Därför är ekologiska, fysikaliska solskydd ett bra val
Artikeln är skriven av en av våra hudterapeuter, läs mer om våra hudterapeuter och experter här.
Att du ska använda solskydd är det ingen fråga om. Men vilket? Handlar det bara om tillräckligt hög SPF? Här är varför du borde prova ett ekologiskt, fysikaliskt solskydd.
Vad är ens solskydd?
Det finns flera typer av solskydd. Det de flesta känner till är ”kemiskt solskydd" (kallas även syntetiskt solskydd eller organiskt solskydd). Att kalla något kemiskt är dock inte helt korrekt, eftersom allt tekniskt sett består av olika typer av kemiska sammansättningar. Ska man vara helt korrekt, heter det UV-filter och inte solskydd.
Kemiskt solskydd absorberar och omvandlar solstrålningen
Kemiskt solskydd eller kemiskt UV-filter består av många olika typer av filter som skyddar mot antingen UVA, UVB eller både och. De fungerar på så vis att de absorberar solens UV-strålar och ger på så vis ett skydd. För kemiska solskydd tar det ungefär 20 minuter innan de ger ett skydd, därför ska kemiskt solskydd appliceras i god tid innan du vistas i solen.
Fysikaliskt solskydd reflekterar solen
Den andra typen av UV-filter är det fysikaliska filtret, också kallat mineralfilter. Det består av zinkoxid och/eller titaniumdioxid. Dessa oxider är mineraler, därav namnet ”mineralfilter”. Det skyddar både mot UVA och UVB-strålning. Fysikaliska solskydd lägger sig som ett lager utanpå huden, och reflekterar solens strålning så att de inte kan tränga in i huden. Du känner säkert igen den där vita skyddande hinnan du ibland får av de fysikaliska solskydden. En fördel med fysikaliskt solskydd är att de ger skydd direkt.
Hur ska jag tänka kring nanopartiklar i solskydd?
Nanopartiklar är precis som namnet avslöjar, pyttesmå partiklar. Dessa används bland annat i fysikaliska filter för att göra partiklarna så små att de inte lämnar någon vit hinna på huden. Huruvida nanopartiklar har negativa hälsoeffekter är omdiskuterat. En sak är säker, och det är att det behövs mer forskning här. Om en produkt innehåller nanopartiklar, redovisas det alltid med "nano" i i innehållsförteckningen.
5 anledningar att prova ekologiska och fysikaliska solskydd
Ekologiska solskydd har ofta ett bra helhetsgrepp kring deras miljöpåverkan och ett miljötänk även när det gäller förpackningar och transport.
Fysikaliska solskydd är ofta ett bra val för känslig hud.
Solskydd med fysikaliska UV-filter som bildar en vit hinna på huden är ett praktiskt val till barn. Den vita hinnan gör det nämligen enkelt att se var solskyddet har applicerats, och var återapplicering behövs.
Om du vill ha ett solskydd vars UV-skydd verkar direkt, så är fysikaliska solskydd ett bra val.
Oxybenzone och octinoxate är kemiska UV-filter som finns i vissa kemiska solskydd, och som de senaste åren uppmärksammats som potentiellt skadliga för korallrev. Om du vill undvika dessa UV-filter, är fysikaliska solskydd ett bra val.
Fysikaliska solskydd
Eco Cosmetics
Sun Milk SPF50 Sensitive 75 ml
Bioregena
Sunlotion Face & Body SPF 30 90ml
Bioregena
Suncream SPF 50 90ml
Bioregena
Sun Facebalm SPF 50+ 40ml