Hudterapeuten: Så väljer du solskydd till bebis och barn
Solskydd är något av en djungel – och ännu värre är det när det gäller solskydd för bebisar och barn! Inte nog med att det är svårt att veta vad som gäller (behöver bebisar solskydd?), det är också en massa tekniskt om fysikaliskt, nanopartiklar och kemiskt en behöver ha koll på. Vår hudterapeut Frida reder ut solskyddsbegreppen och ger tips på hur du kan tänka kring solskydd för barn!
Behövs solskydd bara när barnen är på stranden?
Både stora och små behöver skydda sig mot solen! På våren är det främst ansiktet som når solens strålar, men i takt med att det blir varmare ute och vi bär tunnare kläder, behöver vi skydda fler delar av kroppen. Att använda solskydd känns givet på stranden, men behövs under såväl vår- som sommardagar, när solen går i moln, och på förskolan.
Vilken är den bästa solkrämen för barn?
Inom solskydd- och hudvårdsvärlden råder det oenighet kring effekten av kemiska filter på människa och miljö. Som hudterapeut brukar jag säga att eftersom barns hud är så tunn och känslig, är ett ekologiskt och fysikaliskt filter, utan parfym, färgämnen eller eteriska oljor det bästa valet för små barn. Skillnaden på solskydd för barn och solskydd för vuxna, är att solskydd för barn är formulerade för att passa barns känsliga hud.
Solkrämer för barns känsliga hud
Blir du trött bara av tanken att reda ut vilka solskydd till barnen du ska välja? Vi förstår. Det är lite av en djungel bland alla märkningar och svåra ord. Eftersom barns hud är tunn och känslig är ett ekologiskt och fysikaliskt filter, utan parfym, färgämnen eller eteriska oljor ett bra val. Det bör också vara SPF 30-50, skydda mot både UVB och UVA och får gärna vara vattenresistent (åtminstone på stranden!). Här är några solfavoriter inom solskydd för barn:
Bioregena
Suncream SPF 50 Baby 40ml
BIOSOLIS
Sun Milk Baby & Kids SPF50+ 100ml
Eco Cosmetics
Baby & Kids Solkräm SPF50+ 50 ml
Bioregena
Sun Spray Kids SPF50 90ml
Skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solkyddsfilter
Fysikaliskt filter
Solskydd med fysikaliskt filter innehåller naturliga mineralpartiklar och lägger sig som ett skyddande lock på huden. Konsistens på krämen känns därför lite tjockare. När solens strålar sen når din hud reflekteras det bort, UV-strålningen går inte ner i huden.
Kemiskt filter
Till skillnad från det fysikaliska filtret, som blockerar UV-strålning och hindrar den från att gå ner i huden, tar molekyler i det kemiska filtret upp UV-strålningen och omvandlar den till ofarlig strålning i huden. Den typen av solskydd har ofta lite tunnare konsistens och är lättare att applicera.
Kom ihåg! Skyddet i fysikaliska filter verkar direkt. För ett kemiskt solskydd tar det runt 20 minuter innan du får fullt skydd.
När ska jag börja smörja mitt barn med solkräm?
Barn under 1 år inte ska vara i direkt solljus, då deras hud är extra känslig och fortfarande håller på att utvecklas. Solkräm ska därmed inte behövas. När bebisen sen börjar krypa eller gå, ska huden som inte täcks av vanliga kläder eller UV-kläder smörjas in med solkräm. Täck huden med kläder i första hand, använd solkräm när kläderna inte täcker.
Solfavoriter för bebis och barn
Swimpy
UV-Dress Babblarna Stl 86-92 Rosa 1 st
Geggamoja
UV-Filt UV50+ Mint
Geggamoja
UV-Suit Light blue Sailor Stl 86/92
Geggamoja
UV-Gardin Barnvagn Vit One Size
Geggamoja
UV-Filt 50+ Rosa
Geggamoja
UV-Gardin Barnvagn Svart One Size
Geggamoja
UV-Hatt Mint 0-4 Månader
Ska jag skippa solskydd som innehåller nanopartiklar?
