✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept
Livsstil

Dags för en förändring, eller inte? Psykologerna guidar!

Johan WaaraPsykolog, universitetslärare och föreläsare
12 mars 2021
Mattias LundbergPsykolog, docent i psykologi och författare

Den här artikeln är ett samarbete.

Nytt år eller ny säsong innebär nystart. Det är tidpunkter på året då MÅNGA funderar och utvärderar relationer, boende, jobb och karriär. Här benar psykologduon Mattias Lundberg och Johan Waara ut hur du kan förhålla dig till förändring nu och i framtiden (när är det dags att pröva vingarna och inte?). 

Våga ta steget – och ta konsekvenserna 

Innan du drar för stora växlar på att säga upp dig, flytta ut på landet, göra slut eller annat livsavgörande, har du gjort en konsekvensanalys? En konsekvensanalys innebär alltså att du försöker förutse alla eventuella effekter eller följder av ett visst beslut. Risken är nämligen att du så gärna vill tro att en förändring kommer lösa alla dina problem. Att tankar som ”bara jag göra något annat, så blir allt bättre” dyker upp. Det är varken en bra grund att fatta viktiga beslut på eller en rimlig förväntning.

I din konsekvensanalys är det därför viktigt att försöka lyfta blicken från din nuvarande situation och se vad ett beslut att agera eller inte agera innebär för framtiden. Vad ser du?

När beslutet att ta steget är fattat

Har du kommit fram till att du vill ta steget? Bra, nu gäller det bara att lägga upp en strukturerad plan:

1.

Måla upp ett scenario av ditt slutgiltiga mål (var ser du att beslutet har tagit dig?)

2.

Inse vikten av att saker måste få ta tid ibland.

3.

Dela upp resan mot målet i små överkomliga delar.

4.

Lägg upp en plan som går att genomföra utifrån ekonomi, familj, vänner, tid och annat i livspusslet.

5.

Det kommer komma ett bakslag under resans gång, se till att du känner dig trygg med att hantera det.

6.

Kom ihåg att resan mot ditt nya mål är en stor del av upplevelsen!

Våga stanna – acceptera situationen

Det är klart att du ska göra en förändring om du vill och behöver det. Men! Fatta inte stora beslut baserat på en dålig dag eller period. Allt i livet är inte kul och under rådande omständigheter är detta mer sant än någonsin. Ibland är det bara att acceptera läget. 

Våga stanna – jobba på dig själv istället 

Förändringshetsen och längtan efter någonting annat handlar också om en dröm om något som kanske aldrig kommer bli sant. Vem har sagt att tristessen eller behovet av förändring inte kommer knacka på även i nästa relation eller arbetsplats? Fråga dig själv: Vad har ditt behov av förändring att göra med egentligen? Vad vill du till, snarare än från?

Om du verkligen hatar det du gör ska du absolut sluta, men inte förrän du har identifierat något som du kan älska i framtiden.

– Daniel Gulati, medförfattare till boken Passion and Purpose.

Våga ta ett litet steg!

Kanske kan du förändra lite lagom (för att säga något typiskt svenskt). Försök till exempel att identifiera något i livet som skulle göra vardagen lite ljusare och helgerna ännu bättre. Du kanske inte nödvändigtvis behöver byta partner eller jobb, ett nytt intresse eller projekt kanske är allt som behövs för att känna gnistan och motivationen igen. Fråga runt vad andra gör för att hålla sig motiverade. Kanske nosar du upp något spännande som du själv kan göra eller delta i. 

Psst! Du kan följa de 6 punkterna vid ett litet beslut, lika gärna som vid en stor livsomställning.

Vilken väg du än väljer, kom ihåg att livet innebär lite grus i skon ibland och att förändringar inte görs i en handvändning. Lycka till!