- Hem
- Magazine
- Sjukdomar & besvär
- Ont i ryggen? 4 tips på hur du lindrar ryggvärk
Ont i ryggen? 4 tips på hur du lindrar ryggvärk
Artikeln är skriven av en av våra farmaceuter, läs mer om våra farmaceuter här. Artikeln berör CE-märkta medicintekniska produkter, läs bruksanvisning noga före användning. Artikeln berör också receptfria läkemedel, läs bipacksedel noga före användning.
Ont i ryggen är aldrig kul. Men det finns några knep för hur du lindrar din ryggvärk. Som fysisk aktivitet – både när ryggvärken är framme eller i förebyggande syfte. Här är varför du får ont i ryggen och hur du behandlar din ryggvärk.
5 vanliga typer av ryggvärk
Det finns många olika typer av ryggvärk. Det kan uppstå i olika delar av ryggen och av helt olika orsaker. Här är några vanliga exempel på ryggvärk.
Det är vanligt med smärtor i det som kallas bröstryggen (mellan skulderbladen). När värken sitter i bröstryggen handlar det ofta om muskelspänningar. Ibland sprider sig också smärtan i bröstryggen till nacken och axlarna.
Det är vanligt att ha ont i den nedre delen av ryggen (ländryggen). Så pass vanligt att det brukar kallas för “vanlig ryggvärk”. Många får ont i ländryggen i samband med lyft eller vridningar. Ibland växer också smärtan över tid.
Ryggskott kan göra fruktansvärt ont, det vet du som har haft det. Ryggskott kommer av överbelastning. Ofta handlar det om att du rört eller belastat ryggen på ett nytt eller annorlunda sätt. Men det kan också vara rörelser du brukar göra, fast i större mängd än vanligt. Så uppstår en inflammation eller irritation, och nervsystemet reagerar genom kramper.
Musklerna i ryggen reagerar på värk. Smärtan gör att musklerna blir spända och börjar krampa, vilket leder till att du får ännu mer ont i ryggen. En klassisk ond spiral.
En inflammation i ryggan kan exempelvis vara en inflammerad ischiasnerv eller inflammerade muskler. Även ryggskott är kopplat till inflammation. Resultatet är ryggvärk.
Varför får jag ont i ryggen?
Ibland är det svårt att peka ut orsaken till ryggvärk. Men det finns några typiska exempel som bidrar till ont i ryggen:
- Tunga lyft med fel teknik
- Dålig arbetsställning
- Diskbråck
- Kotkompression
- Andra bakomliggande sjukdomar
Provat ryggstöd?
Ålder kan också påverka din ryggvärk
Generellt ökar risken att få ont i ryggen när du blir äldre. Ryggraden förändras; brosk, kotor och diskar fungerar inte lika bra som de en gång gjorde. Dessutom gör åldrade muskler eller leder att du får ont i ryggen.
Behandling vid ryggvärk
Vid tillfällig smärta finns värktabletter mot ryggvärk. Vid kraftig smärta gör du bäst i att gå till din läkare för hjälp.
Rörelse är bra för ryggvärk
När du har ont i ryggen behöver du försöka röra på dig. Det är kanske det sista du vill göra, men är du sängliggande försvagas musklerna. Det gör att återhämtningen tar längre tid. Om du klarar av det, försök att promenera. Det kommer hjälpa dig.
4 tips som förebygger och lindrar ryggvärk
Så länge det inte ökar smärtan. Undvik dock tunga lyft. Särskilt i sidled eller om du är osäker på din lyftteknik.
Om du jobbar på kontor är det bra att ha ett höj- och sänkbart bord till exempel.
Då lär du dig övningar och får hjälp med att förbättra din hållning.
När är det läge att söka vård?
Om din ryggvärk inte går över av sig själv inom två veckor är det dags att söka vård. Det eller om du har svåra besvär av din smärta i ryggen. Ring till 1177 Vårdguiden och beskriv dina symtom så får du bra vägledning.
Sök vård direkt om du har ryggvärk samtidigt som något av det här stämmer:
- Du kissar på dig eller känner inte av att du är kissnödig.
- Du har minskad känsel eller domningar kring könsorgan och ändtarm.
- Det sticker, domnar eller du känner svaghet i båda dina ben.
- Du får ont efter en olycka, såsom ett fall eller en krock.
- Du har ont i mage och bröstkorg.
- Du känner dig riktigt sjuk eller har feber.