✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept
Sjukdomar & besvär

Såhär tolkar och räknar du ut din menscykel

Sanne LundbladKomplementär Hormonterapeut
12 mars 2021

Artikeln är ett samarbete med Sanne Lundblad, läs mer om våra experter här.

Blir du alltid förvånad när din mens kommer? Eller inser du först i efterhand att du var nere för att du hade PMS? Det säger sig självt, för att må bättre genom din menscykel behöver du lära känna din ägglossning och de olika stadierna i cykeln. Här förklarar hormonterapeuten Sanne Lundblad allt om menscykeln. 

Menscykeln påverkar ditt mående

Det är viktigt att förstå hur mycket menscykeln faktiskt påverkar kroppen, humöret och det psykiska måendet – hormonerna hänger ihop med hjärnkemin! Eftersom könshormonerna svänger under de olika stadierna i menscykeln, kan både din sinnesstämning och din kropp kännas annorlunda. Det ska naturligtvis inte vara så kraftiga förändringar att det påverkar ditt liv allt för mycket, men genom att förstå din menscykel har du en nyckel till att må bättre och verkligen förstå din kropp och ditt mående.

Menscykeln

Perioden mellan din mens första dag och nästa mens första dag kallas menscykel. Menscykeln varar mellan 21–35 dagar.

1.Mens 

Mensen är starten på en ny cykel och uppstår när ett ägg inte blir befruktat. Då stöts ägget och livmoderslemhinnan ut tillsammans med blod från stället där slemhinnan suttit fast. Mensen varar mellan 2-7 dagar.

2.Den follikulära fasen

Den follikulära fasen kan vara i allt mellan 7-21 dagar beroende på hur lång cykel du har. Vid den här tidpunkten förbereder livmodern för att ta emot ett befruktat ägg och östrogen är det dominerande hormonet. I denna fas känner du dig ofta glad och motiverad, då effekten av signalsubstanserna serotonin och dopamin påverkas av östrogen.

3.Ägglossning

Ägglossningen kommer omkring två veckor innan nästa mens och varar i en dag, sedan påbörjas progeseteronfasen. Det är också en av de starkaste indikatorer på var du är i menscykeln för att du får mer sexlust och känner dig sexigare vid ägglossning.

4.Den luteala fasen

Den luteala fasen varar i ungefär 10-16 dagar och domineras vanligtvis av hormonet progesteron. Progesteron påverkar signalsubstansen GABA som normalt sett gör att du känner dig lugn och sover gott. Eftersom östrogen ofta är lågt i denna fas, påverkas signalsubstanser serotonin samt dopamin som kan göra att du känner dig lättretad, får ångest och mindre sexlust. Lågt serotonin gör dig också mindre social och mer benägen till att dra dig undan. 

Anpassa vardagen efter din menscykel

I starten av cykeln (den follikulära fasen) är östrogen högt och därmed också serotonin och dopamin. Det gör dig mer alert och social. Tiden innan ägglossning kan därför vara perfekt att dra nytta av din extroverta och mer utåtriktade sida!

Efter ägglossningen blir många kvinnor istället trötta och drar sig helst undan. Egentligen är det inte konstigt – för att skydda en potentiell graviditet mot för hög stressnivå (kortisol), drar kvinnor sig därför ofta omedvetet undan yttre stimulanser. Hormonet progesteron som dominerar den sista delen av cykeln hänger också tätt ihop med signalsubstansen GABA som gör dig mer avslappnad och seg. Så om du förväntar dig att ha samma energi och kunna prestera lika högt i slutet av cykeln, riskerar du att bli besviken. Lyssna på din kropp! 

Hur vet jag var jag är i menscykeln?

Ett bra sätt att ta reda på var du är i menscykeln är genom att observera förändringarna i dina flytningar. Mensen är starten på menscykeln. Efter mens kan slidan kännas torr på grund av lågt östrogen och därmed minskad mängd sekret. Allt eftersom östrogen stiger i cykeln, förändras även flytningarnas konsistens. Precis innan ägglossning är östrogen som högst och sekretet ofta genomskinligt, äggviteliknande och halkigt. Sekretet kan nästan te sig som trådar. Detta kallas "fertilt sekret" och ger slidan den perfekta miljön för spermier. För att lära dig mer om detta, sök på Billingmetoden eller Justissemetoden á la Jenny Koos.