I kemiska och vissa fysikaliska solskydd är ingredienserna mikroskopiskt små – i nanostorlek. Att de används i fysikaliska solskydd är framför allt för att göra solskyddet lättare att smörja in och slippa den klassiska vita hinnan. Det råder oenighet om nanopartiklar i solkrämer tränger djupare ner i huden. Vill du undvika nanopartiklar gör du bäst i att läsa innehållsförteckningen, de redovisas med (nano) direkt efter ämnet som förekommer i nanoform.
Hur vet jag att solkrämen skyddar mot UVA och UVB?
Solkrämer innehåller alltid UVB-skydd, men för att du ska känna dig helt trygg med ditt solskydd bör det även innehålla skydd mot UVA-strålar. Kika därför på förpackningen för att försäkra dig om att den är märkt med ”UVA” i en rund ring.
Skillnaden mellan UVA och UVB
UVA-strålar tränger djupare ner i huden, vilket inte ger några direkta solskador, men kan ge skador på sikt. UVB-strålarna är starkare ju högre solen står. De tränger inte lika långt ner i huden, utan verkar direkt. Om du inte använder solskydd skadas då huden och blir bränd. Du bör därför helst använda solskydd som skyddar mot både UVA och UVB.
UVA-strålningen tränger även igenom fönster, därför är det viktigt att använda solskydd eller sätta upp en solfilm på fönsterrutan i bilen. Tänk på att strålningen även tränger in genom kläder, även om det såklart beror på materialet i plaggen.
Har du koll på att…
- En tunn T-shirt i bomull motsvarar ungefär SPF 10
- En tjockare skjorta motsvarar omkring SPF 30
- UVA-strålning tränger även igenom fönster.
Fresh Kid
Solskydd Bil 2 pack
Tinéo
Solskydd - Dra-på för Bilruta (2 st)
Hur ofta och hur mycket solkräm behövs för barn?
Snåla inte, smörj in ett tjockt lager och upprepa proceduren minst varje timme. Detta eftersom effekten av solskyddet avtar med tiden. Ska hela kroppen smörjas in är en full barnhand (omkring 20 ml) ett bra mått att utgå från. Om ni är utomlands där solen är stark eller badat behöver du smörja oftare än så.
Kan jag använda öppnad solkräm från förra sommaren?
Nej, solskydd är en färskvara och ska inte användas flera säsonger. Ett tips är att kolla efter symbolen med en burk och en siffra på förpackningen, den ger en uppskattning om hur många månader produkten håller från att den öppnats (12 M = 12 månader). Timglassymbolen visar att det finns en kortast hållbarhetstid, syns ofta intill ett bäst före-datum.
5 solsäkra tips
Smörj in barnen innan ni åker iväg, väl på badstranden eller utflykten blir det genast ett svårare och stressigare moment.
Ha ditt barn i skuggan så mycket som möjligt, framför allt mellan kl. 11-15 när solen är som starkast. Ett tips är att skaffa ett parasoll eller UV-tält så att ni kan få skugga när ni vill och behöver.
I och med att barn gärna leker och plaskar är de väldigt exponerade för solen. Var därför noga med att smörja in allt som inte täcks av kläder, till exempel händer, fötter, öron, ansiktet och nästippen.
Idag finns bra solkläder till barn som ger ett högt och bra solskydd. Dessutom minskar det kladdet med solkräm!
En UV-hatt, solhatt eller keps är ett måste och ger ett bra skydd för huvud och hårbotten.
Vad gör jag om mitt barn bränt sig?
Smörj in huden med en svalkande after sun, gärna någon som innehåller lugnande aloe vera. Därefter är det solskydd, skugga och kläder på som gäller – undvik solen helt och hållet de kommande dagarna. Om du är orolig kring en solbränna eller solskada, kontakta din vårdcentral eller ring 1177 för rådgivning.