- Hem
- Magazine
- Sjukdomar & besvär
- Ont i knäna? Så här förebygger du din ledvärk
Ont i knäna? Så här förebygger du din ledvärk
Artikeln är skriven av en av våra farmaceuter, läs mer om våra farmaceuter här.
Värk i lederna är en naturlig del av åldrandet. Det är också vanligt vid överbelastning av muskler och leder. Ledvärk är ofarligt, men såklart jobbigt och inget du ska behöva dras med. Som tur är finns det ett par saker du själv kan göra för att förebygga din ledvärk. Träning är ett exempel! Här får du all fakta om ledvärk, vilka symtomen är och hur du behandlar.
Ledvärk är (oftast) inte farligt
Har du ont i höfterna? Du är inte ensam. Många har problem med ont i lederna. Allra vanligast är att du får ledvärk i händerna, höfterna, knäna och tårna. Oftast är ledvärken helt ofarlig och går över på egen hand.
Varför får jag ledvärk?
Ledvärk beror på en rad olika saker. När du blir äldre är det många gånger en del av åldrandet. Men det kan också vara artros, som är den vanligaste orsaken till återkommande värk i dina leder.
Har du koll på att… Om du länge haft problem med ont i lederna kan det vara ett tecken på sjukdomen ledgångsreumatism.
Överbelastning kan också orsaka ledvärk
När din ledvärk inte beror på en sjukdom handlar det ofta om en överbelastning. Dina muskler och leder överbelastas genom exempelvis tunga lyft eller en dålig arbetsställning.
Andra orsaker till ledvärk:
- Gikt eller pseudogikt
- Inflammatoriska systemsjukdomar
- Infektion som exempelvis en förkylning
Ledvärk i händer och fingrar
I takt med att du blir äldre blir det vanligare med värk i händer och fingrar. Lederna går igenom mycket slitage genom åren. De böjs konstant när de används för att greppa saker i vardagen. Även klimatet (från värme till kyla) kan slita på dina leder över tid.
Svullna fingrar beror ofta på överansträngning
Ibland svullnar eller domnar fingrarna. Det kan hända utan orsak, men det kan också bero på en överansträngning. Om besvären består eller ökar kan det bero på en ledsjukdom.
Symtom på ledvärk
Ledvärk visar sig genom flera olika symtom, men de allra vanligaste är att lederna...
- Känns stela
- Gör ont när du rör på dig
- Svullnar
- Känns varma
Hur behandlas ledvärk?
Vad som styr hur ledvärken behandlas är den underliggande orsaken till varför det gör ont. Exempel på behandlingar är antingen medicin, fysioterapi eller träning. Ibland i kombination med varandra. Men för vissa räcker det med att bara vila!
Har du koll på… Att det finns ett resebidrag för reumatiker, eftersom värme är bra för ledvärk.
Lindrar mot ledsmärta
Vid tillfälliga besvär kan du lindra ledvärken med värktabletter. Det finns också gel och krämer som lindrar lokal smärta. Vid kraftig eller långvarig smärta gör du bäst i att gå till din läkare för hjälp.
Om din ledvärk beror på en virusinfektion (som en förkylning) går den över av sig själv. Då kan du inte göra annat än att lindra symtomen tills de försvinner.
Såhär förebygger du ledvärk
Fysisk aktivitet är ett bra sätt att motverka alla typer av ledvärk. En bra träningsrutin är alltså förebyggande mot ledvärk. Personer som tränar har därför mindre ledvärk!
Fysisk aktivitet kan också göra att du får kontroll över din vikt. Och några kilo mindre minskar belastningen på lederna. Detta har särskild betydelse för ledvärk i till exempel höfter, knän och fotleder.
Ledvärk blir ofta bättre av ett värmeomslag eller ett varmt klimat. Många som lider av ledsmärta har därför mindre besvär på sommaren.
När är det läge att söka vård?
Om din ledvärk återkommer, inte går över av sig själv eller om du har svåra besvär med smärtan i dina leder ska du söka vård för din ledvärk. Ring till 1177 vårdguiden och beskriv dina symtom så får du bra vägledning.
Sök vård genast om något av det här stämmer:
- Du känner dig sjuk eller har feber samtidigt som en led svullnar upp plöstsligt.
- Du får väldigt ont, blir röd och svullen i en större led. Till exempel armbågen, axeln, knäleden eller fotleden.
- Ditt barn (eller någon annan i din närhet) kan inte stödja på ett ben, eller vill inte röra på sitt ben eller arm.