✓ Snabba leveranser
isApp=false
Mat, recept & näring

Recept på saftiga lussebullar med kesella

Det här receptet har tagits fram av våra vänner på mathem.se

Letar du recept till julens lussebak? Här är ett recept på riktigt smarriga och saftiga lussebullar med kesella. Mums!

Ingredienser för saftiga lussebullar

För 36 lussebullar behövs:

  • 50 g jäst (för söta degar)
  • 5 dl mjölk
  • 250 g naturell kesella
  • 1 påse saffran (finns att köpa här!)
  • 1.5 dl ljus sirap (vit)
  • 15 dl vetemjöl special
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl russin
  • 0.5 tsk salt
  • 100 g smör (rumsvarmt)
  • 2 dl mjöl till utbakning
  • 1 st ägg till pensling
  • Bakplåtspapper eller smörad plåt
Garant Saffran 0,5 g
Deal

Garant

Saffran 0,5 g

Finns i lager
17 kr 
Ord.pris 22 krLägsta pris 11 kr
Garant Saffran Hela Pistiller 1 g
Deal

Garant

Saffran Hela Pistiller 1 g

Finns i lager
39 kr 
Ord.pris 49 krLägsta pris 36 kr
Nick´s Use Like Sugar Sockerersättning 300 g
Deal

Nick's

Nick´s Use Like Sugar Sockerersättning 300 g

Finns i lager
62 kr 
Ord.pris 69 kr
Saltå Kvarn Russin 500 g
Deal
Eko

Saltå Kvarn

Russin 500 g

Finns i lager
52 kr 
Ord.pris 62 krLägsta pris 55 kr
Ninjaplast Bakplåtspapper med skärklinga 30 m
Deal

NINJAPLAST

Bakplåtspapper med skärklinga 30 m

Finns i lager
58 kr 
Ord.pris 62 krLägsta pris 55 kr
1.

Låt smöret bli rumsvarmt. Smula jäst i en bunke.

2.

Häll mjölk och kesella i kastrull och värm tills det blir fingervarmt (37ºC). Ta sen av från plattan och rör ner det i bunken så att jästen löser sig.

3.

Mortla saffran med 1 msk socker. Rör ner saffran, salt, sirap och mjöl i jästen. Tillsätt smör i omgångar. Arbeta degen smidig tills den släpper från bunken (räkna med minst 10 minuter). Tillsätt mer mjöl om det behövs. Lägg över bakduk och låt jäsa i 45 minuter. Lägg russin i en skål med vatten (på detta sätt drar de inte åt sig fukt från degen när du trycker ner dem i bullen sen).

4.

Knåda degen på mjölad bänk. Dela upp degen i portionsbitar och rulla ut till långsmala korvar. Rulla in ändarna åt motsatt håll för att forma lussebullar (som ett S).

5.

Lägg över på smörad plåt, eller plåt med bakplåtspapper. Tryck i russin och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.

6.

Sätt ugnen på 225ºC.

7.

Vispa upp ägg med en gaffel i en kopp. Pensla lussebullar med äggvispet. Grädda bullarna mitt i ugnen runt 7 minuter.