- Hem
- Magazine
- Sjukdomar & besvär
- Allt om kikhosta hos barn – farmaceuten guidar
Allt om kikhosta hos barn – farmaceuten guidar
Artikeln är skriven av Shanna Jalal, farmaceut, läs mer om våra farmaceuter här. Artikeln berör receptfria läkemedel. Läs bipacksedel noga före användning. Artikeln berör kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. Artikeln berör medicintekniska produkter, läs bruksanvisning noga innan användning.
Kikhosta hos barn kan bli en långdragen historia. Här får du veta allt om kikhosta hos barn – symtom, när du ska söka vård, och vad du kan göra själv för att underlätta sjukdomsförloppet. Farmaceuten guidar!
Först och främst, vad är kikhosta?
Kikhosta smyger sig ofta på med milda förkylningssymtom, som rinnande näsa, lätt hosta och feber. Men låt dig inte luras! Efter en till två veckor utvecklas hostan till att bli betydligt värre, med kraftiga hostattacker som kan vara riktigt besvärliga.
Hur låter kikhosta?
Det är vanligt att barn som drabbas av kikhosta hostar så mycket att de får svårt att andas. När barnet drar in luft under hostattackerna hörs ett väsande eller pipande ljud (som kallas för kikning). Kikhosta är smittsam. Hostan är jobbig och utmattande men är för de flesta barn ofarlig.
Symtom på kikhosta hos barn
- Det börjar med vanliga förkylningssymtom: snuva, lite hosta och ibland feber.
- Efter 1-2 veckor: kraftig hosta och intensiva hostattacker.
- Barnet kan bli röd-blå i ansiktet under hostattackerna.
- Ett väsande/pipande ljud (kikningar) hörs när barnet drar in luft under hostattackerna.
- Efter intensiva hostattacker kan barnet kräkas och det kan komma mycket slem.
- Det är vanligt att hostattackerna kommer på natten när barnet ligger ner.
Har du koll på…att kikhosta hör till de så kallade barnsjukdomarna? Barn och gravida rekommenderas därför vaccination mot kikhosta.
Vem kan få kikhosta?
Både vuxna och barn kan få kikhosta, men personer som är ovaccinerade och barn som är yngre än 6 månader har lättare att drabbas. Vuxna som är ovaccinerade kan få samma symtom som barn. Oftast får vuxna lindrigare besvär. Även äldre barn och vuxna som sedan tidigare är vaccinerade, eller som tidigare har haft kikhosta, kan få kikhosta (då vaccinet avtar med tiden) men då brukar symtomen bli lindrigare.
För små barn kan kikhosta bli allvarlig
Kikhosta kan bli allvarlig (och ibland livshotande) för barn som är yngre än 6 månader och inte har fullt skydd av vaccinet. Barn som är yngre än tre månader och inte har fått sin första dos vaccin är dessutom extra utsatta.
Hur länge kan kikhosta pågå?
Hostattackerna kan pågå i 3-8 veckor, men det kan ta upp till 10-12 veckor att bli helt frisk.
Vad orsakar kikhosta?
Kikhosta orsakas av bakterien (Bordetella pertussis) och sprids genom droppsmitta, det betyder att bakterien överförs när en smittad person hostar eller nyser. Små droppar med bakterier hamnar i luften och kan inandas av andra.
Kikhosta är mest smittsam i början
Det är också viktigt att känna till att kikhosta är mest smittsam i början (under de första två veckorna), innan de värsta symtomen bryter ut. Därför är det lätt att sprida smittan vidare utan att man vet att det rör sig om just kikhosta. Det är viktigt att vara försiktig om någon i närheten har symtom på kikhosta, särskilt omkring små barn och andra som ännu inte är vaccinerade. Oftast är det faktiskt vuxna som är ovetandes om att de har kikhosta, som smittar små barn.
När ska jag söka vård för kikhosta hos barn?
Om ditt barn misstänks ha kikhosta är det viktigt att ta kontakt med vården. Läkare kan bekräfta diagnosen genom ett prov och ibland behövs antibiotika för att minska smittorisken, särskilt om barnet är i ett tidigt skede av sjukdomen.
Kontakta en vårdcentral så snart som möjligt om du eller ditt barn har följande besvär:
- Du misstänker att ditt barn eller du som vuxen har kikhosta.
- Ditt barn eller du som vuxen har haft hosta i mer än tre veckor utan att hostan verkar avta.
Om något av följande stämmer, kontakta en vårdcentral eller jourmottagning:
- Ditt barn är yngre än 1 år och har utsatts för kikhostesmitta.
- Du som vuxen har haft hosta i två veckor eller mer och umgås nära barn som är yngre än 1 år.
- Du är gravid efter vecka 27 och har haft hosta i två veckor eller mer.
