Munskydd

Munskydd

Här finns en rad olika munskydd: CE-märkta, typ I, typ II, typ IIR och FFP2. Även andningsskydd och tvättbara munskydd i tyg. Munskydd används för att minska spridningen av en smitta, som coronavirus och influensa till exempel. Det kan vara bra för dig att känna till vad som skiljer olika munskydd åt. Här är därför allt du behöver veta om munskydd och hur de ska användas.

Du minskar även smittspridning genom att följa dessa riktlinjer: 

Olika märkningar på munskydd 

 • Munskydd typ I: Används av personer för att minska risken för spridning av smitta. 
 • Munskydd typ II: Ett munskydd som används av personal inom vården, exempelvis vid operationer. 
 • Munskydd typ IIR: Används av vårdpersonal vid exempelvis operationer. Men till skillnad mot typ II är munskydd av typ IIR även vattenresistenta. Det skyddar alltså den som bär munskyddet från stänk av en patients kroppsvätskor. 
 • CE-märkning: Är ett munskydd CE-märkt betyder det att; tillverkaren eller importören intygar att munskyddet uppfyller EU:s grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav. 
 • ISO-STANDARD 9001: Ett munskydd som är märkt med ISO-STANDARD 9001 betyder att företaget som producerar munskyddet ständigt förbättrar och justerar sin verksamhet. På så vis ska produkten leva upp till kundernas behov.
 • ISO-STANDARD 14001: Märkningen ISO-STANDARD 14001 handlar om att företaget som producerar munskyddet ständigt förbättrar hur verksamheten och produkten påverkar den yttre miljön. Som hur de hanterar av avfall från produktionen till exempel.

Andningsskydd och munskydd – det här är skillnaden 

Du använder ett munskydd för att minska spridningen av ett virus. Det skyddar alltså inte dig som har munskyddet från att smittas. Utan andra från att smittas av dig om du bär på ett virus.

Ett andningsskydd används däremot för att skydda dig som har på dig andningsskyddet. Ofta används ett andningsskydd av personer som jobbar i miljöer med skadliga partiklar. Som skadligt damm till exempel. Märkningarna FFP2 och KN95 talar om att produkten klassas som ett andningsskydd.

Munskydd i kollektivtrafiken till följd av covid-19

I riktlinjer från Folkhälsomyndigheten som gäller från och med 7 januari 2021 rekommenderas munskydd vid tillfällen där du har svårt att hålla avstånd. Som vid rusningstid i kollektivtrafiken.

Munskydd i tyg 

De munskydd i tyg som finns här har behandlats med antibakteriellt silverjon. Det gör att bakterier hindras från att bildas och ökas. Munskydd i tyg ska tvättas efter varje användning och kan användas upp till 50 gånger.

Så här använder du ett munskydd 

 1. Tvätta händerna med tvål och vatten.
 2. Håll i banden när du tar på dig munskyddet. 
 3. Placera munskyddet så att det täcker både din näsa, mun och haka. Var noga med att det inte glipar någonstans. 
 4. Rör inte munskyddet så länge du använder det. 
 5. Ta av munskyddet genom att endast röra banden.
 6. Munskydd för engångsbruk ska du slänga direkt du tagit av det.
 7. Tvätta händerna på rätt sätt igen efter att du tagit av dig munskyddet.
Läs mer Visa mindre