Allt om snigelslem i hudvård – hudterapeuten guidar
Vad är och vad innehåller snigelslem?
Precis som namnet antyder är snigelslem just slem från sniglar. Snigelmucinet (som det också kallas) består till största delen av vatten, men även molekylerna glykosaminoglykaner, proteglykaner och glykoproteiner. Det är det som ger den där sega och lite tjocka konsistensen, och hjälper till att binda fukt till huden.
I snigelslem finns även naturligt:
- Hyaluronsyra
- Allantoin
- Glykolsyra
- Peptider
- Mineraler som zink, järn, koppar och mangan
Dessa olika ingredienser tillsammans är en riktig krutdurk för huden. Det mjukgör och stärker hudens barriär, verkar antiinflammatoriskt och boostar hudens kollagen och elastin och jobbar på pigmenteringar. Dessutom bidrar det med en massa lyster!
Hur tas snigelslem fram?
Den vanligaste metoden för att utvinna snigelslem för hudvård är att placera sniglarna över ett nät i ett mörkt och tyst rum. I Korea där ingrediensen är som störst är det också förbjudet att använda sig av djurtester, så sniglarnas välmående är något man tar på allvar inom K-beauty. Faktum är att sniglar inte producerar slem om de inte är just glada och utvilade! Det man ofta gör är att samla upp det när sniglarna rör sig naturligt. För att inte stressa sniglarna gör man det under begränsad tid och låter sedan sniglarna återhämta sig mellan tillverkningarna. Därefter bearbetas och filtreras snigelslemmet.
Sniglar producerar inte slem om de inte är glada och utvilade!
Hur används snigelslem – då och nu?
På senare år har ingrediensen blivit signifikant för koreansk hudvård eller K-beauty, som också lyckats göra det till en given produkt i badrumsskåp över hela världen. Men historiskt har snigelslem använts för att bland annat bekämpa inflammationer på hudytor och främja sårläkningen. Man har hittat spår av användning hos såväl civilisationer i Handynastin i Kina, som antikens Grekland. Under 1980-talet fick det också en boom i Sydamerika. Det var chilenska snigelbönder som hanterade sniglar för den franska matmarknaden som noterade att de fick mjukare händer och upplevde snabbare sårläkning. Häftigt, va?
Vad är snigelslem bra för?
Hudvård med snigelslem har blivit en favorit hos många beautyfantaster. Men vad är det som är så bra med snigelslem i krämer, serum och annan hudvård? Jo, framförallt har snigelmucinet fuktbindande egenskaper. Det passar med andra ord alla hudtyper och hudtillstånd, men särskilt en torr hud som är i behov av fukt. Även hud som är känslig, aknebenägen eller mogen kan få fin effekt av den här ingrediensen!
Snigelslem passar i princip alla hudtyper och har många användningsområden.
Vad gör snigelslem på huden i ansiktet?
Har du koll på att snigelslem faktiskt hjälper till att stärka hudbarriären? Dessutom kan en irriterad och känslig hud må bra av snigelslemmets egenskaper då det kan verka antiinflammatoriskt. Slemmet har också en uppljusande effekt på pigmenteringar i huden och en plumpande och lystergivande effekt!
”I ingredienslistan kan du känna igen snigelslem på namnet snigelsekretfiltrat eller SSF!”
Alexandra, hudterapeut
Kan man använda snigelslem på ärr i ansiktet?
Visst kan du använda snigelslem på ärr i ansiktet, men ärr är vanligtvis svårbehandlat. Mycket beror på hur ärret ser ut och i vilken läkningsfas det befinner sig i. Men eftersom snigelslem har antiinflammatoriska egenskaper kan det ha positiva effekter på ärrbildning i ansiktet, vilket kan göra att ärr och pigmenteringar från till exempel akne syns mindre.
I vilken typ av hudvård finns snigelslem?
Snigelmucin finns i många olika sorters hudvårdsprodukter, håll koll efter "snigelsekretfiltrat" eller "SSF" i ingredienslistan. Framförallt finns snigelslem i essence eller toners, serum, krämer och ansiktsmasker. Här nedanför hittar du några populära hudvårdsfavoriter – som alla innehåller snigelslem.
Hudvårdstips med snigelslem
COSRX
Advanced Snail 96 Mucin Power Essence 100ml