

  • Intensiv och pulserande smärta runt getingsticket
  • Rodnad och svullnad runt getingsticket 

Flera getingstick på en gång

Ibland kan du ha sådan otur att du får flera getingstick på en gång. Detta brukar leda till en kraftigare reaktion. Det blir då ännu viktigare att hålla koll på att du inte får en allergisk reaktion. Om du får flera stick på samma gång bör du söka vård för att försäkra dig att allt gått bra!

Getingstick hos barn

Det är givetvis nervöst när ett barn blir stucket av en geting särskilt om det är första gången. Men egentligen är det inte så annorlunda än när det drabbar en vuxen. Precis som i andra fall gäller det att få bort gadden, lindra och titta efter tecken på allergiska reaktioner. Även om ett tidigare getingstick inte lett till en överreaktion är det viktigt att se att nästa inte heller gör det.

getingstick

Behandling – att lindra getingstick

Det finns flera olika sätt att lindra ett getingstick:

Här hittar du mer produkter som lindrar efter ett bett eller stick! 

Obs! Rådgör med en läkare innan du använder Xylocain på barn under 18 månader och hydrokortison på barn under 2 år. Undvik att klia – det förlänger läkningsperioden samtidigt som du riskerar att få infektioner i bettet. Ett sätt att göra det svårt att klia sticket är att sätta ett plåster över området.

Svullnad i flera dagar efter getingstick

Har du en svullnad från getingsticket som inte försvinner? Oftast räcker det att vänta några dagar och lindra sticket. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på att svullnaden inte ökar. Om svullnaden blir kraftigare efter några dagar kan du behöva söka vård för att vara säker på att du inte fått en allergisk reaktion.

Hur förebygger jag getingstick?

Det går inte att komma ifrån att det finns getingar. Men det finns faktiskt några saker du kan göra för att förebygga getingstick... 

getingstickFörsök hålla dig lugn i närheten av en geting.

Låt bli att göra plötsliga rörelser eller att vifta mot dem. Detta gör bara getingarna mer aggressiva och ökar risken för att du blir stucken. Gör tvärtom istället! Flytta dig från getingarna lugnt och metodiskt. Då har de ingen anledning att följa efter dig.

getingstick

Undvik färgglada kläder!

Likt många andra insekter gillar getingar ljusa och kraftiga färger. Det kan alltså vara bra att hoppa över blommiga mönster och annat som kan dra dem till sig.

getingstick

Håll koll på mat och dryck.

Lämna inte flaskor eller burkar med dryck öppnade och obevakade om du ska fortsätta dricka. Getingar gillar nämligen att krypa ner i burkar! Om det är möjligt är det också bra att täcka över mat och dryck som dukats fram. Då lockar den inte till sig getingar.

När är det läge att söka vård efter ett getingstick?

De allra flesta getingsticken är ofarliga och går över på egen hand (även om de gör fruktansvärt ont!). Det finns några undantagsfall, det vill säga när du bör söka vård:

  • Om du är allergisk. Glöm inte att även ta dina ordinerade mediciner direkt efter sticket.
  • Om du får många stick på samma gång.
  • Om du blivit stucken i munnen.
  • Om svullnaden, rodnaden och smärtan kring sticket ökar och blir kraftig efter några dagar. 

Ta hand om dig!


myggbett

Granskad av: Michaela Skog, Farmaceut, michaela.skog@apohem.se
Publicerad: 11 september 2020
Källa: Vårdguiden


Fler tips och råd