- Du som vuxen eller ditt barn har kikhosta och symtomen förändras, exempelvis att du eller barnet får mer feber eller ont på ett nytt ställe. Det kan innebära att du eller barnet har fått en följdsjukdom.
Behöver du sjukvårdsrådgivning? Du kan alltid ringa 1177 för att få hjälp med att bedöma symtom och få information om var du kan söka vård.
Sök genast vård på en akutmottagning om:
- Ditt barn är yngre än sex månader och har hosta med kikningar. Samma sak gäller för barn med vissa kroniska sjukdomar som har hosta med kikningar (exempelvis barn med nedsatt immunförsvar och barn med astma).
Hur behandlas kikhosta?
Det finns inget läkemedel som kan bota kikhosta, utan det läker ut av sig själv. Däremot kan sjukdomen lindras med antibiotika under den första veckan av kikningar. Det kan även göra risken att smitta andra mindre. Antibiotika kan dock inte göra mycket för att lindra hostattackerna när de väl har tagit fart, men om det finns barn yngre än 1 år i familjen brukar antibiotika ändå skrivas ut för att minska smittorisken.
Hostdämpande brukar inte rekommenderas vid kikhosta då slem hjälper kroppen att transportera bort slemmet och minskar risken för ytterligare infektioner. Därför bör inte hostan dämpas i onödan.
Hur länge smittar kikhosta?
Kikhosta är som mest smittsam under de första två veckorna innan kikningarna har börjat hos barn. Om antibiotikabehandling sätts in tidigt, kan smittorisken minska, men utan behandling kan kikhosta vara smittsam i upp till sex veckor.
Går det att skydda sig mot kikhosta?
Såhär kan du minska risken för att ditt barn eller du ska smittas av kikhosta:
- Vaccinera dig och ditt barn mot kikhosta. Vaccination är det mest effektiva skyddet.
- Tvätta händerna ofta.
- Undvika att låta små barn träffa personer utanför familjen som har hosta eller symtom på luftvägsinfektion.
När vaccineras barn mot kikhosta?
Vaccination mot kikhosta ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet, som erbjuder alla barn skydd mot 11 sjukdomar (däribland kikhosta). Den första vaccinationsdosen mot kikhosta får barn vid 3 månaders ålder, och därefter ges påfyllnadsdoser när barnet är 5 månader, 12 månader, 5 år och till sist i årskurs 8-9.
Varför rekommenderas gravida att vaccinera sig mot kikhosta?
Gravida rekommenderas att vaccinera sig mot kikhosta för att skydda det nyfödda barnet fram tills att barnet får sin första vaccinationsdos. När mamman får vaccination mot kikhosta ger detta högre nivåer av antikroppar som förs över till barnet via mamman, vilket ger barnet ett skydd mot kikhosta den första tiden.
Kan äldre barn få kikhosta?
Tre vaccindoser skyddar 80-85 procent mot kikhosta. Skyddet är dock inte långvarigt och effekten avtar gradvis efter ungefär 5 år. Därför rekommenderas påfyllnadsdoser när barnet är 5 år, och i årskurs 8-9. Äldre barn och även vuxna kan därmed få kikhosta senare i livet, men symtomen blir då ofta lindrigare. Om du har haft kikhosta blir du immun i ungefär 15 år.
Farmaceutens tips vid kikhosta hos barn – det kan du göra själv
Så om kikhostan trots allt kommer på besök, finns det något man kan göra själv för att underlätta kikhosta hos barn? Här följer några bra tips:
Höj huvudändan på barnets säng genom att lägga ett par extra kuddar under huvudkudden. Då får ditt barn en mer upprätt position, vilket kan underlätta andningen. Hostattackerna kommer ofta på natten när barnet ligger ner.
Vissa kan må bättre om sovrummet är svalt.
Erbjud vatten eller annan dryck ofta för att undvika uttorkning. Både varm och kall dryck kan göra slemmet lättare att hosta upp. Undvik komjölk som kan ge ökad slembildning.
Vid intensiva hostattacker kan barnet hosta upp mycket slem och ibland även kräkas, då är det bra att ha en hink nära till hands.
Om barnet orkar, går det bra att vara ute. Men se till att barnet inte riskerar att smitta någon.
När barn har kikhosta är det vanligt att de tappar aptiten. Låt barnet äta vad han eller hon är sugen på. Det viktiga är att barnet äter.
Bra att ha i lilla apoteket
Febertermometer för barn, vätskersättning för barn, febernedsättande för barn och något lenande för halsen är bra att hemma i lilla apoteket om kikhostan kommer på besök. Kom ihåg att läsa bipacksedeln noga före användning, för att säkerställa att ålder, dosering och användning blir rätt.
Braun
ThermoScan 3 IRT3030WE