✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept
Mat, recept & näring

Recept på saftiga lussebullar med kesella

Det här receptet har tagits fram av våra vänner på mathem.se

Letar du recept till julens lussebak? Här är ett recept på riktigt smarriga och saftiga lussebullar med kesella. Mums!

Ingredienser för saftiga lussebullar

För 36 lussebullar behövs:

  • 50 g jäst (för söta degar)
  • 5 dl mjölk
  • 250 g naturell kesella
  • 1 påse saffran (finns att köpa här!)
  • 1.5 dl ljus sirap (vit)
  • 15 dl vetemjöl special
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl russin
  • 0.5 tsk salt
  • 100 g smör (rumsvarmt)
  • 2 dl mjöl till utbakning
  • 1 st ägg till pensling
  • Bakplåtspapper eller smörad plåt
Garant Saffran 0,5 g
-10%

Garant

Saffran 0,5 g

Finns i lager
17 kr 
Ord.pris 19 kr (-10%)Lägsta pris 17 kr 
Nick´s Use Like Sugar Sockerersättning 300 g
-10%

Nick's

Nick´s Use Like Sugar Sockerersättning 300 g

Finns i lager
53 kr 
Ord.pris 59 kr (-10%)Lägsta pris 49 kr 
Saltå Kvarn Russin 500 g
-10%
Eko

Saltå Kvarn

Russin 500 g

Finns i lager
53 kr 
Ord.pris 59 kr (-10%)Lägsta pris 53 kr 
Garant Saffran Hela Pistiller 1 g
-10%

Garant

Saffran Hela Pistiller 1 g

Finns i lager
39 kr 
Ord.pris 44 kr (-10%)Lägsta pris 39 kr 
If You Care Bakplåtspapper 24 st
-15%

If You Care

Bakplåtspapper 24 st

Finns i lager
41 kr 
Ord.pris 49 kr (-15%)Lägsta pris 44 kr (-7%)
Ninjaplast Bakplåtspapper med skärklinga 30 m
-10%

NINJAPLAST

Bakplåtspapper med skärklinga 30 m

Finns i lager
55 kr 
Ord.pris 62 kr (-10%)Lägsta pris 55 kr 
1.

Låt smöret bli rumsvarmt. Smula jäst i en bunke.

2.

Häll mjölk och kesella i kastrull och värm tills det blir fingervarmt (37ºC). Ta sen av från plattan och rör ner det i bunken så att jästen löser sig.

3.

Mortla saffran med 1 msk socker. Rör ner saffran, salt, sirap och mjöl i jästen. Tillsätt smör i omgångar. Arbeta degen smidig tills den släpper från bunken (räkna med minst 10 minuter). Tillsätt mer mjöl om det behövs. Lägg över bakduk och låt jäsa i 45 minuter. Lägg russin i en skål med vatten (på detta sätt drar de inte åt sig fukt från degen när du trycker ner dem i bullen sen).

4.

Knåda degen på mjölad bänk. Dela upp degen i portionsbitar och rulla ut till långsmala korvar. Rulla in ändarna åt motsatt håll för att forma lussebullar (som ett S).

5.

Lägg över på smörad plåt, eller plåt med bakplåtspapper. Tryck i russin och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.

6.

Sätt ugnen på 225ºC.

7.

Vispa upp ägg med en gaffel i en kopp. Pensla lussebullar med äggvispet. Grädda bullarna mitt i ugnen runt 7 minuter.