- Hem
- Magazine
- Sjukdomar & besvär
- Nässelutslag – symtom, tips och lindring för barn och vuxna
Nässelutslag – symtom, tips och lindring för barn och vuxna
Granskad av Niki Miglis, farmaceut, läs mer om våra farmaceuter här. Den här artikeln berör receptfria läkemedel. Läs bipacksedel noga före användning och ge aldrig barn under 6 månader någon form av läkemedel innan du konsulterat vården.
Kliar det? Nässelutslag kan drabba både barn och vuxna – och oftast får det huden att klia ordentligt! Men vad är nässelutslag och hur ser det ut egentligen? Varför får man det? Här får du tips och råd om allt från symtom till lindring och behandling av nässelutslag.
Vad är nässelutslag?
Nässelutslag, som även kallas urtikaria, kan drabba såväl vuxna som bebisar och barn. Du kan få nässelutslag på i princip hela kroppen, men vanligast är att de dyker upp på överkropp, armar och ben. Dessutom kan nässelutslagen förflytta sig, de kan dyka upp på en del av kroppen för att sedan försvinna spårlöst och sedan dyka upp på en annan plats på kroppen. Men hur ser nässelutslag ut egentligen?
Vanliga symtom på nässelutslag
- Upphöjda utslag på kroppen.
- Huden kliar mycket och klådan kan kännas brännande, redan innan du fått utslag.
- Utslagen är ofta ljusröda eller hudfärgade, de kan vara ljusare i mitten.
- Utslagen kan vara allt från någon centimeter till större områden på kroppen.
- Utslagen kan flytta sig snabbt över kroppen.
- Utslagen brukar försvinna inom några dagar, men kan ibland komma tillbaka då och då under följande vecka.
Har du koll på… Att nässelutslag liknar utslagen du får när du bränt dig på en brännässla. Kanske inte så överraskande med tanke på namnet?
Varför får man nässelutslag som barn eller vuxen?
Nässelutslag hos barn och vuxna är vanligt, men varför får man det egentligen? Jo, det beror på att ett ämne som heter histamin frisätts i huden, och då brukar huden börja klia (ibland riktigt ordentligt!).
Det finns flera olika orsaker till nässelutslag hos både vuxna och barn. Man brukar dela in nässelutslagen i tre kategorier baserat på orsak.
Allergiska nässelutslag
Den här typen av nässelutslag beror ofta på allergi från något du ätit eller druckit. Du kan även få allergiska nässelutslag av läkemedel, kemikalier i hudkrämer och tvättmedel eller av bi- och getingstick.
Icke-allergiska nässelutslag
Nässelutslag kan även bero på virusinfektioner, till exempel virus som också kan ge förkylning och feber. Det är inte ovanligt att barn har förkylning och nässelutslag samtidigt. Ibland kallas nässelutslag faktiskt för nässelfeber. Men icke-allergiska nässelutslag kan också orsakas av sånt som jordgubbar, lingon och av läkemedel med acetylsalicylsyra.
Fysikaliska nässelutslag
Den tredje orsaken till nässelutslag är yttre påverkan, som solljus, tryck, kyla och varmt vatten.
Har du koll på… Ibland kan nässelutslag komma och gå under månader eller år, då kallas de för kroniska nässelutslag. Det kan kännas riktigt besvärligt! Då kan en läkare behöva undersöka och utreda nässelutslagen ordentligt.
Smittar nässelutslag hos barn och vuxna?
Nej, nässelutslag smittar som tur är inte eftersom det beror på en reaktion i din egen hud. Men om nässelutslagen beror på ett virus, såsom ett förkylningsvirus, så kan själva viruset smitta. Men det betyder inte att den som smittas också får nässelutslag.
Går det att lindra klåda från nässelutslag hemma?
Först och främst, försök att inte klia på dina nässelutslag hur gärna dina fingrar än vill vandra dit. Istället finns det några andra saker du kan göra för att försöka lindra klådan från nässelutslag.
- Ta en sval dusch för att lindra klådan.
- Smörj in nässelutslagen med kylande kylbalsam.
- Ha på dig mjuka och sköna kläder som inte skaver mot nässelutslagen.
Det finns också receptfri allergimedicin med antihistamin som kan lindra klåda. Antihistamin finns som tabletter eller i flytande form. Men tänk på att alltid läsa bipacksedeln och kontrollera åldersgränsen noga. Och du, ge aldrig barn under 6 månader någon form av läkemedel utan att först konsultera vården.
Hudosil
Kylbalsam Oparfymerad 100 ml
Kräver nässelutslag behandling?
Ibland kan en läkare behöva bedöma och sätta in behandling mot nässelutslag. I vissa fall av allergiska nässelutslag kan det vara bråttom, därför är det bra att ha koll på när du bör söka vård för dina eller ditt barns nässelutslag, så att rätt behandling kan sättas in.
När är det dags att söka vård för nässelutslag?
Kontakta en vårdcentral om något av detta stämmer:
- Du misstänker att nässelutslagen beror på allergi.
- Nässelutslagen försvinner inte på en vecka.
- Du får nässelutslag som återkommer.
Kontakta vårdcentral, jouröppen mottagning eller, om inget annat är öppet, en akutmottagning om något av detta stämmer:
- Du får utslag plötsligt och de sprider sig snabbt.
- Du får en intensiv klåda som är väldigt besvärlig.
Ring 112, sök snabbt vård på en akutmottagning eller vårdcentral i närheten om något av det här stämmer:
- Det är svårt att andas.
- Du blir slö och trött.
- Du känner dig väldigt sjuk.
- Stark klåda i hårbotten sprider sig till ansikte, näsa, mun, fotsulor och handflator.
- Tunga och läppar domnar eller svullnar.
- Du får symtom på astma eller hosta.