- Hem
- Magazine
- Mat, recept & näring
- Recept på saftiga lussebullar med kesella
Recept på saftiga lussebullar med kesella
Det här receptet har tagits fram av våra vänner på mathem.se
Letar du recept till julens lussebak? Här är ett recept på riktigt smarriga och saftiga lussebullar med kesella. Mums!
Ingredienser för saftiga lussebullar
För 36 lussebullar behövs:
- 50 g jäst (för söta degar)
- 5 dl mjölk
- 250 g naturell kesella
- 1 påse saffran (finns att köpa här!)
- 1.5 dl ljus sirap (vit)
- 15 dl vetemjöl special
- 1 msk strösocker
- 1 dl russin
- 0.5 tsk salt
- 100 g smör (rumsvarmt)
- 2 dl mjöl till utbakning
- 1 st ägg till pensling
- Bakplåtspapper eller smörad plåt
Garant
Saffran 0,5 g
Garant
Saffran Hela Pistiller 1 g
Saltå Kvarn
Russin 500 g
Nick's
Nick´s Use Like Sugar Sockerersättning 300 g
NINJAPLAST
Bakplåtspapper med skärklinga 30 m
Låt smöret bli rumsvarmt. Smula jäst i en bunke.
Häll mjölk och kesella i kastrull och värm tills det blir fingervarmt (37ºC). Ta sen av från plattan och rör ner det i bunken så att jästen löser sig.
Mortla saffran med 1 msk socker. Rör ner saffran, salt, sirap och mjöl i jästen. Tillsätt smör i omgångar. Arbeta degen smidig tills den släpper från bunken (räkna med minst 10 minuter). Tillsätt mer mjöl om det behövs. Lägg över bakduk och låt jäsa i 45 minuter. Lägg russin i en skål med vatten (på detta sätt drar de inte åt sig fukt från degen när du trycker ner dem i bullen sen).
Knåda degen på mjölad bänk. Dela upp degen i portionsbitar och rulla ut till långsmala korvar. Rulla in ändarna åt motsatt håll för att forma lussebullar (som ett S).
Lägg över på smörad plåt, eller plåt med bakplåtspapper. Tryck i russin och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225ºC.
Vispa upp ägg med en gaffel i en kopp. Pensla lussebullar med äggvispet. Grädda bullarna mitt i ugnen runt 7 minuter.