- Hem
- Magazine
- Sjukdomar & besvär
- Öroninflammation – symtom och lindring för barn och vuxna
Öroninflammation – symtom och lindring för barn och vuxna
Granskad av Niki Miglis, farmaceut, läs mer om våra farmaceuter här. Den här artikeln berör CE-märka medicintekniska produkter, läs bruksanvisning noga före användning. Artikeln berör även receptfria läkemedel, läs bipacksedel noga före användning och ge aldrig barn under 6 månader någon form av läkemedel innan du konsulterat vården.
Öroninflammation hos barn och vuxna kan göra riktigt ont – oavsett ålder. Men hur är det nu, kräver öroninflammation någon behandling? Och hur lätt smittar öroninflammation hos barn och vuxna? Här får du koll på allt från symtom till behandling av öroninflammation.
Hur vet man om man har öroninflammation?
Ont i örat? Det kan vara tecken på öroninflammation. När du eller ditt barn har öroninflammation blir trumhinnan svullen och röd, och det byggs på var bakom den – det är därför det kan göra så ont. Men har du koll på att symtomen för öroninflammation kan skilja sig lite mellan barn och vuxna? Här är symtomen för öroninflammation som är bra att ha koll på.
Vanliga symtom på öroninflammation
- Ont i örat. Värken brukar börja plötsligt och det kan göra mer ont när du ligger ner.
- Känsla av lock i örat.
- Sämre hörsel än vanligt.
- Feber.
- Det kan rinna var ur hörselgången om trumhinnan spruckit.
Symtom på öroninflammation hos barn över 1 år
Förutom de vanliga symtomen på öroninflammation kan barn över 1 år få andra symtom:
- Svårt att sova.
- Svårt att äta.
- Irritation, utan feber.
Symtom på öroninflammation hos barn under 1 år
- Väldigt ont i örat.
- Feber.
Varför får man öroninflammation som barn eller vuxen?
Öroninflammation kommer ofta hand i hand med en förkylning (som du kanske märkt). Dubbel otur med andra ord! Det beror på att förkylningsvirus gör det svårare för slemhinnan i örat att försvara sig mot bakterier, och vips kan bakterierna bli till en infektion i örat. Då har du eller ditt barn fått en öroninflammation.
Smittar öroninflammation hos barn och vuxna?
Öroninflammation hos både barn och vuxna orsakas av bakterier som inte brukar smitta. Men öroninflammation kommer som sagt ofta ihop med en förkylning, och förkylningsviruset i sig smittar lätt även om det inte behöver medföra öroninflammation.
Barn som har haft öroninflammation kan gå tillbaka till skola eller förskola när de varit utan besvär och feber i minst ett dygn.
Har du koll på… Att de allra flesta barn får öroninflammation någon gång – och att det är ett återkommande öronbesvär hos en del barn. Det genetiska lotteriet kan påverka, vissa personer har tyvärr större risk att få öroninflammation än andra.
Hur kan man lindra besvären vid öroninflammation?
Du som någon gång haft öroninflammation vet hur ont det kan göra. Här är några tips på hur du kan testa att lindra besvären.
Håll huvudet högt
Om du har öroninflammation kan det göra mer ont när du ligger ner. Ett tips för både vuxna och barn med öroninflammation är att hålla huvudet högt, då minskar svullnaden i både öron och näsa. Bulla gärna upp med extra kuddar inför natten.
Testa koksaltlösning i näsan
Det kan kännas skönt att spraya eller skölja näsan med koksaltlösning. Det finns nässpray och näsdroppar med koksalt för såväl vuxna som barn.
Nässpray kan kännas skönt
Eftersom öroninflammation ofta kommer ihop med en förkylning som påverkar slemhinnan i både näsa och öra kan det kännas skönt med avsvällande nässpray, även om det inte botar öroninflammationen hos vare sig barn eller vuxna. Men kom ihåg att kika på åldersgränsen på förpackningen innan du ger nässpray till barn.
Smärtlindring vid öronvärk
Det finns receptfria värktabletter som kan hjälpa vid öronvärk. Men kom ihåg att kontrollera åldersgränsen på förpackningen noga och konsultera alltid 1177 innan du ger barn under 6 månader någon form av läkemedel. Generellt gäller det här:
- Barn som är minst 3 månader kan få paracetamol.
- Barn som är minst 6 månader kan få ibuprofen.
Det finns också örondroppar med lokalbedövande effekt som även kan minska svullnaden i örat. De kan oftast användas från 6 månaders ålder, men läs alltid bipacksedeln innan användning.
Behöver öroninflammation behandling med antibiotika?
Som tur är läker ett barns öroninflammation oftast ut av sig själv på några dagar, utan antibiotika. Men ibland kan öroninflammation hos barn behöva behandlas, därför är det bra att ha koll på när du bör söka vård. I de här fallen brukar öroninflammation behöva behandling med antibiotika:
- Om barnet är yngre än 1 år.
- Om barnet är yngre än 2 år och har öroninflammation i båda öronen.
- Om du är vuxen eller barn över 12 år.
- Om trumhinnan spruckit.
När är det dags att söka vård?
Kontakta vården om ditt barn eller du har minst ett av de här symtomen:
- Ont i örat och feber.
- Ont i örat i över 24 timmar.
- Vätska som rinner ur örat.
- Öronvärk eller rinnande öra i 2-3 dygn efter att en läkare har gjort en bedömning.
- Besvären förvärras efter en läkarundersökning.
- Om du har kvar lock för örat, försämrad hörsel, pip eller ringningar i öronen 3-4 veckor efter att du hade öroninflammation.
Sök vård direkt på vårdcentral, jouröppen mottagning eller akutmottagning om du eller ditt barn har minst ett av de här symtomen:
- Ont i örat och är stel i nacken, trött och illamående.
- Ont i örat, sjukdomskänsla och hög feber.
- Svullen och röd bakom örat, och örat buktar ut.